AHMET BARLAK MUHASEBE FORUMU

Orjinalini görmek için tıklayınız: KESİN MİZANLAR E-BEYANLA GÖNDERİLECEK
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
19 Ocak 2011 ÇARŞAMBA


Resmî Gazete


Sayı : 27820

TEBLİĞ

Maliye Bakanlığından :

VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ

(SIRA NO: 403)

1. Giriş:

Bakanlığımız, bilgi ve iletişim teknolojilerinde son yıllarda yaşanan gelişmelere bağlı olarak, mükelleflerden elektronik ortamda bazı beyanname, bildirim ve formlar almaktadır. Bu suretle işlemlerin hızlı ve etkin bir şekilde yürütülerek kaliteli hizmet sunulması ve mükelleflerin vergisel uyumlarının artırılması amaçlanmaktadır.

Bu çerçevede, Bakanlığımızca yürütülen çalışmaların geliştirilmesi amacı ile bilanço esasına göre defter tutan mükellefler tarafından 2010 yılı ve müteakip dönemler için elektronik ortamda bildirilecek olan “Kesin Mizan Bildirimi”nin gönderilmesinde uygulanacak usul ve esaslar bu Tebliğin konusunu oluşturmaktadır.

2. Yetki:

213 sayılı Vergi Usul Kanununun1 (V.U.K) “Bilgi Verme” başlığını taşıyan 148 inci maddesinde “Kamu idare ve müesseseleri, mükellefler veya mükelleflerle muamelede bulunan diğer gerçek ve tüzelkişiler, Maliye Bakanlığının veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların isteyecekleri bilgileri vermeye mecburdurlar.” hükmüne yer verilmiştir. Aynı Kanunun 149 uncu maddesinde ise “Kamu idare ve müesseseleri (Kamu hizmeti ifa eden kurum ve kuruluşlar dahil) ile gerçek ve tüzelkişiler vergilendirmeye ilişkin olaylarla ilgili olarak Maliye ve Gümrük Bakanlığı ve vergi dairesince kendilerinden yazı ile istenecek bilgileri belli fasılalarla ve devamlı olarak yazı ile vermeye mecburdurlar.” hükmüne yer verilmiştir.

Söz konusu Kanunun 5228 sayılı Kanunun2 8 inci maddesiyle değişik mükerrer 257 nci maddesinin birinci fıkrasının (4) numaralı bendine göre Maliye Bakanlığı; "Bu Kanunun 149 uncu maddesine göre devamlı bilgi vermek zorunda olanlardan istenilen bilgiler ile vergi beyannameleri ve bildirimlerin, şifre, elektronik imza veya diğer güvenlik araçları konulmak suretiyle İnternet de dâhil olmak üzere her türlü elektronik bilgi iletişim araç ve ortamında verilmesi, beyanname ve bildirimlerin yetki verilmiş gerçek veya tüzel kişiler aracı kılınarak gönderilmesi hususlarında izin vermeye veya zorunluluk getirmeye, beyanname, bildirim ve bilgilerin aktarımında uyulacak format ve standartlar ile uygulamaya ilişkin usul ve esasları tespit etmeye, bu zorunluluğu beyanname, bildirim veya bilgi çeşitleri, mükellef grupları ve faaliyet konuları itibarıyla ayrı ayrı uygulatmaya" yetkili olduğu hükme bağlanmıştır.

V.U.K’nun yukarıda belirtilen maddeleri ile Bakanlığımıza verilen yetkiye dayanılarak, bilanço esasına tabi mükelleflere 2010 yılı ve takip eden dönemler için elektronik ortamda kesin mizan bildirimi verme zorunluluğu getirilmiştir.

Bildirim zorunluluğu getirilen mükelleflerin kapsamı, bildirimin şekli, dönemi ve zamanı, gönderilmesi ve diğer hususlara ilişkin açıklamalara tebliğin izleyen bölümlerinde yer verilmiştir.

3. Bildirim Verme Zorunluluğu Getirilen Mükellefler:

3.1. Bilanço esasına göre defter tutan gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükellefleri elektronik ortamda kesin mizan bildirimi vermek zorundadırlar.

3.2. Ancak bilanço esasına göre defter tutmakla beraber faaliyet konuları itibariyle farklı muhasebe tekniğini kullanmak durumunda bulunan;

a. 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun3 2 nci maddesinde sayılan mükellefler,

b. 226 sayılı Finansal Kiralama Kanunu4 hükümlerine göre faaliyette bulunan finansal kiralama ve faktoring şirketleri,

c. 30.09.1983 tarih ve 90 sayılı Ödünç Para Verme İşleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname5 kapsamında yer alan Finansman Şirketleri,

d. 5684 sayılı Sigortacılık Kanununa6 göre kurulan ve faaliyette bulunan sigorta şirketleri,

e. Sermaye Piyasası mevzuatı gereği faaliyette bulunan Menkul Kıymet Yatırım Fonları, Yatırım Ortaklıkları ve Aracı Kurumlar,

f. 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu7 kapsamındaki Emeklilik Yatırım Fonları ile Emeklilik Şirketleri,

“Kesin Mizan Bildirimi” verme yükümlülüğüne tabi değildirler.

3.3. Gelir ve kurumlar vergisinden muaf olanlar kesin mizan bildirimi vermeyeceklerdir.

4. Bildirimin Şekli:

4.1. Elektronik ortamda gönderilecek kesin mizanların bu Tebliğ ekinde yer alan “Kesin Mizan Bildirim Formatı”na ve aşağıda yapılan açıklamalara uygun olarak düzenlenmesi gerekmektedir.

42. Tebliğin üçüncü bölümünde kesin mizan bildirimi verme zorunluluğu getirilen ve 2 Sıra Numaralı Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği8 doğrultusunda serbest olarak açılan üçlü kod defteri kebir hesaplarını kullanan mükelleflerin kesin mizan bildirimlerini bu Tebliğ ekinde yer alan standart formata uygun olarak elektronik ortamda göndermeleri gerekmektedir. Bu mükelleflerin bildirimlerini kesin mizan standart formatına uygun şekilde göndermeleri için serbest olarak açtıkları üçlü kod defteri kebir hesaplarını, hesap planında yer aldığı hesap grubunun altında düzenlenen “Diğer ……. Hesabı” bulunması halinde bu hesaba aktarmaları, bu hesabın bulunmaması halinde ise aynı hesap grubunun altında uygun olan başka bir hesaba aktarmaları gerekmektedir. Mükellefler bu aktarma işlemini muhasebe kayıtları yapmadan sadece kesin mizan düzenlerken dikkate alacaklardır.

4.3. “Tekli” ya da “ikili” kod defteri kebir hesap gruplarının hiçbirine kesin mizan bildiriminde yer verilmeyecektir.

4.4. Kullanılmayan hesaplar bildirimde boş bırakılacak sıfır yazılmayacaktır.

5. Bildirimin Dönemi ve Verilme Zamanı:

5.1. Bildirim verme yükümlülüğü getirilen gelir vergisi mükellefleri bildirimlerini 1 Mart -31 Mart tarihleri arasında, kurumlar vergisi mükellefleri ise bildirimlerini 1 Nisan – 30 Nisan tarihleri arasında elektronik ortamda vereceklerdir.

Özel hesap dönemine tabi olan mükellefler bildirimlerini kendi gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerinin verilme süresi içinde vermek zorundadırlar.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu9 hükümlerine göre tasfiyeye girmiş kurumların her bağımsız tasfiye dönemine ait kesin mizan bildirimleri, bu kurumların tasfiye memurlarınca tasfiye beyannamesinin verilme süresi içinde verilecektir.

Birleşme halinde, münfesih kurum veya kurumlara ait bildirimler bu kurumların fesih oldukları tarihteki kanuni temsilcileri tarafından birleşme beyannamesinin verilme süresi içinde verilir.

Devir halinde ise, münfesih kurumun o dönemdeki faaliyetlerine ilişkin bildirimler, münfesih kurumun unvanı ve vergi kimlik numarası yazılmak suretiyle devir alan kurum tarafından münfesih kurumun son bağlı olduğu vergi dairesine devir beyannamesini verme süresi içinde verilecektir.

Kurumlar Vergisi Kanununun 19 uncu maddesi uyarınca gerçekleştirilen tam bölünmelerde, münfesih kurumun bölünmenin gerçekleştiği dönemdeki faaliyetlerine ilişkin bildirim, münfesih kurumun varlıklarını devralan kurumlardan müteselsil sorumluluk kapsamında herhangi biri tarafından bölünme işlemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin verilme süresi içinde yapılacaktır.

Mükellefiyetin sona ermesi halinde bildirimler, mükellefin en son bağlı bulunduğu vergi dairesine kanunlarında yazılı beyanname verme süresi içinde verilecektir.

5.2. Bildirimlerin elektronik ortamda verilmesinde, bildirimlerin verilmiş sayılabilmesi için onaylama işleminin yapılması şarttır. Onaylama işlemi en geç, bildirimlerin verilmesi gereken ayın son günü saat 24.00’e kadar tamamlanmalıdır.

5.3. Bildirimlerin elektronik ortamda gönderilmesi zorunlu olduğundan vergi daireleri kâğıt ortamında verilen (elden veya posta ile) bildirimleri hiçbir şekilde kabul etmeyecektir.

6. Bildirimlerin Elektronik Ortamda Gönderilmesine İlişkin Esaslar:

6.1. Elektronik ortamdaki bildirimler, kullanıcı kodu, parola ve şifre almış mükelleflerce yerine getiriliyor ise, bildirimi düzenleyen kısmına mükellefe ilişkin bilgiler, bildirimdeki yeminli mali müşavir kısmına ise, varsa yeminli mali müşavire ilişkin bilgiler yazılacaktır.

6.2. Bildirimlerin elektronik ortamda gönderilmesi işlemi yeminli mali müşavirlerce gerçekleştirilecek ise bildirimi düzenleyen kısmına varsa serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavire ait bilgiler yazılacak; mükellefin serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşaviri bulunmaması halinde, bu kısma, mükellefe ait bilgiler yazılacaktır. Bildirimi gönderen kısmına ise bildirimi elektronik ortamda gönderen yeminli mali müşavirlerin bilgileri yazılacaktır.

6.3. Bildirimlerin elektronik ortamda gönderilmesi işlemi, serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir tarafından gerçekleştirilecek ise, bildirimi düzenleyen kısmına serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavirin bilgileri, yeminli mali müşavir kısmına ise varsa yeminli mali müşavirlere ait bilgiler yazılacaktır.

7. Düzeltme İşlemleri:

7.1. Elektronik ortamda bildirimlerin onaylanmasından sonra, hatalı verildiği anlaşılan bildirimler için düzeltme bildirimi verilmesi gerekmektedir. Düzeltme bildiriminin elektronik ortamda, kesin mizan bildiriminin verilme süresinden sonra verilmesi durumunda 213 sayılı V.U.K.’nun mükerrer 355 inci maddesinin düzeltme bildirimlerine ilişkin hükümleri dikkate alınarak işlem yapılacaktır.

7.2. Düzeltme işleminde ilk bildirim tamamen iptal edilmekte ve ikinci defa verilen bildirim geçerli kabul edilmektedir. Bu sebeple, düzeltme yapması gereken mükelleflerin, yeni bildirimi, daha önce bildirimde bulunulmamış gibi tüm bilgileri içerecek şekilde doldurmaları gerekmektedir.

8. Diğer Hususlar ve Cezai Yaptırım

8.1. Bildirimlerin verileceği tarihten önce bağlı oldukları vergi dairesi değişen mükellefler bildirimlerini, halen bağlı oldukları vergi dairesinin mükellefi olarak göndereceklerdir.

2010 yılı içerisinde faaliyetlerini terk eden mükellefler ise 2010 yılında faaliyette bulundukları döneme ilişkin bildirimlerini en son bağlı oldukları vergi dairesine elektronik ortamda göndereceklerdir.

8.2. Bildirimlerini elektronik ortamda belirlenen süre içinde vermeyen veya eksik ya da yanıltıcı bildirimde bulunan mükellefler hakkında V.U.K’nun mükerrer 355 inci maddesi hükmü uyarınca özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

8.3. Bu tebliğin yayımlanması ile birlikte bilanço esasına tabi gelir vergisi mükelleflerinin gelir vergisi beyannamesi ekinde yer alan “Performans Derecelendirme Bildirimi” ve kurumlar vergisi beyannamesinin ekinde yer alan “Mali Bilgiler” bölümleri beyanname ekinden çıkartılmıştır.

Tebliğ olunur.



——————————

1 10.01.1961 Tarih ve 10703 Sayılı Resmî Gazetede Yayımlanmıştır

2 31.07.2004 Tarih ve 25539 Sayılı Resmî Gazetede Yayımlanmıştır

3 01.11.2005 Tarih ve 25893 Mükerrer Sayılı Resmî Gazetede Yayımlanmıştır

4 28.07.1985 Tarih ve 18795 Sayılı Resmî Gazetede Yayımlanmıştır

5 06.10.1983 Tarih ve 18183 Sayılı Resmî Gazetede Yayımlanmıştır

6 14.06.2007 Tarih ve 26552 Sayılı Resmî Gazetede Yayımlanmıştır

7 07.04.2001 Tarih ve 24366 Sayılı Resmî Gazetede Yayımlanmıştır

8 16.12.1993 Tarih ve 21790 Sayılı Resmî Gazetede Yayımlanmıştır

9 21.06.2006 Tarih ve 26205 Sayılı Resmî Gazetede Yayımlanmıştır



Ek: Kesin Mizan Bildirim Formatı

Yukarı Dön

"5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu9 hükümlerine göre tasfiyeye girmiş kurumların her bağımsız tasfiye dönemine ait kesin mizan bildirimleri, bu kurumların tasfiye memurlarınca tasfiye beyannamesinin verilme süresi içinde verilecektir."

2010 yılında tasfiye sürecine giren firmalar tebliğin bu bölümüne dikkat etmeli.

Yukarı Dön

Bildirim yükümlülüğüne uyulmamasının yaptırımı



Bildirimlerini elektronik ortamda belirlenen süre içinde vermeyen veya eksik ya da yanıltıcı bildirimde bulunan mükellefler hakkında Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 355. maddesi hükmü uyarınca özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Bu ceza miktarı 2011 yılı için 1.070 TL (birinci sınıf tüccarlara kesilen ceza tutarı) olarak uygulanmaktadır.



Düzeltme amacıyla verilen bildirimler ve ceza uygulaması



Elektronik ortamda bildirimlerin onaylanmasından sonra, hatalı verildiği anlaşılan bildirimler için düzeltme bildirimi verilmesi gerekmektedir. Düzeltme işleminde ilk bildirim tamamen iptal edilmekte ve ikinci defa verilen bildirim geçerli kabul edilmektedir. Bu sebeple, düzeltme yapması gereken mükelleflerin, yeni bildirimi, daha önce bildirimde bulunulmamış gibi tüm bilgileri içerecek şekilde doldurmaları gerekmektedir.

Düzeltme bildiriminin elektronik ortamda, kesin mizan bildiriminin verilme süresinden sonra verilmesi durumunda Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 355. maddesinin düzeltme bildirimlerine ilişkin hükümleri dikkate alınarak işlem yapılacaktır.



Mükerrer 355. madde uyarınca elektronik ortamda verilme zorunluluğu getirilen bildirim veya formlara ilişkin olarak süresinden sonra düzeltme amacıyla verilen bildirim ve formların, belirlenen sürelerin sonundan itibaren 10 gün içinde verilmesi halinde özel usulsüzlük cezası kesilmemektedir. Takip eden 15 gün içinde verilmesi halinde ise kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezası1/5 oranında uygulanır. Bu süre de geçtikten sonra düzeltme amacıyla verilen bildirim ve formlar için 1/1 oranında (2011 yılı için 1.070 TL) özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

Yukarı Dön
ORNEK KESİN MİZAN BİLDİRİM FORMU DOLDURUMU

örnek kesin mizan
[Resim: Resim2.jpg][Resim: Resim.jpg][Resim: Resim3.jpg][Resim: Resim4.jpg]


ESİN MİZAN
HESAP KODU HESAP ADI BORÇ TOPLAMI ALACAK TOPLAMI BORÇ KALANI ALACAK KALANI
100 KASA 163.423,16 156.469,39 6.953,77 
101 ALINAN ÇEKLER 233.814,40 233.814,40 
102 BANKALAR 
103 VERİLEN ÇEK ve ÖDEME EMRİ (-) 
108 DİĞER HAZIR DEĞERLER 
110 HİSSE SENETLERİ 
111 ÖZEL KESİM TAHVİL SNT.VE BONO. 
112 KAMU KESİMİ TAHVİL SNT.VE BONO 
118 DİĞER MENKUL KIYMETLER 
119 MENKUL KIY.DEĞER DÜŞ.KAR.(-) 
120 ALICILAR 245.168,77 226.969,89 18.198,88 
121 ALACAK SENETLERİ 59.334,00 3.334,00 56.000,00 
122 ALACAK SENETLERİ REESKONTU (-) 
124 KAZANILMAMIŞ FİN.KİRA.FZ.GL(-) 
126 VERİLEN DEPOZİTO VE TEMİNATLAR 
127 DİĞER TİCARİ ALACAKLAR 
128 ŞÜPHELİ TİCARİ ALACAKLAR 
129 ŞÜPHELİ TİC.AL. KARŞIĞI (-) 
131 ORTAKLARDAN ALACAKLAR 
132 İŞTİRAKLERDEN ALACAKLAR 
133 BAĞLI ORTAKLIKLARDAN ALACAKLAR 
135 PERSONELDEN ALACAKLAR 
136 DİĞER ÇEŞİTLİ ALACAKLAR 5.014,74 5.014,74 
137 DİĞER ALACAK SNT.REESKONTU (-) 
138 ŞÜPHELİ DİĞER ALACAKLAR 
139 ŞÜPHELİ DİĞER ALACAK.KARŞ.(-) 
150 İLK MADDE VE MALZEME 179.356,73 97.598,53 81.758,20 
151 YARI MAMULLER - ÜRETİM 209.873,38 209.873,38 
152 MAMULLER 163.954,89 116.818,67 47.136,22 
153 TİCARİ MALLAR 
157 DİĞER STOKLAR 
158 STOK DEĞER DÜŞÜKLÜĞÜ KARŞ.(-) 
159 VERİLEN SİPARİŞ AVANSLARI 6.127,88 6.127,88 
170 YILLARA YAY. INS.VE ON.MALIYET 
171 YILLARA YAY. INS.VE ON.MALIYET 
172 YILLARA YAY. INS.VE ON.MALIYET 
173 YILLARA YAY. INS.VE ON.MALIYET 
174 YILLARA YAY. INS.VE ON.MALIYET 
175 YILLARA YAY. INS.VE ON.MALIYET 
176 YILLARA YAY. INS.VE ON.MALIYET 
177 YILLARA YAY. INS.VE ON.MALIYET 
178 YILLARA YAY.İNŞ.ENF.DÜZELT.HES 
179 TAŞERONLARA VERİLEN AVANSLAR 
180 GELECEK AYLARA AİT GİDERLER 149,79 149,79 
181 GELİR TAHAKKUKLARI 
190 DEVREDEN KATMA DEĞER VERGİSİ 7.861,77 7.861,77 
191 İNDİRİLECEK KDV 31.387,74 31.387,74 
192 DİĞER KDV 
193 PEŞİN ÖDENEN VERGİ VE FONLAR 3.707,22 3.707,22 
195 İŞ AVANSLARI 
196 PERSONEL AVANSLARI 
197 SAYIM VE TESELLÜM NOKSANLARI 
198 DİĞER ÇEŞİTLİ DÖNEN VARLIKLAR 
199 DİĞER DÖNEN VARLIKLAR KRŞ. (-) 
220 ALICILAR 
221 ALACAK SENETLERİ 
222 ALACAK SENETLERİ REESKONTU (-) 
224 KAZANILMAMIŞ FİN.KİRA.FZ.GL(-) 
226 VERİLEN DEPOZİTO VE TEMİNATLAR 
229 ŞÜPHELİ ALACAKLAR KARŞILIĞI(-) 
231 ORTAKLARDAN ALACAKLAR 
232 İŞTİRAKLERDEN ALACAKLAR 
233 BAĞLI ORTAKLIKLARDAN ALACAKLAR 
235 PERSONELDEN ALACAKLAR 
236 DİĞER ÇEŞİTLİ ALACAKLAR 
237 DİĞER ALACAK SNT.REESKONTU (-) 
239 ŞÜPHELİ DİĞER ALACAK.KARŞ. (-) 
240 BAĞLI MENKUL KIYMETLER 
241 BAĞLI MEN.KIY.DEĞ. DÜŞ.KAR.(-) 
242 İŞTİRAKLER 
243 İŞTİRAKLERE SERM.TAAHHÜT. (-) 
244 İŞT.SERM.PAY.DEĞ.DÜŞÜK.KRŞ.(-) 
245 BAĞLI ORTAKLIKLAR 
246 BAĞLI ORTAK.SER.TAAHHUTLERİ(-) 
247 BAĞ.ORT.SER.PAY.DEĞ.DÜŞ.KRŞ(-) 
248 DİĞER MALİ DURAN VARLIKLAR 
249 DĞR.MALİ DURAN VARLIK.KRŞ. (-) 
250 ARAZİ VE ARSALAR 14.855,57 14.855,57 
251 YERALTI VE YERÜSTÜ DÜZENLERİ 4.261,24 4.261,24 
252 BİNALAR 27.060,45 27.060,45 
253 TESİS MAKİNE VE CİHAZLAR 121.407,85 11.178,94 110.228,91 
254 TAŞITLAR 1.297,12 1.297,12 
255 DEMİRBAŞLAR 8.181,37 8.181,37 
256 DİĞER MADDİ DURAN VARLIKLAR 
257 BİRİKMİŞ AMORTİSMANLAR (-) 279,47 4.075,07 3.795,60 
258 YAPILMAKTA OLAN YATIRIMLAR 
259 VERİLEN AVANSLAR 
260 HAKLAR 
261 ŞEREFİYE 
262 KURULUŞ VE ÖRGÜTLENME GIDER. 1.033,80 1.033,80 
263 ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GIDER. 
264 ÖZEL MALİYETLER 
267 DİĞER.MADDİ OLM. DURAN VARLIK. 
268 BİRİKMİŞ AMORTİSMANLAR (-) 
269 VERİLEN AVANSLAR 
271 ARAMA GİDERLERİ 
272 HAZIRLIK VE GELİŞTİRME GİDER. 
277 DİĞER ÖZEL TÜKENMEYE TABİ VAR. 
278 BİRİKMİŞ TÜKENME PAYLARI (-) 
279 VERİLEN AVANSLAR 
280 GELECEK YILLARA AİT GİDERLER 288,79 149,79 139,00 
281 GELİR TAAHHUKLARI 
291 GELECEK YILLARDA İNDİRİLE. KDV 
292 DİĞER KDV 
293 GELECEK YILLAR İHTİYACI STOK. 
294 ELD.ÇIK.STOK.VE MAD.DURAN VAR. 
295 PEŞİN ÖDENEN VERGİLER VE FON 
297 DİĞER ÇEŞİTLİ DURAN VARLIKLAR 
298 STOK DEĞER DÜŞÜKLÜĞÜ KARŞ. (-) 
299 BİRİKMİŞ AMORTİSMANLAR (-) 

Yukarı Dön
300 BANKA KREDİLERİ 
301 FİNANSAL KİRALAMA İŞL.BORÇLAR 
302 ERTELEN.FİN.KİRA.BORÇ.MAL. (-) 
303 UZUN VAD.KRD.ANAP.TAKS.VE FAİZ 
304 TAHVİL ANAP.BORÇ TAK.VE FAİZ. 
305 ÇIKARILMIŞ BONOLAR VE SENETLER 
306 ÇIKARILMIŞ DİĞER MENKUL KIYM. 
308 MENKUL KIYMET. İHRAÇ FARKI (-) 
309 DİĞER MALİ BORÇLAR 
320 SATICILAR 44.132,88 81.694,50 37.561,62 
321 BORÇ SENETLERİ 
322 BORÇ SENETLERİ REESKONTU (-) 
326 ALINAN DEPOZİTO VE TEMİNATLAR 
329 DİĞER TİCARİ BORÇLAR 2.500,00 2.500,00 
331 ORTAKLARA BORÇLAR 79.090,28 285.453,36 206.363,08 
332 İŞTİRAKLERE BORÇLAR 
333 BAĞLI ORTAKLIKLARA BORÇLAR 
335 PERSONELE BORÇLAR 
336 DİĞER ÇEŞİTLİ BORÇLAR 
337 DİĞER BORÇ.SENET.REESKONTU (-) 
340 ALINAN SİPARİŞ AVANSLARI 5.000,00 5.000,00 
349 ALINAN DİĞER AVANSLAR 
350 YILLARA YAY.İNŞ.ve ONR.HAKEDİŞ 
351 YILLARA YAY.İNŞ.ve ONR.HAKEDİŞ 
352 YILLARA YAY.İNŞ.ve ONR.HAKEDİŞ 
353 YILLARA YAY.İNŞ.ve ONR.HAKEDİŞ 
354 YILLARA YAY.İNŞ.ve ONR.HAKEDİŞ 
355 YILLARA YAY.İNŞ.ve ONR.HAKEDİŞ 
356 YILLARA YAY.İNŞ.ve ONR.HAKEDİŞ 
357 YILLARA YAY.İNŞ.ve ONR.HAKEDİŞ 
358 YILLARA YAY.İNŞ.ENF.DÜZELT.HES 
360 ÖDENECEK VERGİ VE FONLAR 18.051,65 19.993,25 1.941,60 
361 ÖDENECEK SOS. GÜV. KESİNTİLERİ 16.334,46 17.935,30 1.600,84 
368 VD.GEÇ.ER.VEYA TK.VR.VE DĞ.YÜK 5.316,20 44.899,29 39.583,09 
369 ÖDENECEK DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLER 
370 DÖN.KARI VER.VE DİĞ.YÜK.KARŞ. 1.816,47 6.287,83 4.471,36 
371 DÖN.KAR.PEŞ.ÖD.VER.VE YÜK (-) 3.707,22 3.707,22 
372 KIDEM TAZMİNATI KARŞILIĞI 
373 MALİYET GİDERLERİ KARŞILIĞI 
379 DİĞER BORÇ VE GİDER KARŞILIĞI 
380 GELECEK AYLARA AİT GELİRLER 
381 GİDER TAHAKKUKLARI 16.770,24 19.905,92 3.135,68 
391 HESAPLANAN KDV 43.653,02 43.653,02 
392 DİĞER KDV 
393 MERKEZ VE ŞUBELER CARİ HESABI 
397 SAYIM VE TESELLÜM FAZLALARI 
399 DİĞER ÇEŞİTLİ YAB. KAYNAKLAR 
400 BANKA KREDİLERİ 
401 FİNANSAL KİRALAMA İŞL.BORÇLAR 
402 ERTELEN.FİN.KİRA.BORÇ.MAL. (-) 
405 ÇIKARILMIŞ TAHVİLLER 
407 ÇIKARILMIŞ DĞR.MENKUL KIYMET. 
408 MENKUL KIYMET.İHRAÇ FARKI (-) 
409 DİĞER MALİ BORÇLAR 
420 SATICILAR 
421 BORÇ SENETLERİ 
422 BORÇ SENETLERİ REESKONTU (-) 
426 ALINAN DEPOZİTO VE TEMİNATLAR 
429 DİĞER TİCARİ BORÇLAR 
431 ORTAKLARA BORÇLAR 
432 İŞTİRAKLERE BORÇLAR 
433 BAĞLI ORTAKLIKLARA BORÇLAR 
436 DİĞER ÇEŞİTLİ BORÇLAR 
437 DİĞER BORÇ SENETLERİ REES. (-) 
438 KAMUYA OL.ERT.VEYA TAKSIT.BORÇ 
440 ALINAN SİPARİŞ AVANSLARI 
449 ALINAN DİĞER AVANSLAR 
472 KIDEM TAZMİNATI KARŞILIĞI 
479 DİĞER BORÇ VE GİDER KARŞILIK. 
480 GELECEK YILLARA AİT GELİRLER 
481 GİDER TAHAKKUKLARI 
492 GEL.YIL.ERT.VEYA TERKİN ED.KDV 
493 TESİSE KATILMA PAYLARI 
499 Dİ.ÇEŞ.UZUN VAD.YAB.KAYNAKLAR 
500 SERMAYE 50.000,00 50.000,00 
501 ÖDENMEMİŞ SERMAYE (-) 
502 SERMAYE DÜZELT.OLUMLU FARKLARI 14.856,00 14.856,00 
503 SERMAYE DÜZELT.OLUMSUZ FARKLARI (-) 
520 HİSSE SENETLERİ İHRAÇ PRİMLERİ 
521 HİSSE SENEDİ İPTAL KARLARI 
522 M.D.V.YENİDEN DEĞERLEME ARTIŞ. 1.231,92 1.231,92 
523 İŞTİRAKLER YENİDEN DEĞER.ART. 
529 DİĞER SERMAYE YEDEKLERİ 
540 YASAL YEDEKLER 2.184,94 2.184,94 
541 STATÜ YEDEKLERİ 736,98 736,98 
542 OLAĞANÜSTÜ YEDEKLER 
548 DİĞER KAR YEDEKLERİ 
549 ÖZEL FONLAR 
570 GEÇMİŞ YILLAR KARLARI 39.720,62 39.720,62 
580 GEÇMİŞ YILLAR ZARARLARI (-) 20.591,47 20.591,47 
590 DÖNEM NET KARI 
591 DÖNEM NET ZARARI (-) 8.234,81 2.454,70 5.780,11 

Yukarı Dön
600 YURT İÇİ SATIŞLAR 237.016,89 237.016,89 
601 YURT DIŞI SATIŞLAR 
602 DİĞER GELİRLER 
610 SATIŞTAN İADELER (-) 
611 SATIŞ İSKONTOLARI (-) 
612 DİĞER İNDİRİMLER (-) 
620 SATILAN MAMÜLLER MALİYETİ (-) 116.818,67 116.818,67 
621 SATILAN TİC.MALLAR MALİYETİ(-) 
622 SATILAN HİZMET MALİYETİ (-) 
623 DİĞER SATIŞLARIN MALİYETİ (-) 
630 ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GİD(-) 
631 PAZARLAMA SAT.VE DAĞ.GİD. (-) 
632 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ (-) 18.217,83 18.217,83 
640 İŞTİRAKLERDEN TEMETTÜ GELİR. 
641 BAĞLI ORT.TEMETTÜ GELİRLERİ 
642 FAİZ GELİRLERİ 
643 KOMİSYON GELİRLERİ 
644 KONUSU KALMAYAN KARŞILIKLAR 
645 MENKUL KIYMETLER SATIŞ KARLARI 
646 KAMBİYO KARLARI 
647 REESKONT FAİZ GELİRLERİ 
648 ENFLASYON DÜZELTMESİ KARLARI 
649 DİĞER OLAĞAN GELİR VE KARLAR 
653 KOMİSYON GİDERLERİ (-) 
654 KARŞILIK GİDERLERİ (-) 
655 MENKUL KIYMET SATIŞ ZARAR (-) 
656 KAMBİYO ZARARLARI (-) 
657 REESKONT FAİZ GİDERLERİ (-) 
658 ENFLASYON DÜZELT.ZARARLARI (-) 
659 DİĞER GİDER VE ZARARLAR (-) 
660 KISA VADELİ BORÇLANMA GİD. (-) 
661 UZUN VADELİ BORÇLANMA GİD. (-) 
671 ÖNCEKİ DÖNEM GELİR VE KARLARI 
679 DİĞ.OLAĞANDIŞI GELİR VE KARLAR 0,06 0,06 
680 ÇALIŞMAYAN KISIM GİD.VE ZAR(-) 
681 ÖNCEKİ DÖN.GİD.VE ZARARLARI(-) 26,27 26,27 
689 DİĞER O.DIŞI GİD.VE ZARAR.(-) 5.401,97 5.401,97 
690 DÖNEM KARI VEYA ZARARI 238.325,70 238.325,70 
691 D.K.VER.VE DİĞ.YAS.YÜK.KAR.(-) 4.471,36 4.471,36 
692 DÖNEM NET KARI VEYA ZARARI 
697 YILLARA YAY.İNŞ.ENF.DÜZELT.HES 
698 ENFLASYON DÜZELTME HESABI 
700 MALİYET MUHASEBESİ BAĞLANTI HS 
701 MALİYET MUHASEBESİ YANSITMA HS 
710 DİREKT İLK MADDE VE MALZEME GD 59.786,16 59.786,16 
711 DİREKT İLK MAD.VE MAL.YANS. 59.786,16 59.786,16 
712 DİREKT İLK MAD.VE MAL.FİAT FAR 
713 DİREKT İLK MAD.VE MAL.MİK.FAR. 
720 DİREKT İŞÇİLİK GİDERLERİ 55.087,45 55.087,45 
721 DİREKT İŞÇİLİK GİD.YANSIT.HES. 53.882,60 53.882,60 
722 DİREKT İŞÇİLİK ÜCRET FARKLARI 
723 DİREKT İŞÇİLİK SÜRE FARKLARI 
730 GENEL ÜRETİM GİDERLERİ 71.549,93 71.549,93 
731 GENEL ÜRETİM GİD.YANSITMA HES. 33.476,59 33.476,59 
732 GENEL ÜRETİM GİD.BÜTÇE FARK. 
733 GENEL ÜRETİM GİDERLERİ VER.FRK 
734 GENEL ÜRETİM GİD.KAPASİTE FRK. 
740 HİZMET ÜRETİM MALİYETİ 62.728,03 62.728,03 
741 HİZMET ÜRETİM MAL.YAN.HES. 62.728,03 62.728,03 
742 HİZMET ÜRET.MAL.FARK HESAPLARI 
750 ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GİDER. 
751 ARAŞ.VE GELİŞ.GİD.YANS.HESABI 
752 ARAŞ.VE GELİŞ.GİDER FARKLARI 
760 PAZARLAMA SATIŞ VE DAĞITIM GİDERLERİ 
761 PAZARLAMA SAT.VE DAĞ.GİD.YANSITMA HS 
762 PAZARLAMA SAT.VE DAĞ.GİD.FARK HESABI 
770 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ 18.217,83 18.217,83 
771 GEN.YÖN.GİD.YANSITMA HESABI 18.217,83 18.217,83 
772 GENEL YÖNETİM GİD.FARKLARI HS. 
780 FİNANSMAN GİDERLERİ 
781 FİNANSMAN GİDERLERİ YANSITMA HESABI 
782 FİNANSMAN GİDERLERİ FARK HESABI 
790 İLK MADDE VE MALZEME GİDERLERİ 
791 İŞÇİ ÜCRET VE GİDERLERİ 
792 MEMUR ÜCRET VE GİDERLERİ 
793 DIŞ. SAĞL. FAYDA VE HİZMETLER 
794 ÇEŞİTLİ GİDERLER 
795 VERGİ RESİM VE HARÇLAR 
796 AMORTİSMANLAR VE TÜKENME PAYL. 
797 FİNANSMAN GİDERLERİ 
798 GİDER ÇEŞİTLERİ YANSITMA HES. 
799 ÜRETİM MALİYET HESABI