AHMET BARLAK MUHASEBE FORUMU

Orjinalini görmek için tıklayınız: DAMGA VERGİSİNE TABİ KAĞITLARA TANZİM TARİHİ SONRADAN KONARAK CEZADAN KURTULUNABİLİR
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
DAMGA VERGİSİNE TABİ KAĞITLARA DÜZENLEME TARİHİ SONRADAN KONULARAK DAMGA VERGİSİ BEYANNAMESİNİN 15 GÜNLÜK SÜRE İÇERİSİNDE VERİLMESİ İLE İLGİLİ CEZADAN KURTULUNABİLİR.
488 SK. MADDE 22/b bendi..

488 sayılı Damga vergisi Kanununun 1.maddesine göre, vergiye tabi bir kağıt olarak mukaveleden söz edebilmek için,

-Herhangi bir hususu ispat veya belli etmek amacı ile ibraz edilebilecek en az iki tarafça hazırlanmış yazılı bir metin olması,
-Bu metnin tarafların imzalarını veya imza yerine konacak bir işareti taşıması, yeterli olmaktadır.

Vergileme için gerekli olan ?Vergiyi Doğuran Olay? yukarıda açıklanan şartlarda göz önüne alınarak sözleşmelerin imzalanması anında ve ?belli bir para? ihtiva etmesi şartıyla ortaya çıkmaktadır. Bu açıklamalara dayanılarak vergiyi doğuran olayın tarihinin tespiti gerekmektedir. Vergiyi doğuran olayın tarihi vergilendirme döneminin tespiti için önem arz etmektedir.
Sözleşmelerde, başlangıç, sona erme, düzenlenme ve imza tarihi gibi tarihlerden bahsedilebilir. Bu durumda sözleşme üzerindeki tarihlerden imzalanma tarihi yazılı ise bu tarih, yazılı değilse düzenlenme tarihi, bu tarih de yazılı değilse başlangıç tarihi imza tarihi olarak kabul edilecektir. İmza tarihinin önemi, kanunun 3.maddesinde yer alan ?Damga vergisinin mükellefi imza edenlerdir? hükmünden de açıkça ortaya çıkmaktadır.

Kanunun ?Makbuz Karşılığı Ödemelerde Ödeme Zamanı? başlıklı 22.maddesi aşağıdaki gibidir.
a) Maliye Bakanlığınca belirlenen mükellefler, kurum ve kuruluşlar tarafından bir ay içinde düzenlenen kağıtların vergisi, ertesi ayın yirminci (371 Sıra No.lu VUK Tebliği uyarınca yirmiüçüncü) günü akşamına kadar vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve yirmialtıncı günü akşamına kadar ödenir.
b) (a) bendi dışındaki hallerde, kâğıdın düzenlendiği tarihi izleyen onbeş gün içinde vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve aynı süre içinde ödenir.

Kira Kontratının düzenleme tarihi 14.02.2011 olduğuna göre izleyen tarihten itibaren 15 gün içinde oda 01.03.2011 tarihi olacaktır.

Saygılarımla,

KONUYA İLİŞKİN ÖZELGE

https://1drv.ms/b/s!AiClrFsXNt2EkxcvUHpW9XQEgask?e=GTOrHa