AHMET BARLAK MUHASEBE FORUMU

Orjinalini görmek için tıklayınız: ŞEHİRİÇİ ULAŞIMDA KULLANILAN KENTKART DOLUM BEDELLERİNDE KDV İNDİRİMİ
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Akbil elektronik paraya dönüştü.


İstanbul'da İstanbul karta(akbil) kontör yüklüyorduk. verilen fiş ise masraf yazıyorduk. Bir süre önce İstanbul kart Belbim e geçmiş, verilen fişte de mali değeri yoktur yazıyor. Kontör yerine elektronik para yükleniyormuş. Harcama belgesinin de elektronik paranın harcandığı iş yerinden alınması gerekiyormuş. Belbim in duyurusu aşağıda.

"istanbulkart" Dolumu Bilgi Fişi Hakkında Bilgilendirme

"Şirketimiz BELBİM A.Ş. BDDK’dan faaliyet izni almış olup elektronik para kuruluşu olarak faaliyet göstermektedir.

İstanbul toplu ulaşımı ücret toplama sistemi elektronik paraya dönüşümü yapılarak işletilmek üzere İBB Meclis kararıyla Şirketimiz BELBİM A.Ş.’ne devredilmiş olup, sistem 6493 Sayılı Kanun ve ilgili mevzuat çerçevesinde işletilmeye başlanmıştır. 6493 Sayılı Kanun uyarınca istanbulkart’lara artık kontör değil elektronik para yüklenmektedir. Yapılan yükleme karşılığı verilen belge, elektronik para yüklemesini gösteren bilgilendirme fişi mahiyetinde olup, mal ve hizmet alımını gösteren belge niteliğinde değildir. İhtiyaç duyulan harcama belgelerinin elektronik paranın harcandığı iş yerlerinden (kartın kullanıldığı ulaşım kuruluşları ve sisteme dahil olacak diğer işyerleri) alınması gerekmektedir.

Bununla birlikte İstanbulkart kullanımına ilişkin bilgiler adresine üye olunarak görüntülenebilmektedir.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.



.




Maliye Bakanlığı Özelgesi

Tarih : 20.05.2013

Sayı : 21152195-35-02-307

KDVK Md. 29



ŞEHİRİÇİ ULAŞIMDA KULLANILAN KENTKART DOLUM BEDELLERİNDE KDV İNDİRİMİ

Serbest meslek faaliyetiyle ilgili olarak yapılan şehiriçi yolculuklarda kullanılan kentkart dolum bedeli karşılığında düzenlenen faturalardagösterilen KDV dahil tutar üzerinden iç yüzde oranı uygulanmak suretiyle hesaplanacak katma değer vergisinin, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilebileceği hk.

Özelge talep formunda serbest meslek faaliyetiniz nedeniyle şehir içi yolculuklarda kullandığınız kentkart dolum bedelleri karşılığında ... A.Ş. den alınan faturalarda yer alan “KDV DAHİL” tutar üzerinden iç yüzde formülüyle hesaplayacağınız katma değer vergisini indirim konusu yapıp yapamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

3065 sayılı KDV Kanunu’nun;

29/1. maddesinde, mükelleflerin, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça, faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisi ile ithal olunan mal ve hizmetler dolayısıyla ödenen katma değer vergisini indirebilecekleri,

34/1. maddesinde, yurt içinden sağlanan veya ithal olunan mal ve hizmetlere ait katma değer vergisinin alış faturası veya benzeri vesikalar ve gümrük makbuzu üzerinden ayrıca gösterilmek ve bu vesikaların kanunî defterlere kaydedilmek şartıyla indirilebileceği,

30/d maddesinde ise Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen katma değer vergisinin mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilemeyeceği hükme bağlanmıştır.

Öte yandan, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 67. maddesinde, serbest meslek kazancının tespitinin ne şekilde yapılacağı hükme bağlanmış, aynı Kanun’un 68. maddesinde de serbest meslek kazancının tespitinde hangi giderlerin hasılattan indirileceği belirtilmiştir. Anılan maddenin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde “Mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderler”in serbest meslek kazancının tespitinde hasılattan indirileceği hükmü yer almaktadır.

Bu açıklamalara göre, kentkart dolum bedelinin işle ilgili olması ve belgelendirilmesi kaydıyla anılan Kanunun 68. maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendi uyarınca serbest meslek kazancının tespitinde gider olarak hasılattan indirilmesi mümkün bulunmakta olup, söz konusu gider için yüklendiğiniz KDV, vergiye tabi işlemleriniz üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilebilecektir.

Ayrıca, KDV Kanunu’nun 23/f maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 81 Seri No.lu Katma Değer Vergi Genel Tebliğinin “5. Özel Matrah Şekli Uygulaması” başlıklı bölümünde;

Buna göre, belediyeler veya bağlı işletmeleri tarafından yapılan şehiriçi yolcu taşımacılığında (metro dahil) kullanılan bilet ve kartların, bu işletmeler dışındaki bayiler tarafından yolculara satışına ilişkin katma değer vergisi, bayiinin satış bedeli üzerinden iç yüzde oranına göre hesaplanarak belediyelere bağlı işletmelerce beyan edilecektir.

Bayiler, bu şekildeki bilet veya kart satışları için ayrıca vergi hesaplamayacaklardır. Özel matrah şekline göre vergilendirilen bilet ve kart satışları dışında katma değer vergisine tabi başka faaliyetleri olmayan bayilerin katma değer vergisi mükellefiyeti tesis ettirmelerine gerek bulunmamaktadır.” açıklamasına yer verilmiştir.

89 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin, (B-2) bölümünde ise;

“Diğer taraftan, katma değer vergisinin fatura ve benzeri vesikalarda gösterilmesine gerek görülmeyen işlemler ile vergisi önceki safhada beyan edilen özel matrah şekline tabi işlemlere konu teslim ve hizmetlerde bu mal ve hizmetleri satın alanlar, tarife, bilet veya fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen bedel üzerinden iç yüzde oranı uygulanmak suretiyle katma değer vergisi hesaplayacak ve bu tutarı yaptıkları vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indireceklerdir.” açıklaması yer almaktadır.

Bu itibarla, serbest meslek faaliyetinizle ilgili olarak yaptığınız şehir içi yolculuklarınızda kullandığınız kentkart dolum bedeli karşılığında ... AŞ. tarafından düzenlenen faturalarda gösterilen toplam bedel üzerinden iç yüzde oranı uygulanmak suretiyle hesaplanacak katma değer vergisinin, vergiye tabi işlemleriniz üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilmesi mümkün bulunmaktadır