AHMET BARLAK MUHASEBE FORUMU

Orjinalini görmek için tıklayınız: Peugeot Partner, Renault Kangoo, Cıtroen Berlingo, Fıat Doblo ve Scudo tipi araçları
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
197 SAYILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNUN 14. MADDESİNE GÖRE I VE IV SAYILI LİSTEDE YER ALAN ARAÇLARIN MTV GİDER OLARAK KAYDEDİLMEZ. DOBLO CANGO PEGEUT PANER VB. PANELVAN OLARAK ADLANDIRILAN ARAÇLAR II SAYILI LİSTEDE YER ALDIĞINDAN MTV'LERİ GİDER OLARAK KAYDEDİLEBİLİR. 


Tarih 04/05/2010
Sayı B.07.1.GİB.4.06.17.02-MTV-5.MD-2010/6-331
Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)







Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.17.02-MTV-5.MD-2010/6-331

04/05/2010

Konu

:

Motorlu Taşıtlar Vergisi





İlgide kayıtlı dilekçenizde; ... plaka numaralı Fiat Doblo Combi 1.9 JTD marka (yandan camlı) çift sıra koltuklu taşıtınızın cinsinin ruhsatta kamyonet olarak yazıldığı ancak panel van olarak motorlu taşıtlar vergisine tabi tutulduğu belirtilerek Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır. 

197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun "Tanımlar" başlıklı 2 nci maddesinde, 1/1/2004 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 5035 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikle;

"Panel van: Azami toplam ağırlığı 3500 kilogramı geçmeyen, kapalı kasalı (yandan camlı olanlar dahil), sürücü kısmından başka tek veya daha fazla sıra oturma yeri bulunan, insan ve yük taşımak için imal edilmiş olan taşıtlardır.

Kamyonet: İzin verilebilen azami yüklü ağırlığı 3,5 tonu geçmeyen ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu araçtır."

şeklinde tanımlanmıştır.

Konu ile ilgili 04/01/2005 tarih ve 2005-1 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Sirkülerinde;

-"Motorlu Araç Tescil Belgesi" ile "Motorlu Araç Trafik Belgesi" nin istiap haddi bölümünde 2, 2+1 şeklinde kişi sayısı belirtilen kapalı kasalı kamyonetlerin (yandan camlı olanlar dahil) kamyonet olarak,

-"Motorlu Araç Tescil Belgesi" ile "Motorlu Araç Trafik Belgesi" nin istiap haddi bölümünde 3+1, 4+1 veya 5 şeklinde kişi sayısı belirtilen "çift sıra koltuklu" veya "üç sıra koltuklu" ve arka kısmında oturma yeri bulunan kapalı kasalı kamyonetlerin (yandan camlı olanlar dahil) ise panel van olarak,

motorlu taşıtlar vergisine tabi tutulacakları açıklanmıştır. Bunun yanı sıra panel van tipi taşıtlar için motorlu taşıtlar vergisi, 197 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinde yer alan (II) sayılı tarifenin "2 Panel van ve motorlu karavanlar" başlıklı bölümüne göre hesaplanmaktadır.

Buna göre, Motorlu Araç Tescil Belgesi'nde/Motorlu Araç Trafik Belgesi'nde taşıt cinsi kamyonet yazan, adınıza kayıt ve tescilli ... plaka numaralı Fiat Doblo Combi 1.9 JTD marka (yandan camlı) çift sıra koltuklu taşıtınızın panel van olarak, 197 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinde yer alan (II) sayılı tarifenin ikinci sırasına göre, motorlu taşıtlar vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.





Vergi Dairesi Başkanı a.

Gelir İdaresi Grup Müdürü



(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.





T.C
ANKARA VALİLİĞİ
İl Defterdarlığı Vasıtalı Vergiler Gelir Müdürlüğü


SAYIBig GrinEF.0.06.12/MTV:21005-. 
KONU: Motorlu Taşıtlar Vergisi

………………. VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜNE
ANKARA

İLGİ: ………….. tarih ve ………sayılı yazınız.

İlgi kayıtlı yazınızda,……….. plakalı aracın kamyonet olarak ……….. adına kayıtlı iken, mükellefin teknik belge ve projelerle birlikte ……... tarih ve …… Bakanlık yazısına istinaden Hususi otomobile çevrildiğini ve aynı tarihte değişikliğin trafik tescil kuruluşuna değişiklik yazısı ile bildirildiği belirterek söz konusu aracın ve aynı özelliklere haiz benzer araçların 5035 sayılı kanun ile 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununda yapılan değişiklik uyarınca Panelvan olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hususunda görüş talep etmektesiniz.

Bilindiği üzere 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 1’inci maddesi hükmü uyarınca, bu kanunun 5 ve 6 ncı maddelerinde yazılı tarifelerde yer alan ve,

1- Karayolları Trafik Kanununa göre trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil edilmiş bulunan motorlu kara taşıtları,

2- Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne kayıt ve tescil edilmiş olan uçak ve helikopterler,

3- Liman veya belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan motorlu deniz taşıtları,

Motorlu Taşıtlar Vergisinin konusuna girmektedir.

Diğer taraftan, 197 sayılı Kanunun (5035 sayılı Kanununu 21’inci maddesiyle değişen şekli ile) 2.’inci maddesinin 2 nolu bendinde; “otomobil: Yapısı itibariyle, sürücüsü dahil en çok sekiz oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu araçtır.”, maddenin 8 nolu bendinde “Panelvan: Azami toplam ağırlığı 3500 kilogramı geçmeyen, kapalı kasalı (yandan camlı olanlar dahil), sürücü kısmından başka tek veya daha fazla sıralı oturma yeri bulunan, insan ve yük taşımak için imal edilmiş olan taşıtlardır.” olarak tanımlanmış bulunmaktadır.

Anılan Kanunun (5035 sayılı Kanunun 23’üncü maddesiyle değişen maddesi) 5’inci maddesinde de; “Otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri ile motosikletler aşağıdaki (I) sayılı tarifeye göre, vergilendirilir.” hükmü yer almaktadır.

Öte yandan 197 sayılı Kanunun (5035 sayılı Kanunun 28’üncü maddesiyle değişen maddesi) 11’incimaddesinde ise; yıl içinde taşıtın vergilendirilmesine esas olan model yılı, cinsi, motor silindir hacmi, azami toplam ağırlığı, motor gücü birimi (BG) ve azami kalkış ağırlığı gibi unsurlarından herhangi birisinde, verginin artırılması veya azaltılması veya azaltılmasını gerektiren bir değişiklik olduğu takdirde, bu değişiklik, takvim yılının ilk altı ayında yapılmış ise takip eden son altı aylık dönemin başından, son altı ayında yapılmış ise takip eden takvim yılı başından itibaren dikkate alınacağı ve verginin yeni duruma göre ödeneceği hükme bağlanmıştır.

Bu nedenle, fabrika çıkışı itibariyle kapalı kasalı, yanlarında cam bulunmayan ve sürücü kısmından başka arka kısmında oturma yeri olmayan, kamyonet olarak ve yük taşımak için imal edilmiş olmakla birlikte, daha sonra yapılan tadilat ile yanlarına cam ve arka kısmına çift sıralı oturma koltuğu eklenmek suretiyle “Hususi Otomobile” çevrilen ve “Trafik Tescil Kuruluşunca” da “Hususi Otomobil” olarak tescil belgesi verilmiş olan Peugeot Partner, Renault Kangoo, Cıtroen Berlingo, Fıat Doblo ve Scudo tipi araçların “Panel Van” olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmadığından, 197 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde yer alan (I) Sayılı Tarife uyarınca vergilendirilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesi ile yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda gereğini rica ederim.

 
Başlık Araçlarda ticari hususi ayırımı
Tarih 20/04/2005
Sayı B.07.0.GEL.0.61/6159-239/17511
Kapsam

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Gelirler Genel Müdürlüğü





SAYI : B.07.0.GEL.0.61/6159-239/17511 20.04.2005
KONU:



....................... BAKANLIĞINA

(Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü)



İlgi: 01.03.2005 tarih ve B.11.0.00.00/312-3089-8707 sayılı yazı.

İlgi yazınız ve ekleri incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 197 sayılı motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun;

2348 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişen 1 inci maddesinde "Bu Kanunun 5 ve 6 ncı maddelerinde yazılı tarifelerde yer alan;

a) Karayolları Trafik Kanununa göre trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil edilmiş bulunan motorlu kara taşıtları, (...)

Motorlu Taşıtlar Vergisine tabidir."

2348 sayılı Kanunun 3 üncü maddesiyle değişen 3 üncü maddesinde "Motorlu Taşıtlar Vergisinin mükellefi; trafik, belediye veya liman sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilmiş gerçek ve tüzelkişilerdir."

5035 sayılı Kanunun 23 üncü maddesi ile değişen 5 inci maddesinde "Otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri ile motosikletler aşağıdaki (I) sayılı tarifeye göre vergilendirilir.

3088 sayılı Kanunun 2 nci maddesiyle değişen 6 ncı maddesinde "(I) sayılı tarifede yazılı taşıtlar dışında kalan, motorlu kara taşıtları (II) sayılı tarifeye göre (...) vergilendirilir."

3088 sayılı Kanunun 9 uncu maddesiyle değişen 14 üncü maddesinde ise "Bu Kanuna bağlı (I), (III), ve (IV) sayılı tarifelerde yer alan taşıtlardan (Ticarî maksatla kullanılan uçak ve helikopterler ile taşıt kiralama faaliyeti ile uğraşan işletmelerin bu amaçla kiraya verdikleri taşıtlar hariç) alınan vergi ve cezalar ile gecikme zamları gelir ve kurumlar vergilerinin matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmez."

hükümleri yer almaktadır.

Bu hükümlere göre, (I) ve (II) sayılı tarife kapsamında yer alan motorlu kara taşıtlarının vergilendirilmesinde bu taşıtların ticari veya hususi olmaları önem taşımamakta olup, teknik özellikleri dikkate alınmaktadır.

Bilgi edinilmesini arz ederim.



Bakan a.

Gelirler Genel Müdürü