AHMET BARLAK MUHASEBE FORUMU

Orjinalini görmek için tıklayınız: Yüklenilen kdv listelerinde ithalatlara yönelik matrah sütununa yazılacak değer
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Şirketlerin KDV iadesi aldığı durumlarda iade sürecinde sorun yaşanmaması adına yüklenilen listelerinde ithalatlara yönelik matrah sütununa yazılacak değer hangisi olmalıdır?

Gelir idaresinin internet vergi dairesi gib.gov.tr adresinden yayımlamış olduğu Yüklenilen KDV Listesinin Excel Dosyası Olarak Oluşturulmasına İlişkin çalışmada 8 No'lu Sütun için yapılan açıklamalar aşağıdaki gibidir;
Bu sütuna alış faturasının KDV hariç tutarı TL cinsinden yazılmalıdır. Bu sütun rakamlardan oluşmalıdır. Alış faturası ile farklı KDV oranlarına tâbi mallar/hizmetler alındı ise farklı oranlara tâbi malların KDV hariç tutarlarının toplamı bu alana girilmelidir. Örneğin A malı 100 TL ve teslimi %8’lik KDV’ye tâbi, B malı 200 TL ve teslimi %18’lik KDV’ye tâbi, bu iki mal tek fatura ile alındısı ise bu belgeye ilişkin toplam KDV hariç tutar (100 + 200 =) 300 TL olup bu sütuna 300,00 tutarı girilmelidir. Denilmektedir.
KDV için ise aşağıdaki açıklamalar yapılmıştır.
KDV’si: Bu alana alış faturasının KDV tutarı TL cinsinden yazılmalıdır. Bu alan rakamlardan oluşmalıdır. Alış faturası ile farklı KDV oranlarına tâbi mal/hizmet alındı ise farklı oranlara göre hesaplanan KDV tutarları toplanıp belgedeki toplam KDV tutarı bu sütuna yazılmalıdır. Örneğin A malı 100 TL ve teslimi %8’lik KDV’ye tâbi, B malı 200 TL ve teslimi %18’lik KDV’ye tâbi, bu iki mal tek fatura ile alındısı ise bu belgeye ilişkin toplam KDV tutarı (100x%8) + (200x%18) = 44 TL yazılmalıdır.
Verilen örnekte matrah ile 9. Satırda gösterilen indirilecek Katma Değer Vergisinin KDV matrah* KDV oranı= KDV denkleminin kurulmasına önem verilmemiş ve matrah ayrımına gidilmemiştir. Burada önemli olan KDV matrahının belgeler üzerinden doğrulanarak yazılmış olmasıdır. Bu nedenle yüklenilen listelerinde ithalat gümrük beyannamesi üzerinde bulunan KDV matrahının yazılması yerinde olacaktır.


Alıntı:Kaynak: http://www.MuhasebeTR.com
(Bu makale yazılı veya elektronik ortamda kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak göstermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır .)
Funda Karagülmez
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
fundakaragulmez@gmail.com