AHMET BARLAK MUHASEBE FORUMU

Orjinalini görmek için tıklayınız: NÜFUS CÜZDANINIZ KAYBOLDUĞUNDA VERGİ DAİRESİNE Dİ
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
NÜFUS CÜZDANINIZ KAYBOLDUĞUNDA VERGİ DAİRESİNE DİLEKÇE VERMEYİ UNUTMAYINIZ..


T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

Usul Müdürlüğü



SAYI : B.07.1.GİB.4.34.19.02/VUK/2-8-3252 13.11.2008*12096

KONU: Nüfus Cüzdanını Kaybettiğini veya
Çalındığını Bildirenler hakkında yapılacak
İşlemler.

İLGİ: Tarihsiz dilekçeniz.

İlgi dilekçenizde, ………………………………… ’nin nüfus cüzdanını 13.09.2008 tarihinde çaldırdığı belirtilerek başka şahıslar tarafından çalınan nüfus cüzdanı ile adına vergi mükellefiyeti tesis edilmesinin engellenmesi talep edilmektedir.

Başkanlığımızca yapılan Vedop Merkezi Sorgulamasından; …………..Vergi Dairesi Müdürlüğünce verilmiş ………………. potansiyel vergi kimlik numarasının bulunduğu görülmüştür.

Nüfus Cüzdanlarının Kaybolduğu veya Çalındığına İlişkin Olarak Alınan Dilekçe Üzerine Yapılacak İşlemlere Bakanlığımızca çıkarılan 2007/1 Seri No.lu Vergi Kimlik Numarası İç Genelgesinde yer verilmiştir.

Sözü edilen iç genelgede; “ Gerçek kişilerin, nüfus cüzdanlarının kaybolduğunu veya çalındığını belirterek kaybettikleri yada çaldırdıkları nüfus cüzdanlarıyla vergi dairelerince mükellefiyet tesisi yapılmasının engellenmesini talep ettikleri dilekçe ile;

-Vergi mükellefiyetini terk edenler ile vergi mükellefiyeti bulunmayanların (Potansiyel vergi kimlik numarası bulunanlar dahil) herhangi bir vergi dairesine,

-Vergi mükellefiyeti bulunanların bağlı bulundukları vergi dairesine müracaat etmeleri ve dilekçeleri ekinde, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları ve nüfus cüzdanlarının kaybedildiğine veya çalındığına dair gazete ilanının/emniyet birimlerince düzenlenmiş belgenin aslını ibraz etmeleri halinde; GİB/Sicil İşlemleri/Gerçek Kişi/Kaybedilen Veya Çalınan Nüfus Cüzdanlarına İlişkin Bölüme dilekçe ile müracaatta bulunan gerçek kişinin, adı ve soyadı ile Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bilgi girişi yapılacaktır.

Sicil programı aracılığıyla MERNİS/Kimlik Paylaşım Sisteminden kişinin çalınan veya kaybolan nüfus cüzdan bilgileri sorgulanacak sorgu sonucu MERNİS' den gelen Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, adı, soyadı, baba adı, anne adı, doğum yeri, doğum yılı bilgileri vergi dairesince kontrol edilip onaylandıktan sonra MERNİS'den gelen bilgiler ile nüfus cüzdanlarının kaybedildiğine veya çalındığına dair gazete ilanı/emniyet birimlerince düzenlenmiş belgenin tarih ve/veya sayısının bilgi girişi yapılacaktır.

İşlemi biten dilekçe ve ekleri; mükellefin bağlı olduğu vergi dairelerinde mükellefin tarh dosyasında, vergi mükellefiyetini terk edenler ile vergi mükellefiyeti bulunmayanların müracaat ettiği vergi dairelerinde ise açılacak klasörlerde tarih sırasına göre saklanacaktır.” açıklamaları yer almıştır.

Bu durumda, müvekkiliniz hakkında 2007/1 Seri No.lu Vergi Kimlik Numarası İç Genelgesi doğrultusunda işlem yapılabilmesi için, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve nüfus cüzdanının çalındığına ilişkin kayıp ilan gazetesinin veya emniyet birimlerince düzenlenmiş belgenin aslı ile birlikte herhangi bir vergi dairesine dilekçe ile başvurulması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
Başkan a.
Grup Müdür V

Bu gelen duyuruları kapatmak isterseniz, profilinizden bunu kolayca yapabilirsiniz.

Bu link'i takip ederek duyurunun tamamını görebilirsiniz:

http://forum.zuhalmalimusavirlik.com/index.php?topic=3298.0

Saygılar,
Zuhal SMMM A.Ş. Forumu

Kayıp kimlikte maliye işlemine son

Kayıp nüfus cüzdanları hakkında vergi dairelerine bilgi verilmesine gerek kalmadı"

Adana Vergi Dairesi Başkanı A. Serdar Aksoy, vatandaşların nüfus cüzdanlarının kayıp ve çalıntı olduğuna dair vergi dairelerine bilgi vermelerine gerek kalmadığını açıkladı.

Aksoy, "MERNİS Kimlik Paylaşım Sisteminden kayıp ve çalıntı sorgulaması imkanı getirildiği için 2010/1 Seri Nolu Vergi Kimlik Numarası İç Genelgesi ile 2007/1 Seri Nolu Vergi Kimlik Numarası İç Genelgesi uygulamadan kaldırılmıştır. Bundan böyle, vatandaşlarımızın Nüfus Cüzdanlarının kayıp ve çalıntı olduğunu Nüfus Müdürlüğüne bildirmeleri yeterli olup ayrıca vergi dairelerine bilgi vermelerine gerek bulunmamaktadır." dedi.
Bilindiği gibi, Vergi Kimlik Numarası İç Genelgesine göre gerçek kişilerin, nüfus cüzdanlarının kaybolduğunu veya çalındığını belirterek kaybolan veya çalınan nüfus cüzdanları ile mükellefiyet tesis edilmesinin engellenmesi amacıyla vergi dairelerine müracaat etmeleri gerekiyordu.