AHMET BARLAK MUHASEBE FORUMU

Orjinalini görmek için tıklayınız: BİLANÇO DİPNOTLARININ YAZILMASI ZORUNLU MU?
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
MUHASEBE SİSTEMİ UYGULAMA İÇ GENELGESİ SERİ NO : 2001/ 1

Tarih 10/01/2001
Sayı B.07.0.GEL.0.31/3182-1
Kapsam
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü


SAYI : B.07.0.GEL.0.31/3182-1
KONU:

MUHASEBE SİSTEMİ UYGULAMA İÇ GENELGESİ
SERİ NO : 2001/ 1
.....................................VALİLİĞİ
(Defterdarlık Gelir Müdürlüğüne)



Bilindiği gibi, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 353 üncü maddesinde, anılan Kanuna göre belirlenen muhasebe standartlarına, tek düzen hesap planına ve mali tablolara ilişkin usul ve esaslar ile muhasebeye yönelik bilgisayar programlarının üretilmesine ve kullanılmasına ilişkin kural ve standartlara uyulmaması da özel usulsüzlükler arasında sayılmıştır.
Bakanlığımıza intikal eden bilgilerden, ilgili mevzuatta belirtilen esaslar çerçevesinde mali tablolarını düzenlemekle birlikte, bu tabloların önceki dönem sütunlarını doldurmayan veya bunlara ait dipnotlarla ilgili bilgilere yer vermeyen mükelleflere bu eksikliklerini tamamlamaları bildirilmeden özel usulsüzlük cezası kesildiği anlaşılmaktadır.
Mali tablolarını süresi içinde düzenlemekle beraber, önceki dönem sütunlarını doldurmayan veya bunlara ait dipnotlarla ilgili bilgilere yer vermeyen mükelleflerin öncelikle Vergi Daireleri işlem Yönergesinin 44 üncü maddesi uyarınca eksikliklerini tamamlamaları hususunda süre verilerek uyarılmaları, verilen süre içinde eksikliğini tamamlamayanlara ise Vergi Usul Kanununun 352/II-7 nci maddesinde öngörülen II nci derece usulsüzlük cezasının tatbik edilmesi, ayrıca önceki uygulamalar dolayısıyla yargı organlarına intikal etmiş ihtilafların sürdürülmemesi (temyiz ya da itiraz yoluna gidilmemesi) uygun görülmüştür.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.






Bakan a.
Madde 44- Gelirler Genel Müdürlüğünce gönderilmesi uygun görülen beyanname ve eklerinin gerekli kontrolü yapıldıktan ve vergi dairesi kodu yazıldıktan sonra (Kanuni süreden sonra verilen veya pişmanlık talebiyle verilen beyannameler dahil) birer nüshası ayrılır. Bu nüshalar, alındıkları ayı izleyen ayın on beşine kadar, türleri ve ait oldukları dönemler itibariyle ayrı ayrı gruplandırılarak servis notu ekinde Tarama ve Kontrol Bölümüne teslim edilir.
Beyannamelerin Değerlendirme Masasına Verilmesi
Madde 45- İşlemleri tamamlanan beyannameler, vergi kimlik numarası sırasına göre dizilerek tahakkuk fişinin düzenlendiği günü izleyen ilk iş günü, servis bazında alınan günlük tahakkuk bordrosu ile değerlendirme masasına teslim edilir.
DEĞERLENDİRME MASASI
BEYANNAMELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE YERİNE KONULMASI
Beyanname Kabul Masasından Alınan Beyannameler Üzerine Yapılacak İşlemler
Madde 46- Alınan beyannameler aşağıda belirtilen hususlar dikkate alınarak değerlendirilir.
1-Ceza kesilmesini gerektiren bir husus varsa beyanname, ihbarname düzenlenmesi için diğer tarh işlemleri masasına verilir.
2-Gerek elden verilen gerekse posta ile gönderilen beyannamelerin, beyanname kabul masasınca alınması sırasında giderilemeyen eksiklikler için aşağıda belirtilen işlemler yapılır.
a)Posta ile gönderilen ve vergilendirme dönemi yazılmamış beyannameler için gerekli araştırmalar yapılarak beyanname verilmemiş dönemler tespit edilir. Birden fazla döneme ait beyanname verilmemiş ise mükellefe alma haberli bir yazı ile süre verilerek vergilendirme döneminin belirlenmesi istenir.
b)Beyannamelerin eksik olan veya imzalanmamış olan ekleri için alma haberli bir yazı ile süre verilerek mükelleften tamamlaması istenir. Verilen süre içinde eksik olan ekin tamamlanması veya imzalanması halinde usulsüzlük cezası kesilmez.
Eklerin verilen süre içinde tamamlanmaması veya ekteki imza eksikliğinin giderilmemesi halinde usulsüzlük cezası kesilmesi için beyanname diğer tarh işlemleri masasına verilir.
GELİR TABLOSU DİPNOTLARI
.
BY HASAN AYKINON 07/04/2017
.
Gelir Tablosu Dipnotları, işletmelerin dönem Gelir Tablosu ile ilgili bilgilerin, ilgililer tarafından daha iyi anlaşılabilmesi için ilave ek bilgilerdir. Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğinde 13 adet Gelir Tablosu Dipnotları öngörülmüştür.

işletmeler bu dipnotlardan kendilerini ilgilendiren dipnotların numaralarını da belirterek tebliğdeki sıra dahilinde yazmalıdırlar.

İşletmeler Gelir Tablolarını geçmiş dönemlerle mukayeseli olarak düzenlediklerinden, dipnotlardaki bilgilerle karşılaştırılabilir şekilde yazılması gerekir.

13 ADET GELİR TABLOSU DİPNOTLARINI İÇEREN WORD DOSYASI AŞAĞIDADIR.

https://vergidosyasi.files.wordpress.com/2017/04/gelir-tablosu-dipnotlari.docx

07.04.2017

vergidosyasi.com
Bilanço dipnotları
BYHASAN AYKINON 07/04/2017
BİLANÇO DİPNOTLARI

Bilanço Dipnotları, işletmelerin dönem bilançolarının ilgililer tarafından daha iyi bir şekilde anlaşılabilmesi için ilave ek bilgileri içeren notlarıdır. Bu dipnotlarla bilançodaki bazı rakamlar daha anlaşılır hale gelmektedir.

1 SIRA NO’ LU MUHASEBE SİSTEMİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ‘nin mali tablolar ilkeleri bölümünde aşağıdaki ifade yer almaktadır:

“Bu tablolardan, bilanço ve gelir tablosu dipnotları ve ekleri ile birlikte temel mali tabloları, diğerleri ise ek mali tabloları oluşturur.”

Dolayısıyla bilanço ve gelir tablosu ancak dipnotları ile birlikte temel mali tabloyu oluşturmaktadır. Başka bir deyişle, dipnotları olmayan bir bilanço eksiktir.

Mali Tablolar Dipnotları ve açıklamaları ile bir bütünlük oluşturur. Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğinde 30 adet bilanço dipnotu belirlenmiştir. Ancak, bilançonun ekine konulacak bu açıklamalar 29 nolu dipnotla görüldüğü üzere; bu adetle sınırlı olmayıp, varsa bunların dışındaki ek bilgilerde dipnot olarak eklenmelidir.

Bilanço dipnotları, düzenlenirken, işletmeler 30 adet dipnottan kendilerini ilgilendiren dipnotların numaralarını da belirterek tebliğdeki sıra dahilinde yazmalıdırlar.

Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğine göre, standart bilançolar geçmiş dönemlerle mukayeseli olarak düzenlendiğinden, dipnot açıklamalarının da aynı şekilde hazırlanması gerekmektedir.

Aşağıdaki dipnotlar doldurulurken, ilgili rakamlar yazılmalı. Söz konusu husus işletme açısından geçerli değilse “YOKTUR” notu konulmalı, boş geçilmemelidir.

30 ADET BİLANÇO DİPNOTLARININ YER ALDIĞI WORD DOSYASI İÇİN TIKLAYINIZ

https://vergidosyasi.files.wordpress.com/2017/04/bilanc3a7o-dipnotlari.docx

07.04.2017

vergidosyasi.com