AHMET BARLAK MUHASEBE FORUMU

Orjinalini görmek için tıklayınız: MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKULLARA YAPILAN BİLGİSAYAR BAĞIŞI KDV İSTİSNASI
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKULLARA YAPILAN BİLGİSAYAR BAĞIŞI KDV İSTİSNASI

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA BİLGİSAYAR VE DONANIMLARININ
BAĞIŞLANMASINDA KATMA DEĞER VERGİSİ İSTİSNASI
I- GİRİŞ
Katma Değer Vergisi Kanununa (KDVK.) 30.12.2004 tarih ve 5281 sayılı Kanunun 35'inci maddesi ile eklenen ve 1.1.2005 tarihinde yürürlüğe giren Geçici 23' üncü madde şöyledir:
"Geçici Madde 23- Milli Eğitim Bakanlığına bilgisayar ve donanımlarının bedelsiz teslimleri ile bunlara ilişkin yazılım teslimi ve hizmetleri, bu mal ve hizmetlerin bağışı yapacak olanlara teslimi ve ifası 31.12.2010 tarihine kadar katma değer vergisinden müstesnadır.
Bu kapsamda yapılan teslim ve hizmet ifaları için yüklenilen vergiler, vergiye işlemler nedeniyle hesaplanan vergiden indirilir. İndirimle giderilemeyen vergiler iade edilmez. Maliye Bakanlığı istisnaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir."
Konuya ilişkin 94 seri no.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği 2.3.2005 tarih ve 25743 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmıştır.
Geçici 23'üncü maddenin ikinci fıkrasında tanınan yetkiye dayanan 94 seri no.lu KDV. Genel Tebliği de, Maliye Bakanlığı'nca, söz konusu istisnanın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.
II- İSTİSNANIN UYGULANMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR
Katma Değer Vergisi Kanununun Geçici 23'üncü maddesinde öngörülen ve 31.12.2010 tarihine kadar yürürlükte kalacak olan istisna, aşağıda açıklanan usul ve esaslar çerçevesinde yürütülecektir.
A) İstisnanın Kapsamı:
Bahse konu istisna;
- Bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımların Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı eğitim kurumlarına bedelsiz olarak teslimi ve/veya ifası,
- Bu mal ve hizmetlerin bağışını yapacak olanlara teslim ve/veya ifasında,
Geçerli olacaktır.
B) İstisnanın Uygulanması:
a)İstisna Belgesi Düzenlenmesi:
KDVK.'nun Geçici 23'üncü maddesi uyarınca Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı eğitim kurumlarına bedelsiz bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımları teslim ve/veya ifa etmek isteyen kişi ve kuruluşlar öncelikle "Eğitime % 100 Destek Projesi" kapsamında il veya ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri nezdinde görevlendirilen koordinatörlüklere başvuracaklardır.
İl veya ilçe koordinatörlükleri bu başvuru üzerine bedelsiz olarak teslim ve/veya ifa edilmek istenen bilgisayarlar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımların teknik açıdan uygun olup olmadığı hususunda gerekli değerlendirmeyi yapacak, uygun bulunması halinde ise bedelsiz teslimde bulunacak kişi veya kuruluş adına ekte bulunan İstisna Belgesini düzenleyeceklerdir.
Düzenlenecek istisna belgesine bedelsiz teslim ve/veya ifa edilecek bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımların nitelik ve adedini gösteren bir liste eklenecektir.
b) İstisna Belgesi Uygulaması:
Üç durum söz konusudur.
1- Katma değer vergisi mükelleflerince yapılacak bedelsiz teslim ve/veya ifalarda istisna uygulaması.
2- Katma değer vergisi mükellefi olmayanlarca yapılacak teslim ve/veya ifalar da istisna uygulaması.
3- Nakdi bağışlarla alınacak bilgisayarlarda istisna uygulaması.
(1) Katma Değer Vergisi Mükelleflerince Yapılacak Teslim ve/veya İfalarda İstisna Uygulaması:
İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesindeki koordinatörler tarafından adlarına bedelsiz bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımların teslim ve/veya ifasında bulunmak amacıyla istisna belgesi düzenlenen katma değer vergisi mükellefleri söz konusu mal ve hizmetleri katma değer vergisi ödeyerek ya da katma değer vergisi ödemeksizin temin edebileceklerdir. Milli Eğitim Bakanlığı'na bedelsiz teslim ve/veya ifa edecekleri bilgisayarlar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımları katma değer vergisi ödemeksizin temin etmek isteyen mükellefler, adlarına düzenlenmiş olan istisna belgesi ve ekini satıcılara ibraz ederek istisna kapsamında işlem yapılmasını talep edeceklerdir. Bu şekilde talepte bulunulmaması durumunda ise Milli Eğitim Bakanlığı'na bedelsiz bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımların teslim ve/veya ifasında bulunacaklara yapılacak satışlarda istisna kapsamında işlem yapılmayacaktır.
Satıcılar istisna kapsamında işlem yapılmasının talep edilmesi üzerine, belge sahibi adına düzenleyecekleri faturada katma değer vergisi hesaplamayacaklardır. Düzenlenen bu faturaya "..... İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün düzenlediği .... tarih ve .... sayılı belge uyarınca KDV. uygulanmamıştır." ibaresi not olarak düşülecek, ayrıca istisna belgesini düzenleyen makamca onaylı bir örneği eki ile birlikte gerektiğinde yetkili makamlara Vergi Usul Kanununun muhafaza ve ibraz hükümleri çerçevesinde ibraz edilmek üzere karşı taraftan alınacaktır.
Yukarıda belirtilen şekillerde temin edilen bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımları Milli Eğitim Bakanlığı'na bedelsiz teslim ve/veya ifasında bulunacak mükelleflerde düzenleyecekleri faturalarda adlarına düzenlenen istisna belgesine ait bilgilere yer vermek suretiyle katma değer vergisi hesaplamayacaklardır. Bu şekilde bedelsiz teslim ve/veya ifada bulunan mükelleflerin sahip oldukları istisna belgesini eki ile birlikte Vergi Usul Kanununun muhafaza ve ibraz hükümleri çerçevesinde saklayacaklardır.
(2) Katma Değer Vergisi Mükellefi Olmayanlarca Yapılacak Bedelsiz Teslim ve/veya İfalarda İstisna Uygulaması:
Katma değer vergisi mükellefi olmayan yardımsever kişi ve kuruluşlar da bahse konu yardımları yapmak isteyebilirler. Bu durumda, İl veya İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesindeki koordinatörlükler tarafından adlarına bedelsiz bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımların teslim ve/veya ifası hususunda istisna belgesi düzenlenen katma değer vergisi mükellefi olmayan kişi ve kuruluşlar, bedelsiz teslim ve/veya ifa edecekleri bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımları piyasadan katma değer vergisi ödemeksizin temin edeceklerdir.
Buna göre bedelsiz bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımları Milli Eğitim Bakanlığı'na bedelsiz teslim ve/veya ifa edecek istisna belgesine sahip katma değer vergisi mükellefi olmayan kişi ve kuruluşlar, satıcılara istisna belgelerini ibraz ederek, kendilerine yapılacak teslim ve/veya ifalarda katma değer vergisi uygulanmamasını talep edeceklerdir.
Satıcılar, bu istem üzerine istisna belgesinde nitelik ve adedi gösterilen bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımların teslim ve/veya ifalarına ilişkin düzenleyecekleri faturada yukarıda belirtilen "..... İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün düzenlediği .... tarih ve .... sayılı belge uyarınca KDV. uygulanmamıştır." notunu düşmek suretiyle katma değer vergisi hesaplamayacaklardır. Ayrıca, istisna belgesini düzenleyen makamca onaylı bir örneği eki ile birlikte, gerektiğinde yetkili makamlara Vergi Usul Kanununun muhafaza ve ibraz hükümleri çerçevesinde ibraz edilmek üzere karşı taraftan alınacaktır.
(3) Nakdi Bağışlarla Alınacak Bilgisayarlarda İstisna Uygulaması:
Milli Eğitim Bakanlığının "Eğitime % 100 Destek Projesi" kapsamında bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımların alım şartı ile yapılan nakdi bağışların Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kullanımında da, İl veya İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri nezdinde görevlendirilen koordinatörlüklerin bağış sahibi adına istisna belgesi düzenlemek suretiyle yukarıda (1) ve (2) numaralı paragraflarda yapılan açıklamalar doğrultusunda işlem yapmaları mümkündür. Eğitime % 100 destek projesi kapsamında bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılım alımı koşuluyla nakdi bağışta bulunulması durumunda, nakdi bağışta bulunan kişi veya kuruluş adına istisna belgesi düzenlenecek ve nakdi bağışlar Milli Eğitim Bakanlığı'nca açılan banka hesaplarında toplanacaktır. İl veya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bağışlanan nakit para ile bağışlayan adına düzenlenen istisna belgesi ile satıcı firmalardan katma değer vergisiz bilgisayar ve donanımlarını satın alacak; satıcı firma da KDV.'siz fatura düzenleyecek ve ödedikleri katma değer vergilerini indirim konusu yapabileceklerdir.
C) Yüklenilen KDV.'lerinin İndirimi:
KDVK.'nun Milli Eğitim Bakanlığına bilgisayar ve donanımlarının bedelsiz teslimleri ile bunlara ilişkin yazılım teslimi ve hizmetleri, bu mal ve hizmetlerin bağışı yapacak olanlara teslim ve ifasını 31.12.2010 tarihine kadar katma değer vergisinden istisna eden Geçici 23'üncü maddenin ikinci fıkrasında, bu kapsamda yapılan teslim ve hizmet ifaları için yüklenilen vergilerin, vergiye tabi işlemler nedeniyle hesaplanan vergiden indirileceği; indirimle giderilemeyen vergilerin iade edilmeyeceği hükme bağlanmıştır.
Bu hüküm uyarınca, katma değer vergisi ödeyerek satın aldıkları bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımları Milli Eğitim Bakanlığı'na bedelsiz teslim ve/veya ifa eden mükellefler ile bedelsiz teslim ve/veya ifada bulunacak bu kişi veya kuruluşlara istisna kapsamında satış yapan mükellefler, yüklendikleri vergileri KDVK.'nun 29 ve 34'üncü maddelerindeki genel esaslar çerçevesinde indirim konusu yapacaklardır.
Diğer yandan, KDVK.'nun Geçici 23'üncü maddesi uyarınca katma değer vergisinden istisna edilen söz konusu teslim ve hizmetler nedeniyle yüklenilen ve indirim konusu yapılacak olan verginin iadesi istenilemeyecektir.
Katma değer mükellefi olduğu halde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağışlayacağı bilgisayar ve donanımlarını, satıcı firmadan satın alırken yetkili merciden aldığı istisna belgesinden yararlanmayarak katma değer vergili olarak satın alabilir. Bu durumda, söz konusu mükellef, bilgisayarları Milli Eğitim Müdürlüğüne bedelsiz teslim ederken KDV. hesaplamayacak, bunları satın alırken ödediği katma değer vergisini, vergiye tabi diğer işlemler nedeniyle hesaplanan vergiden KDV. beyannamesi üzerinde indirim konusu yapabilecektir. Bu şekilde indirilemeyen verginin iadesi ise istenemeyecektir.
Milli Eğitim Bakanlığı'na bedelsiz teslim edeceği bilgisayar ve donanımlarını satıcı firmadan istisna belgesini kullanarak vergisiz satın alan katma değer vergisi mükellefi, bilgisayar ve donanımlarını Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim ederken KDV. hesaplamayacak, satıcı firma ise vergisiz satış yaptığı bu mallar dolayısıyla alırken yüklendiği vergileri indirim konusu yapabilecek, düzenlediği faturada daha önce açıklanan şerhi kaydedecek ve istisna belgesi ile eki listenin bir örneğini alarak muhafaza ve ibraz için saklayacaktır.
Bu bağışlama işlemlerinde kullanılan istisna belgesi ile ekleri ile ilgili koordinatörlük tarafından düzenlenen "Teslim Tesellüm Tutanağı"nın birer nüshası bilgisayar ve donanımları satın alan ve satan mükelleflerce VUK.'nun muhafaza ve ibraz hükümleri çerçevesinde saklanacaktır.
Katma değer vergisi mükellefi olmayanlarca Milli Eğitim Bakanlığı'na bedelsiz bilgisayar ve donanımları tesliminde, satıcı firma bu kişi ve kuruluşlar adına düzenledikleri faturaya daha önce değinilen şerhi kaydederek KDV.'siz tutarı yazacak ve KDV. hesaplamayacak, istisna belgesinin onaylı bir örneğini muhafaza ve ibraz etmek üzere alıkoyacaktır. Satıcı firma söz konusu bilgisayarların alınışında yüklendiği KDV.'ni indirim konusu yapabilecektir.
Eğitime % 100 Destek Projesi kapsamında, bilgisayar, donanım ve yazılım kaydiyle nakdi bağış yapılması durumunda da, istisna belgesi kullanılarak KDV.'siz fatura düzenenecek ve satıcılar alışta yüklendikleri indirim konusu yapabileceklerdir.
D) Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanununa Göre İndirim:
Gelir Vergisi Kanununun 89/5, Kurumlar Vergisi Kanununun Mükerrer 14/c maddelerine göre, genel ve özel bütçeli kamu idarelerine .... mevcut okul, sağlık tesisi, ......nın faaliyetlerini sürdürebilmeleri için yapılan her türlü nakdî ve aynî bağış ve yardımlar vergi matrahından indirilebilecektir.
Bu hükümler çerçevesinde, söz konusu bilgisayar ve donanımlarının Milli Eğitim Bakanlığı'na bağışlanması halinde bunların bedeli, yıllık gelir vergisi veya kurumlar vergisi beyannamelerinde beyan edilen matrahtan indirim konusu yapılabilecektir.


İSTİSNA BELGESİ
T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
TİRE İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ



Milli Eğitim Bakanlığına Bedelsiz Teslim ve/veya ifa edilmek üzere yapılacak bilgisayarın yazılım alanlarına yönelik Katma Değer Vergisi İstisna Belgesi


İstisnadan yararlanacak Kişi/ Kurum

Adı Soyadı ( Unvanı) : …………………………………………İlköğretim Okulu ( Okul Aile Birliği )
Vergi Dairesi : ………………. Vergi Dairesi
Faaliyet Konusu :…………………………………………..
Adresi : ……………………………………………………….



Yukarıdaki kimlik ve faaliyet bilgileri gösterilen Hayırsever Okul Aile Birliği tarafından “ Eğitime % 100 Destek Projesi” Kapsamında Müdürlüğümüze ekli listede sayılan araç-gereç isimleri yazılacaktır Bedelsiz/ ifa etmek talebinde bulunmuş ve bu talep müdürlüğümüzce uygun görülmüştür.
İş bu belge düzenlenme tarihinden itibaren üç ay süreyle geçerlidir.

Tarih
İmza/mühür

Düzenlenecek istisna belgesine bedelsiz teslim ve/veya ifa edilecek bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımların nitelik ve adedini gösteren bir liste eklenecektir.
PROTOKOL
(Malzeme Yardımları İçin)
Eğitime % 100 Destek Kampanyası dahilinde …................................................................................
Okul Müdürlüğü ile hayırsever ……………………………………............................ arasında aşağıda belirtilen şartlar dahilinde okulumuza ............................................................................................................. bağışlanacaktır ve /veya yapacaktır.
1........................................................................................................... alımı, nakli ve yerine montajı ....................................................................................................... tarafından yapılacaktır.
2- Yapılan bağışın değeri………………………………………………………………………..TL’dir.
3- Hayırsever ……………………..............Vergi Dairesinde Kurumlar Vergisi - Gelir Vergisine tabi olup,.......................................................vergi numarası ile işlem görmektedir.
4- Adı geçen hayırsever bağış yaptığı miktar oranında 08.05.2003 tarih ve 25102 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Kurumlar Vergisi Kanununun 14. maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi ile Gelirler Vergisi Kanununun 89.maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinden faydalanılacaktır.
İş bu protokol (4) maddeden ibaret olup, 2 nüsha hazırlanarak imza edilmiştir.

HAYIRSEVERİN OKUL MÜDÜRÜNÜN
Adı Soyadı Adı Soyadı
Ticari Unvanı Unvanı
Adres Mühür
Telefon No
Vergi Dairesi Adı
Vergi No


UYGUNDUR
…/…/20….

Eğitime % 100 Destek Kampanyası
İlçe Koordinatörü


TESLİM TESELLÜM TUTANAĞI


HAYIRSEVER VATANDAŞIN 
ADI SOYADI : …………………………….. İlköğretim Okulu ( Okul Aile Birliği )
DOĞUM YERİ, YILI :
ADRES, TELEFON :
VERGİ DAİRESİ İSMİ VE NO :
YAPILAN YARDIMIN ADI, MİKTARI :
HANGİ OKUL (KURUM) İÇİN YAPILDIĞI :
YARDIMIN TESLİM TARİHİ :





TESLİM EDEN TESLİM ALAN EĞİTİME %100 DESTEK
HAYIRSEVERİN (OKUL MÜDÜRÜ) TİRE İLÇE KOORDİNATÖRÜ
ADI – SOYADI ADI – SOYADI ADI - SOYADI 
İMZA MÜHÜR MÜHÜR


RAPOR



………………………………….. İlköğretim Okuluna % 100 Eğitim kapsamında hibe edilen ve aşağıdaki listede yer alan bilgisayar ve ekipmanının Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan şartnamelere uygun olduğu yaptığımız incelemeler sonucunda tespit edilmiştir.

Söz konusu cihazların satın alımında KDV muafiyeti uygulanması uygundur.

Sıra No

Bedelsiz teslim ve/veya ifa edilecek bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımlar

Adedi
1

Toshiba XP1 Projeksiyon - örnektir

4
2

180X180 Duvara Monte Perde - örnektir

4
3

Tavan Askı Aparatı - örnektir

4
4

Projeksiyon yedek lamba - örnektir

2






































Komisyon Başkanı Komisyon Üyesi Komisyon Üyesi


Eğitime %100 Destek Kapsamında Yapılacak Ayni Yardımlarda KDV muafiyeti için işlem sırası:

a) Okul Müdürü ile hayırsever arasında protokol düzenlenecektir.
b) Bağışlanacak olan donanım özelliklerini içeren liste ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurulacak
c) İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Kurulu komisyon marifeti ile bağışın uygunluğu denetlenecek. Uygun ise istisna belgesi düzenlenerek teslim edilecek.
d) Fatura hayırsever adına düzenlenecek, ancak yardım yapılan okul veya kurumun adı faturada parantez içinde belirtilecektir.
e) Bağışın teslim alındığına dair ilgili okul veya kurum müdürlüğünce tutanak düzenlenecektir.

 
Okul veya hastane yaptır, vergi ödeme

Kamu kurumlarına; okul, sağlık tesisi, yüz yatak kapasitesinden az olmamak üzere öğrenci yurdu, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzur evi, bakım ve rehabilitasyon merkezi inşası dolayısıyla yapılan bağışlar için yüzde 5’lik sınır söz konusu değil. Bu bağışların tamamı kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla kurum kazancından indirilebiliyor. Bu tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan bağışlar da aynı kapsamda değerlendiriliyor.

Örneğin ticari faaliyetinden 2 milyon liralık kârı bulunan bir kurum, 3 milyon liraya bir okul yaptırarak Milli Eğitim Bakanlığına bağışladığında, o yıl hiç kurumlar vergisi ödemeyecektir. Ancak kalan 1 milyon liralık bağış tutarının sonraki yıllara devredilemediğini yani sonraki yıl kazançlarından düşülemeyeceğini hatırlatmakta fayda var.
(7 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin 3. maddesiyle değişen başlık) 10.3.2.2. Eğitim ve sağlık tesisleri ile dini tesislere ilişkin bağış ve yardımlar [5]
(7 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin 3. maddesiyle değişen ibare) Eğitim, sağlık ve bakım hizmetleri ile dini hizmetleri [6] geliştirmek ve devam ettirmek amacıyla yapılan harcamalar kurum kazancının tespitinde indirim unsuru olarak dikkate alınabilecektir.

• Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere bağışlanan okul, sağlık tesisi ve yüz yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde elli yatak) kapasitesinden az olmamak üzere öğrenci yurdu, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi, bakım ve (7 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin 3. maddesiyle değişen ibare) rehabilitasyon merkezi ile mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi olarak yaptırılacak ibadethaneler ve Diyanet İşleri Başkanlığı denetiminde yaygın din eğitimi verilen tesislerin [7] inşası dolayısıyla yapılan harcamaların,

• Söz konusu tesislerin inşası için yukarıda belirtilen kamu kuruluşlarına yapılan her türlü bağış ve yardımların,

• Mevcut okul, sağlık tesisi ve öğrenci yurtları ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi, bakım ve (7 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin 3. maddesiyle değişen ibare) rehabilitasyon merkezi ile mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi olarak yaptırılacak ibadethaneler ve Diyanet İşleri Başkanlığı denetiminde yaygın din eğitimi verilen tesislerin [8] faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan nakdi ve ayni bağış ve yardımların
tamamı kurumlar vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılabilecektir.
Sözü edilen tesislerin yapımı için bentte sayılan kuruluşlar dışında yer alan kamuya yararlı dernekler ile Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara yapılan bağış ve yardımlar ise o yılki kurum kazancının %5’i ile sınırlı olmak üzere bu kapsamda indirim konusu yapılabilecektir.

10.3.2.2.1. Kapsam/

[b]Okul, sağlık tesisi, öğrenci yurdu, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi ve bakım ve rehabilitasyon merkezi yapımı veya bu tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan bağış ve yardımların (harcamaların) herhangi bir sınırlamaya tabi olmaksızın kurum kazancından indirilebilmesi, bu bağış ve yardımların aşağıdaki kamu idare ve kuruluşlarına yapılması halinde mümkündür.

• Genel bütçeli idareler,
• Özel bütçeli idareler,
• İl özel idareleri,
• Belediyeler,
• Köyler.

10.3.2.2.2. Kapsama dahil olan bağış ve yardımlar

[b]Kapsama dahil olan bağış ve yardımların;/

[b]• Bağışlanan okul, sağlık tesisi ve 100 yatak kapasitesinden az olmamak üzere (kalkınmada öncelikli yörelerde 50 yatak) öğrenci yurdu, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi ve bakım ve (7 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin 3. maddesiyle değişen ibare) rehabilitasyon merkezi ile mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi olarak yaptırılacak ibadethaneler ve Diyanet İşleri Başkanlığı denetiminde yaygın din eğitimi verilen tesislerin [7] inşası için yapılan harcama,

• Bu tesislerin inşası için yapılan bağış ve yardım,

• (7 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin 4. maddesiyle değiştirilen ibare) Mevcut tesislerin faaliyetlerine devam etmelerini sağlamak amacıyla yapılan bağış ve yardım, [9] niteliğinde olması gerekmektedir.

Düzenlemedeki “okul” ifadesinden, doğrudan eğitim-öğretim hizmetlerinin verildiği temel birimlerin anlaşılması gerekmekte olup rehberlik ve araştırma merkezi, mesleki eğitim merkezi, iş eğitim merkezi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve akşam sanat okulları da bu kapsamda değerlendirilecektir.
Düzenlemedeki “sağlık tesisi” ifadesinden ise Sağlık Bakanlığınca sağlık tesisi kapsamında değerlendirilen kurum ve kuruluşların anlaşılması gerekmektedir.
(7 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin 4. maddesiyle eklenen paragraflar) Düzenlemedeki "ibadethane" ve "yaygın din eğitimi verilen tesis" ifadelerinden de Diyanet İşleri Başkanlığınca ibadethane sayılan yerler ile Diyanet İşleri Başkanlığı denetimine tabi olan ve din eğitimi verilen tesislerin anlaşılması gerekmektedir.
Mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi olarak yaptırılacak ibadethanelerin umuma açık olması, inşasının mülki idare amirlerinin iznine istinaden gerçekleştirilmesi, inşa ve faaliyetine devam etmesi için yapılan bağış ve yardımların da yine mülki idare amirlerinin denetiminde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Yaygın din eğitimi verilen tesisler için yapılan harcamaların da Diyanet İşleri Başkanlığı teşkilatınca denetlenmesi gerektiği tabiidir.

10.3.2.2.3. Kapsam dışında kalan bağış ve yardımlar

Okul, sağlık tesisi veya öğrenci yurduna ilişkin olarak yapılmış olsa dahi kamu idare ve kuruluşları dışında kalan kurum veya kuruluşlara yapılacak bağış ve yardımların vergi matrahının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı veya hangi limitler içinde yapılabileceği genel hükümler çerçevesinde değerlendirilecektir.

10.3.2.2.4. Bağış ve yardımın belgelendirilmesi

Ayni veya nakdi olarak yapılan bağış ve yardımların kurumlar vergisi mükelleflerince indirim olarak dikkate alınabilmesi için makbuz karşılığı yapılmış olması gerekli ve yeterlidir.

Ayni bağış ve yardımın, işletmenin aktifinden veya stokundan çekilerek bağışlanmış olması durumunda, mükelleflerin işletmeden çekip bağışladıkları değerler için fatura düzenlemesi; düzenlenen faturanın arka yüzüne faturada belirtilen değerlerin ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından bağış veya yardım olarak alındığına ilişkin şerh konularak yetkili kimseler tarafından imzalanmış olması yeterlidir.

Ayni değerlerin, mükelleflerce dışarıdan alınarak kamu kurum ve kuruluşuna bağışlanmış olması durumunda ise bu kurum ve kuruluş tarafından teslim alınacak değerler için teslime ilişkin bir belge düzenlenmiş olması yeterli olup, düzenlenen belgede bağışlanan kıymetin değerinin, cinsinin ve miktarının tereddüde mahal bırakmayacak şekilde belirtilmiş olması gerekmektedir. Ayrıca, bağışlanan değerlere ilişkin olarak düzenlenmiş olan faturaların arka yüzünde yukarıda belirtilen açıklamalar dahilinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yetkililerinin imzası bulunacaktır.

Nakdi bağışların indirilebilmesi, bağışı kabul eden kuruluşlarca verilecek makbuzla veya bu amaçla bankalarda açtırılan hesaplara yatırıldığına ilişkin banka dekontlarıyla belgelendirilmesi şartıyla mümkündür.

Kamu kurum ve kuruluşları ile imzalanan protokol gereğince kamu arazisi üzerine okul yaptırılması halinde, söz konusu okul inşasına ilişkin olarak yapılan harcamalar, harcamanın yapıldığı yıla ilişkin kazancın tespitinde indirim konusu yapılabilecektir.

(7 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin 5. maddesiyle eklenen paragraflar) Mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi olarak yaptırılacak ibadethaneler ve Diyanet İşleri Başkanlığı denetiminde yaygın din eğitimi verilen tesislerin inşası ve/veya faaliyetine devam etmesi amacıyla kurulmuş bulunan vakıf veya derneklere yapılan bağışlar, anılan kurumlardan alınan makbuzlara veya bunlar tarafından bankalarda açılan hesaplara yatırıldığına ilişkin alınan banka dekontlarına istinaden kurum kazancından indirim konusu yapılabilecektir.

Ancak, bunlar dışındaki diğer dernek veya vakıflara bu amaçla yapılan bağış ve yardımların ise; mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi olarak yaptırılacak ibadethaneler ve Diyanet İşleri Başkanlığı denetiminde yaygın din eğitimi verilen tesislerin inşası ve/veya faaliyetine devam etmesi amacıyla gerekli harcamaları finanse etmek üzere bağış ve yardım toplama amacıyla bir organizasyon oluşturulması ve bu hususta mülki idare amirleri ile bir protokol yapılması, nakdi olarak yapılacak bağış ve yardımlar için sadece protokol kapsamındaki işte kullanılmak üzere bir hesap açılması ve yapılan bağış ve yardımların bu hesaba yatırılması, ayni olarak yapılan bağış ve yardımların protokol kapsamındaki işte kullanılmak üzere şartlı olarak makbuz karşılığında yapılması, banka dekontu ile makbuzda hangi amaçla yapıldığına ilişkin bir açıklamanın yer alması, yapılan bağış ve yardımların, sadece yapılacak o işle ilgili olarak mülki idare amirleri gözetim ve denetimi altında kullanılması şartlarıyla, tamamının kurum kazancından indirim konusu yapılabilmesi mümkün olacaktır.


[b]Bağış Amaçlı Yapılan İnşaatların Vergi Kanunları Karşısındaki Durumu ve Muhasebe Uygulaması/

[b]Tarih: 21.06.2011

[b]Bağış Amaçlı İnşaatların Kurumlar Vergisi Kanunu Açısından Değerlendirilmesi/

[b]Kurumlar vergisi Kanununun 10. Maddesinin Diğer İndirimler başlıklı maddesinin 1. Bendi aşağıdaki gibidir;
Madde 10) Kurumlar vergisi matrahının tespitinde; kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla, kurum kazancından sırasıyla aşağıdaki indirimler yapılır:

Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara, kamu yararına çalışan dernekler ile bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunan kurum ve kuruluşlara yapılması şartıyla,
ç) c) bendinde sayılan kamu kurum ve kuruluşlarına bağışlanan okul, sağlık tesisi, 100 yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde 50 yatak) kapasitesinden az olmamak kaydıyla öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi ve bakım ve rehabilitasyon merkezi inşası dolayısıyla yapılan harcamalar veya bu tesislerin inşası için bu kuruluşlara yapılan her türlü bağış ve yardımlar ile mevcut tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan her türlü nakdî ve aynî bağış ve yardımların tamamı”

Denilmektedir. Dolayısıyla, bu düzenleme sadece doğrudan kamu müesseselerine yapılacak bağış ve yardımlar açısından geçerlidir.
Diğer taraftan, 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu 1 seri nolu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin 10.3.2.2.4. Bağış ve yardımın belgelendirilmesi başlıklı bölümü aşağıdaki gibidir;

“Ayni veya nakdi olarak yapılan bağış ve yardımların kurumlar vergisi mükelleflerince indirim olarak dikkate alınabilmesi için makbuz karşılığı yapılmış olması gerekli ve yeterlidir.

Ayni bağış ve yardımın, işletmenin aktifinden veya stokundan çekilerek bağışlanmış olması durumunda, mükelleflerin işletmeden çekip bağışladıkları değerler için fatura düzenlemesi; düzenlenen faturanın arka yüzüne faturada belirtilen değerlerin ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından bağış veya yardım olarak alındığına ilişkin şerh konularak yetkili kimseler tarafından imzalanmış olması yeterlidir.

Ayni değerlerin, mükelleflerce dışarıdan alınarak kamu kurum ve kuruluşuna bağışlanmış olması durumunda ise bu kurum ve kuruluş tarafından teslim alınacak değerler için teslime ilişkin bir belge düzenlenmiş olması yeterli olup, düzenlenen belgede bağışlanan kıymetin değerinin, cinsinin ve miktarının tereddüde mahal bırakmayacak şekilde belirtilmiş olması gerekmektedir. Ayrıca, bağışlanan değerlere ilişkin olarak düzenlenmiş olan faturaların arka yüzünde yukarıda belirtilen açıklamalar dahilinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yetkililerinin imzası bulunacaktır

Nakdi bağışların indirilebilmesi, bağışı kabul eden kuruluşlarca verilecek makbuzla veya bu amaçla bankalarda açtırılan hesaplara yatırıldığına ilişkin banka dekontlarıyla belgelendirilmesi şartıyla mümkündür.
Kamu kurum ve kuruluşları ile imzalanan protokol gereğince kamu arazisi üzerine okul yaptırılması halinde, söz konusu okul inşasına ilişkin olarak yapılan harcamalar, harcamanın yapıldığı yıla ilişkin kazancın tespitinde indirim konusu yapılabilecektir.”
Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar kapsamında bir firma tarafından bağış amaçlı yapılacak olan inşaatın bittiği tarihte kayıtlara önce Kanunen Kabul Edilmeyen Gider olarak alınıp aynı zamanda Kurumlar Vergisi Beyannamesi üzerinde Kazancın Bulunması Halinde İndirilecek İstisna ve İndirimler satırında “Bağış ve Yardımlar” bölümüne yazılmak suretiyle vergi matrahından düşülebilecektir .
Vergi kanunlarımızda bağış ve yardımlar Kazancın bulunması halinde indirilebilecek istisna ve indirimlerdendir. Dolayısıyla bir firmanın dönem zararının çıkması halinde inşaat için katlanmış olunan maliyetlerin indirim hakkı bulunmamaktadır. Zira, dönem zararının olması halinde söz konusu bağış ve yardım harcamalarının bir sonraki seneye devretmesi de mümkün değildir.

Bir başka deyişle, örneğin 2011 yılında zarar beyan edilmesi ve aynı zamanda 200.000 TL inşaat giderinin mevcut olması halinde bu 200.000 TL inşaat için katlanılan bağış bir sonraki seneye (2012 yılına) devredilemez.. Dolayısıyla 2011 yılında zarar beyan edildiği için bu 200.000 TL’yi indirim hakkı olmayıp aynı yıl bu tutarın tamamı kanunen kabul edilmeyen gider olarak matraha ilave edilmesi gerekmektedir. 

[b]Bağış Amaçlı İnşaatların Katma Değer Vergisi Açısından Değerlendirilmesi /

[b]3065 Sayılı KDV Kanununun 26 Seri Nolu KDV Genel Tebliğinin 2. Bağış Amacıyla Yapılan İnşaatlarda Durum başlıklı bölümü aşağıdaki gibidir; 
Bir vergi mükellefinin bağış amacıyla yaptığı inşaatın hesaplarını ayrı tutması (muhasebeleştirmesi) zorunludur. Dolayısıyla indirim hakkı tanınmayan bu işlemle ilgili yüklendiği vergiyi, ancak bir maliyet unsuru olarak gözününde bulundurabilecektir. 

Örnek: 

(A) Anonim Şirket Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığına bağışlamak üzere bir okul inşaatına başlamıştır. Şirketin bu inşaatla ilgili olarak yaptığı tüm harcamalar ve yüklendiği vergiler ayrı hesaplarda izlenecektir. Bu inşaatla ilgili olarak yüklenilen vergiler, şirketin ticari faaliyeti ile ilgili olmadığından indirim konusu yapılamayacak, ancak bir maliyet unsuru olarak dikkate alınabilecektir. 

Öte yandan, Katma Değer Vergisi Kanununun değişik 17/2-b maddesi kapsamına girmeyen bağışlar vergiye tabi olacağından, bu şekilde gerçekleştirilen bağışlarda emsal bedel üzerinden vergi hesaplanıp beyan edileceği ve bağışlanan mal dolayısıyla yüklenilen vergilerin de indirim konusu yapılabileceği tabiidir. 
Denilmek suretiyle bağış amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan inşaatlara ait KDV lerin indirim konusu yapılamayacağı ancak inşaatın maliyetine intikal ettirileceği belirtilmiştir. Dolaysıyla bir firma tarafından yapılacak olan bağış amaçlı inşaat ile ilgili harcamalar aşağıdaki gibi muhasebeleştirilecektir; 
Uygulama: ABC firması tarafından bağış amacıyla Sağlık ocağı yaptırılmaya başlandığını ve bunun için firmaya tanzim edilen ilk faturanın 100.000 TL artı KDV olduğunu varsayalım,

---------------------------------------------10.10.2011-----------------------------------
258.01 Yapılmakta Olan Yat 100.000
258.02 Yapılmakta Olan Yat 18.000 (KDV)

102 Bankalar 118.000
Sağlık ocağı binası için demir çelik alınması
-------------------------------------------------------------------------------------------

Sağlık ocağı inşaatı bittiğinde toplam maliyetin 200.000 TL olduğunu varsayalım. Bunun 36.000 TL’sinin KDV den oluştuğu düşünülürse bu sağlık ocağının tamamlanıp kamuya tesliminde yapılacak kayıt şudur,

--------------------------------------------02.05.2012------------------------------
689 Diğ.Ol.Dış.Gid. Zar 236.000
258 .01 Yapılmakta Olan Yat 200.000
258.02 Yapılmakta Olan Yat 36.000
Sağlık ocağı maliyetinin kanunen kabul edilmeyen giderlere devri
----------------------------------------------------------------------------------------- 

Yukarıda yer alan 689 nolu hesapta takip edilen 200.000 TL kurum kazancının bulunması halinde beyanname üzerinde hem Kanunen kabul edilmeyen giderler bölümünde gösterilerek vergi matrahına ilave edilmeli hem de aynı zamanda İndirimler satırında bağış ve yardımlar olarak vergi matrahından düşülmelidir. 
Zira, firmanın kurum zararı var ise bu takdirde sadece Kanunen kabul edilmeyen giderler olarak vergi matrahına ilave edilmelidir.

Kaynak: http://www.MuhasebeTR.com 
(Bu makale yazılı veya elektronik ortamda kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak göstermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)



[b]KDV UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ/

[b]4.1. Bağış Amacıyla Yapılan İnşaatlarda Durum
Bir vergi mükellefinin bağış amacıyla yaptığı inşaatın hesaplarını ayrı tutması (muhasebeleştirmesi) zorunludur. Dolayısıyla indirim hakkı tanınmayan bu işlemle ilgili yüklendiği vergiyi, ancak bir maliyet unsuru olarak göz önünde bulundurabilir.

Örnek: (A) Anonim Şirketi, Milli Eğitim Bakanlığına bağışlamak üzere bir okul inşaatına başlamıştır. Şirketin bu inşaatla ilgili olarak yaptığı tüm harcamalar ve yüklendiği vergiler ayrı hesaplarda izlenecektir. Bu inşaatla ilgili olarak yüklenilen vergiler, şirketin ticari faaliyeti ile ilgili olmadığından indirim konusu yapılamayacak, ancak bir maliyet unsuru olarak dikkate alınabilecektir.

Öte yandan, 3065 sayılı Kanunun (17/2-b) maddesi kapsamına girmeyen bağışlar vergiye tabi olacağından, bu şekilde gerçekleştirilen bağışlarda emsal bedel üzerinden vergi hesaplanıp beyan edileceği ve bağışlanan mal dolayısıyla yüklenilen vergilerin indirim konusu yapılabileceği tabiidir.
[/b][/b][/b][/b][/b][/b][/b][/b][/b][/b][/b]