AHMET BARLAK MUHASEBE FORUMU

Orjinalini görmek için tıklayınız: hazır yemek, tabldot satışlarında belge düzeni (faturanın ne zaman düzenleneceği)
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Konya Vergi Dairesi Başkanlığı
( Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü )
Sayı : B.07.1.GİB.4.42.17.02/
VUK-2-7693/ 2563
Konu : Tabldot Olarak Hazır Yemek Satışlarında 
Belge Düzeni Hak. 
..........................................
KONYA


İLGİ: 25.07.2008 tarihli dilekçeniz.
İlgide kayıtlı dilekçenizde; Başkanlığımız Selçuk Vergi Dairesi Müdürlüğünün ............... vergi kimlik numarasında kayıtlı mükellefi olduğunuzu, tabldot yemek hizmeti faaliyetiyle iştigal ettiğinizi, bu hizmetlere ilişkin faturaları haftalık periyotlarda düzenlemek istediğinizi belirterek, yapılan teslimlere ilişkin faturaların ne zaman düzenlenmesi gerektiği konusunda görüş istemektesiniz.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229'uncu maddesinde; faturanın, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere, emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olduğu belirtilmiş, 232'nci maddesinde ise; "Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin: 
•a) Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara; 
•b) Serbest meslek erbabına; 
•c) Kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara; 
•d) Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere; 
•e) Vergiden muaf esnafa; 
sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlar da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler. 
Yukarıdakiler dışında kalanların, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tespit edilenlerden ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerden satın aldıkları emtia veya onlara yaptıkları iş bedelinin (01.01.2008 tarihinden itibaren) 600,00 YTL yi geçmesi veya bedelin (01.01.2008 tarihinden itibaren) 600,00 YTL den az olsa dahi istemeleri halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir." hükmünü içermektedir. 
Anılan Kanunun 231'inci maddesinin 5'inci bendinde ise; "Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır." hükmüne yer verilmiştir.
Diğer taraftan; aynı Kanunun 230'uncu maddesinin 5 numaralı bendinde; "Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve taşına bulundurulması şarttır." hükmü yer almaktadır.
Anılan madde hükmünden de anlaşılacağı üzere, sevk irsaliyesinin; satışa konu olan ticari mal hareketinin izlenmesi için düzenlenen bir belge olduğu tabidir.

Bu açıklamalar çerçevesinde, müşterilerin işyerine taşınan yemek ve yemek malzemeleri için sevkin yapıldığı anda sevk irsaliyesi, teslim tarihinden itibaren azami yedi gün içerisinde ise alıcı adına fatura düzenlenmesi gerekmektedir. 

Bilgilerinize rica ederim.

Vergi Dairesi Başkanı
 
Başlık Hazır yemek satışlarında faturanın aylık düzenlenip düzenlenemeyeceği hk.

Tarih 14/03/2012
Sayı B.07.1.GİB.4.27.15.02-11-1225-12-13
Kapsam

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
GAZİANTEP VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
MÜKELLEF HİZMETLERİ USUL MÜDÜRLÜĞÜ


Sayı : B.07.1.GİB.4.27.15.02-11-1225-12-13 14/03/2012
Konu : Hazır yemek satışlarında belge düzeni

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzla, ... kadar işyerine hazır yemek satışı yaptığınızı, hizmet sürenizin genellikle yıllık olduğunu ve süreklilik arz ettiğini, dağıtımını yaptığınız yemeklerin bazılarını kendi yemekhanenizde bazılarını ise kurumların yemekhanelerinde pişirdiğinizi, kendi yemekhanenizde pişirdiğiniz yemekleri taşıma usulü ile dağıtım yaptığınızı, her dağıtım için sevk irsaliyesi düzenlediğinizi, yemek verdiğiniz bazı kurumların aylık tek fatura talep ettiğini belirterek, satışlarınız için tek fatura düzenlenip düzenlenmeyeceği hakkında görüş talep ettiğiniz anlaşılmıştır.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde faturanın, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olduğu, 230 uncu maddesinin 5 inci bendinde, malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve taşıtta bulundurulmasının şart olduğu, 231 inci maddenin 5 inci bendinde ise faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenleneceği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı hükme bağlanmıştır.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinde, "Vergiyi doğuran olay;
a) Mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması,
...
c) Kısım kısım mal teslimi veya hizmet yapılması mutad olan veya bu hususlarda mutabık kalınan hallerde, her bir kısmın teslimi veya bir kısım hizmetin yapılması,
... anında meydana gelir." hükmüne yer verilmiştir.
Madde hükmünden de anlaşılacağı üzere katma değer vergisi doğmasında ana prensip mal teslimi veya hizmet ifasının tamamlanmasıdır. Ancak kısım kısım mal tesliminde her bir kısmın teslimi genel hükümler çerçevesinde verginin doğmasına neden olmaktadır.
Ancak KDV yönünden bir vergilendirme dönemini aşan hizmet ifalarında en geç aylık dönemler itibariyle fatura düzenlenmesi gerekmekte olup, bir yılı kapsayacak şekilde ihale usulüyle aldığınız ve kısım kısım hizmet ifası niteliğinde bulunan işlerde her bir kısmın ifasından itibaren yedi gün içerisinde fatura düzenlenmesi mümkündür.
Diğer taraftan, sevk irsaliyesi ticari mal hareketinin izlenmesi için düzenlenen bir belge olduğundan her bir sevkiyat için irsaliye tanzimi ile düzenlenecek olan faturaların bu irsaliyeler ile ilişkilendirilmesi zorunlu bulunmaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.