AHMET BARLAK MUHASEBE FORUMU

Orjinalini görmek için tıklayınız: Yeni TTKya göre Limited şirket kuruluşu
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Yeni TTK'ya göre Limited şirket kuruluşu

Yeni TTK'ya göre limited şirketlerin kuruluşu ile ilgili faydalı bilgiler...

Biliyorsunuz 1 Temmuz 2012 itibari ile Yeni TTK Türk ticaret hayatına girdi ve bir çok uygulama değişti bu yazıda Ticarette en çok karşılaşılan şirket türlerinden biri olan limited şirketlerin kısa ismiyle ltd.şti. nin yeni TTK'ya göre kuruluş işlemleriyle ilgili İstanbul ticaret odası yani İTO'nun internet sitesinden gerekli ve önemli bulduğum bazı bilgileri paylaşıyorum umarım herkesin işine yarar.
Yeni TTK'ya göre Limited Şirket Kuruluşu

Dilekçe (bağlı olacağı vergi dairesi belirtilmeli, yetkili tarafından veya vekaleten imzalanmalı vekaletin aslı veya onaylı sureti eklenmelidir)
3 sayfadan oluşan Kuruluş bildirim formu (ilgili yerler doldurularak yetkili tarafından imzalanmalıdır - 3 nüsha, yabancı ortak var ise 4 nüsha)
Noter tasdikli ana sözleşme (4 nüsha)
Müdürlerin şirket unvanı altında imza beyannamesi (2 nüsha)
Kurucular tarafından imzalanmış kurucular beyanı
Dışarıdan seçilen müdürler için görevi kabul ettiğine ilişkin imzalanmış belge. Bu belgede yerleşim yeri, uyruğu, T.C. vatandaşı ise kimlik numarası, yabancı uyruklu ise vergi numarası veya yabancılara mahsus kimlik numarası belirtilmeli, yabancı uyruklu ise ekinde onaylı pasaport sureti ve ikameti Türkiye'de olan yabancı uyruklu için onaylı ikamet tezkeresi eklenmelidir.
Bir tüzel kişinin şirket müdürlüğüne seçilmesi halinde tüzel kişi ile birlikte tüzel kişi adına, tüzel kişi tarafından belirlenen bir gerçek kişinin adı, soyadı ve belirlemeye ilişkin yetkili organ kararının noter onaylı örneği
Tahsil edildi kaşeli ve imzalı banka dekontları (sermayenin onbinde dördünün rekabet kurumunun Türkiye Halk Bankası Ankara Kurumsal Şubesi’nde bulunan 80000011 (IBAN NO:TR40 0001 2009 4520 0080 0000 11) no.lu hesabına nakden veya EFT ya da banka havalesi suretiyle yapmaları gerekmektedir.)
Pay bedellerinin Kanunda veya ana sözleşmede belirtilmiş olan en az tutarının ödendiğine dair banka dekontu (Şirket sermayesinin tamamının yahut bir kısmının nakden taahhüt edilmesi halinde, nakden taahhüt edilen payların itibari değerinin en az ¼’ünün tescilden önce, kalan kısmının ise şirketin tescilini izleyen yirmidört ay içinde ödenmesi gerekmektedir.)
Oda kayıt beyannamesi (Yetkililerce İmzalanmalı, ortakların resimleri bulunmalıdır)
Konulan ayni sermaye ile kuruluş sırasında devralınacak işletmeler ve ayınların değerinin tespitine ilişkin mahkemece atanan bilirkişiler tarafından hazırlanmış değerleme raporları,
Konulan ayni sermaye üzerinde herhangi bir sınırlamanın olmadığına dair ilgili sicilden alınacak yazı,
Ayni sermaye olarak konulan taşınmazın, fikri mülkiyet haklarının ve diğer ayınların kayıtlı bulundukları sicillere şerh verildiğini gösteren belge. 


Birde bildiğiniz gibi yeni TTK ile birlikte artık tek ortaklı limited şirketler kurulabiliyor. Ayrıca daha önce kurulmuş olup ticaret hayatına devam eden limited şirketler de isterlerse tek ortaklı hale gelebiliyorlar. Tek ortaklı limited şirket kurarken dikkat edilecek en önemli husus normal çok ortaklı bir limited şirket kurar gibi tüm evrakların tek ortağı belirtecek şekilde düzgün ve eksiksiz olarak hazırlanması onun dışında çok fazla abartılacak bir şey yok gibi ama henüz uygulama sırasında ne gibi bir prosedür izleniyor tam olarak bilmiyoruz zamanla uygulama oturdukça her şey daha net bir şekilde anlaşılacak gibi şimdilik İTO'nun internet sitesinden yaptığı açıklamalar doğrultusunda işlemleri yapmaya çalışıyor herkes. Ayrıca sadece bu konuyla ilgili olarak değil tüm limited şirket kuruluşlarında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var bu hususla İTO'nun internet sitesinde şu şekilde sıralanmış;
Ticaret Ünvanıyla İlgili Hatırlatma
Bilindiği üzere Limited şirkette her orağın koymuş olduğu sermaye 25.-TL ve katları olması gerekmektedir. 
Şirket kuruluşunda sermaye olarak her türlü hak, menkul ve gayrimenkul malların taahhüt edilmesi halinde bu taahhüt şirketin kuruluşunun tescil tarihinde yerine getirilir. Sermaye olarak konulan mal ve haklar özel bir sicile (tapu sicili, gemi sicili, trafik sicili, sınai mülkiyet sicili gibi)kayıtlı ise, kuruluşun tescil tarihinden itibaren ilgili sicilde şirket adına tescil ettirilir.
Şirkete konulan ayni sermaye ile kuruluş sırasında devralınacak işletmelere ve ayınlar hakkında, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi tarafından atanan bilirkişilerce hazırlanan değer biçme raporu
Merkezi İstanbul dışında olan tüzel ortak için Anonim şirket ise en son yönetim kurulu seçimi, Limited şirket ise en son müdür seçimini gösterir Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi veya şirkete ait noter onaylı sirküler.
Gümrük müşavirliği şirketlerinde ortakların ve varsa dışarıdan atanan gümrük işlemlerinde yetkili müdürlerin noter tasdikli gümrük müşaviri izin belgesi veya gümrük müşaviri yardımcısı izin belgesi
Yetkilendirilmiş Gümrük müşavirliği şirketlerinde ortakların Gümrük müsteşarlığından alınmış noter onaylı YETKİ BELGESİ
Kurulacak şirketin kurucuları arasında belediyeler ve diğer mahalli idareler ile bunların kurdukları birliklerin bulunması halinde bu kuruluşların iştirakine izin veren bakanlar kurulu kararının bir örneği
Ana sözleşmede tüm ortak ve müdürlerin ad ve soyadı yanında yerleşim yeri, vatandaşlıkları ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları (yabancı uyrukluların vergi numarası veya yabancılara mahsus kimlik numarası) belirtilecektir.
Ortaklardan en az biri müdür olarak atanmalıdır.

Kaynak:İTO

ekler
1- YENİ ODA KAYIT DİLEKÇESİ 
http://www.ito.org.tr/ito/docs/portal_docs/Oda_Kayit_Dilekce_Ornegi.doc 

2-YENİ ŞİRKET KURULUŞ BİLGİ FORMU 

http://www.ito.org.tr/ito/docs/portal_docs/Kurul.bil.form.xls 

3-KURUCULUR BEYANI

http://www.ito.org.tr/ito/docs/portal_docs/Kurucu_Beyani.xls