AHMET BARLAK MUHASEBE FORUMU

Orjinalini görmek için tıklayınız: 5225 SAYILI KANUN UYARINCA KÜLTÜR YATIRIMLARI VE GİRİŞİMLERİNİN DESTEKLENMESİ TEŞVİKİ
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Bu Kanun uyarınca belgelendirilmiş kurumlar vergisi mükellefi yatırımcı veya girişimcilerin, ilgili idareye verecekleri aylık sigorta prim bordrolarında bildirdikleri, münhasıran belgeli yatırım veya girişimde çalıştıracakları işçilerin, 5510 sayılı Kanun uyarınca prime esas kazançları üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin işveren hissesinin, yatırım aşamasında üç yılı aşmamak şartıyla %50 si, işletme aşamasında yedi yılı aşmamak şartıyla %25 i Hazinece karşılanmaktadır.

Söz konusu Kanun maddesinin uygulamasının izahı için, Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Kültür Yatırım ve Girişimlerine Gelir Vergisi Stopajı, Sigorta Primi İşveren Payı ve Su Bedeli İndirimi İle Enerji Desteği Uygulamasına Dair Yönetmelik yayımlanmıştır. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumumuzca söz konusu teşviğin uygulaması ile ilgili genelge yayınlanmamıştır. Gaziantep İlimizde de söz konusu teşvikten yararlanan işverenimiz bulunmamaktadır.




9. – 5510 SAYILI KANUNA EKLENEN “EK MADDE 2” TEŞVİĞİ
5921 sayılı Kanunla 5510 sayılı Kanuna eklenen “Ek Madde 2”’de; Yatırımlarda Devlet yardımları hakkında kararlar çerçevesinde teşvik edilen yatırımlara bağlı olarak gerçekleştirilecek istihdam için, 5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinde sayılan ve 82 nci maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin işveren hisselerinin tamamına kadar olan kısmı Hazinece karşılanır. Hazinece karşılanacak tutarın uygulama süresini, karşılama oranını ve kapsamını; yatırımın sektörü, büyüklüğü ve bulunduğu illere göre farklılaştırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir. 

İşveren hissesine ait primlerin karşılanabilmesi için işverenlerin, çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili olarak 5510 sayılı Kanun uyarınca aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna vermesi ve sigortalıların tamamına ait sigorta primlerinin sigortalı hissesine isabet eden tutarın Hazinece karşılanmayan işveren hissesine ait tutarını ödemiş olması şarttır. Bu maddeye göre işveren tarafından ödenmesi gereken primlerin geç ödenmesi halinde, Hazineden Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılacak ödemenin gecikmesinden kaynaklanan gecikme zammı, işverenden tahsil edilir. 

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenir.” Denilmektedir.

Bu maddenin uygulaması ile ilgili çıkarılan yönetmelikte yatırımların tamamlanması sonrasında teşvikten yararlanma olanağı getirildiğinden ve Hazine Müsteşarlığı ile yapılan görüşmede de en erken 2012 yılında bu kapsamdaki yatırımların tamamlanması öngörüldüğünden bu teşvikten henüz yararlanma söz konusu değildir. Sosyal Güvenlik Kurumumuzca bu konuda henüz bir genelge yayımlanmamıştır.


DEVAMI http://www.ahmetbarlak.com/forum/forum_posts.asp?TID=667&PN=2