İŞVERENİN ÜZERİNE ALDIĞI RİSKLER
Gerçek ücretler kayıtlara yansıtılmalı ve her türlü ödeme banka kanalıyla yapılmalıdır. Artık ücretlerin gösterilen kısmını bankadan, diğerlerini ise elden ödeme yanlışından -bir an önce- dönülmelidir. Bundan kaçış yoktur çünkü sonuçları çok ağırdır.Durum tespit edildiğinde; Bakanlık İş Müfettişlerince ek bordo düzenlenmesi istenmekte ve konu ayrıca SGK ile Maliye’ye intikal ettirilmektedir.
1. İlgili kurumlarca; gerçek ücret ile bildirilen ücret arasındaki farkın ek bordro ile gelir vergisi, damga vergisi ve sigorta primi cezasıyla birlikte istenir.
2. SGK’nca idari para cezası uygulaması yanında 5-puanlık indirimden yararlanma da tehlikeye girecektir.(Bakınız: 2012/SGK İdari Para Cezaları)
3. Açıktan ödenen ücretle ilgili olarak (her çeşit istihkakın zorunlu olduğu halde banka kanalıyla ödenmemsinden dolayı 4857/102’ye göre) 2012 yılında her işçi ve her ay için 125- TL ceza uygulanır.
4. İşverenlik hakkında hapis cezası(*) gündeme gelebilir.
5. İşçiler -yukarıda da belirtildiği gibi- 4857/24-2’ye göre işi bırakıp kıdem tazminatı isteyebilir.
...
(*) İşverenliğe VUK/359’a göre yanıltıcı belge düzenlemekten 1 yıldan - 3 yıla kadar hapis ve 3 kat vergi zıyaı cezası uygulanabilir.
Mehmet Ali METİNYURT
Bakanlık E.Baş İş Müfettişi/İş Müşaviri
Merhaba benim bir sorum olacak 3 yildan fazla bir suredir bir firmada gorev yurt disi sorumlusu olarak görev yapmaktayim isime sebepsiz olarak son verildi ve sgk da gosterilen maasim 1200 tl bu meblag benim gercek maasimin çeyreği bile degil bunun icin ne yapabilirim nasil hareket edebilirim gercek maasimla ilgili elimde firmanin dokumani ve kaseli belgeleri aylik dokumanlari mevcut
Elinizdeki belgelerle birlikte işkura bir dilekçe müracaat edin. sigorta priminin eksik yatırılması işçiye iş sözleşmesini haklı nedenle fesh etme hakkı verir. kıdem tazminatı ve ihbar tazminatını alabilirsiniz.