AHMET BARLAK MUHASEBE FORUMU

Orjinalini görmek için tıklayınız: İNTERNET REKLAM FATURASI ÖDEMELERİNİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
İnternet Reklam Faturası Muhasebe Kayıtları: Twıtter-Instagram-Facebook

Aşağıdaki linkten dosyaya ulaşabilirsiniz

https://1drv.ms/w/s!AiClrFsXNt2Ekjvm_gU1ReSjDx3c?e=gj6d42
Dr. Koray Ateş
korayates@muhasebetr.com



Youtube Google Reklam Gelirlerinin Paylaşılmasında Yeni Dönem
Değerli okurlar, bilindiği üzere Youtube ve Google üzerinden reklam geliri elde eden şirketlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Özellikle de medya sektöründe bu büyüme daha da ivmelenmiştir. Dizi film yapımcılığı işi ile iştigal eden şirketlerin Youtube üzerinden ciddi reklam gelirleri oluşmaktadır. Konunun daha iyi anlaşılması için uygulamalı bir örnek yapalım.

Örnek: A firması dizi film yapımcısı olsun. B firması ise bu diziyi kendi kanalında yayınlayan yayıncı kuruluş olsun. A firması dizinin gösterim hakkını B firmasına sattıktan sonra iki firma kendi aralarında dizinin yurtdışı gösterimlerde oluşacak gelirlerinin paylaşılmasına yönelik sözleşme yapmışlardır. Bir diğer deyişle, dizinin yurtdışı internet mecrasında oluşacak reklam gelirlerini 2 şirket kendi aralarında paylaşacaklardır.

B firması yurt içinde kendi kanalında diziyi yayınlamakta ve aynı anda ise Youtube’da da gösterime girmesini sağlamıştır. 01.03.2021 tarihinde Youtube dan sağlanan reklam gelirleri dolayısıyla Youtube’a 100.000 Dolar fatura düzenleyecektir. Youtube’dan gelen analiz raporuna göre tıklama oranlarının yarısı Türkiye’den yarısı da yurtdışındandır.

Böylece Youtube’a düzenleyeceği faturanın 50.000 Doları KDV li kalanı ise KDV siz olacaktır.

1 Dolar = 8 TL

----------------------------------------------------------01.03.2021-------------------------------------------------

120 Alıcılar 800.000,00

601 Yurt dışı satışlar 400.000,00

601 Yurt Dışı Satışlar 338.983,05

391 Hesaplanan KDV 61.016,95

Açıklama: B firmasının Youtube ft.düzenlemesi

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

İşte bu noktadan sonra B firması A firması ile yapmış olduğu anlaşmaya istinaden A firmasına gelen paranın yarısını gönderecektir.

Ancak bu işlem arka planda tıklanma sayısına göre elde edilmiş bir gelir değil bir reklam geliri paylaşımıdır.

16 Şubat 2021 Tarihinde yürürlüğe giren 31397 sayılı Resmî Gazete ile Ticari Reklam Hizmeti 3/10 KDV Tevkifatı kapsamına alınmıştır.

Buna göre;

Ticari reklam, ticaret, iş, zanaat veya bir meslekle bağlantılı olarak; bir mal veya hizmetin satışını ya da kiralanmasını sağlamak, hedef kitleyi oluşturanları bilgilendirmek veya ikna etmek amacıyla reklam verenler tarafından herhangi bir mecrada yazılı, görsel, işitsel ve benzeri yollarla gerçekleştirilen pazarlama iletişimi niteliğindeki duyurulardır.

Tevkifat kapsamına, mal veya hizmetlerin tanıtım ve pazarlamasına yönelik her türlü ticari reklam hizmeti alımları (reklama ilişkin danışmanlık, reklamın planlanması, reklam içeriğinin hazırlanması ve tasarımı, reklamın yayımlanması gibi reklama yönelik hizmetler dahil) girmektedir.

Yüklenicileri tarafından tamamen veya kısmen alt yüklenicilere veya daha alt yüklenicilere devredilen ticari reklam hizmetlerinde, işi devreden her yüklenici tarafından, kendisine ifa edilen hizmete ait KDV üzerinden tevkifat yapılır.

SONUÇ: Yukarıda da açıkça görüldüğü üzere dizilerin tanıtıma yönelik Youtube mecrasında yayınlanması ve bu yayına ilişkin her türlü reklam hizmeti tevkifatın konusuna girmektedir. Youtube’dan gelen reklam parasının bir kısmının yurt içindeki anlaşmalı şirkete gönderilmesinin bunun gerçek mahiyetini bozmayacağı kanaatindeyiz.

Vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti esas alınır. Dolayısıyla bu paranın paylaşılması her ne kadar bir gelir paylaşım bedeliymiş gibi fatura edilse dahi arka planda reklam gelirinin paylaşımıdır. Böylece A firmasının B firmasına düzenleyeceği 400.000 TL’lik faturanın da 3/10 oranında tevkifatlı olarak düzenlenmesi gerekmektedir.

30.03.2021

Kaynak: http://www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)