AHMET BARLAK MUHASEBE FORUMU

Orjinalini görmek için tıklayınız: Banka kredisi almak için usulsüz ücret bordrosu düzenletenlerin durumu
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Banka kredisi almak için usulsüz ücret bordrosu düzenletenlerin durumu







Çalışma hayatında çoğu vatandaşımızın asgarî ücretle veya buna yakın ücretlerle özel sektörde çalıştıkları hepimizin malûmudur. 

Bu durumda olan kişiler, ev veya araç kredisi almak için asıl olarak ve gerçekten aldıkları ücretten daha yüksek miktarları içeren ücret bordroları düzenletmektedirler. Çünkü, bankalar tarafından kredi başvurusunda bulunan kişilerden belli bir gelir düzeyine sahip olunması istenilmektedir. Uygulamada bir çok kişi ise, bankalar tarafından istenilen ve bir kereye mahsus olan bu şartı, tanıdıkları bir muhasebeci ve işverenle anlaşıp gerçek dışı yüksek miktarlı ücret bordrolarıyla yerine getirmektedirler.
Muhasebeciler ve işverenler genellikle bu yüksek miktarlı ücret bordrolarını kendi işyeri kayıtlarına (yevmiye defteri, defter-i kebir vb.) işlememektedirler. Bu durumda gerçekte olmayan ve yasal deftere işlenmeyen kayıt dışı ve sahte bir bordro ortaya çıkmaktadır. İşte, yalnızca bankalardan kredi almak için gerçek ücret düzeyinin üzerinde düzenlenen ücret bordroları sahtedir. Bu sahteliğin sorumlusu ise, işveren, muhasebeci ve kredi talebinde bulunan vatandaştır. Bu tür usûlsüzlükler, Cumhuriyet Savcılıkları’na suç duyurusunda bulunularak ve SGK’ya bildirilerek önlenebilir.
Eğer böyle bir usûlsüzlük SGK’ya bildirilirse, SGK tarafından bahse konu bordro görülmek şartı ile, işverene ek prim hizmet belgesi istenmesi, idarî para cezası, yasal defter ve belge geçersizliği cezası, işyeri aylık prim hizmet belgesinin yasal süresinde verilmemiş olması idarî para cezası verilir ve ayrıca Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulur.
Bir de bazı durumlarda, kişi hiç o işyerinde çalışmamasına rağmen, tanıdığı bir kişiye ait işyerinden ücret bordrosu düzenletmektedir.
Bu şekilde düzenlenen bordrolar ileride başını yakabilir. Çünkü, kişi söz konusu ücret bordrosuyla o gün için o işyerinde çalıştığını 
kanıtlayıp kendisini sigortalı saydırabilir. Gerçek ücretin üzerinde sadece banka kredisi almak amaçlı düzenlenen 
ücret bordroları, kişilerin o işyerinde gerçek ücretlerini ortaya koymak amaçlı delil olarak kullanılamaz. 
Yargıtay’ın bu konuda çok sayıda kararları bulunmaktadır.


METİN BAŞPINAR

 
Resmî Gazete
Sayı : 29026

TEBLİĞ

Sosyal Güvenlik Kurumundan:

BANKALAR VE KAMU İDARELERİ TARAFINDAN YAPILACAK OLAN

SİGORTALILIK KONTROLÜ İLE KURUM VE KURULUŞLARDAN

ALINACAK BİLGİ VE BELGELERE DAİR TEBLİĞ

BİRİNCİ BÖLÜM

10.06.2014

(5) Ticari kredi niteliği taşımayan kredi talepleri ile kredi kartı verilmesinde, bir işyerinde hizmet akdiyle çalışanlardan ücret bordrosu alınması halinde ücret bordrosu bilgileri Kurum tarafından sağlanan elektronik alt yapı üzerinden veya manuel olarak Kuruma gönderilir.