AHMET BARLAK MUHASEBE FORUMU

Orjinalini görmek için tıklayınız: MEVCUT TESİSLERE FAALİYETLERİNİ DEVAM ETTİREBİLMESİ İÇİN YAPILAN YARDIMLARIN TAMAMINI
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Taşıtların bağışı

1-bağışı yapılan araç için fatura kesilecek mi?

2-Başğışı yapılan aracın tamamı beyannamede gösterilmek şartıyla indirim konusu yapılabilir mi?

3- Bağışın yapıldığı yılda karın yetersiz olması nedeniyle artan kısım diğer yıllarda da indirim konusu yapılabilir mi?

4-Mevcut tesislerin faaliyetlerinin devamı için yapılan ayni ve nakti yardımların tamamı kvk madde 10/1.ç maddesi kapsamında indirim konusu yapılabilir mi?

5- Yapılan bağışın muhasemeleştirilmesi






Aktife kayıtlı araç bağışı 

- 05.04.2011 - 
Soru: Şirket Aktifinde Kayıtlı Taşınmazların Bağışlanmasının Vergi Kanunları Karşısındaki Durumu Ve Muhasebe Uygulaması
Cevap: Konuyu basit ve anlaşılır bir örnekle açıklamak gerekirse;
Uygulama : Şirket aktifine 55.555 TL bedelle kayıtlı, 15.555 TL birikmiş amortismanı olan ve iktisabında 10.000 TL KDV yüklenimi bulunan bir taşı bağış amacıyla verilmiştir.

-------------------------------------------------/----------------------------------------------
689 Diğ.Ol.Dış.Gid. Zar. 10.000 (KKEG) 
391 Hesaplanan KDV 10.000
-İlave edilecek KDV
Bağışlanacak taşıtın KDV’sinin maliyete ilavesi
------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------/---------------------------------------------------
257 Birikmiş Amort. 15.555
689 Diğ.Ol.Dış.Gid. Zar. 40.000 (KKEG) 
Taşıtlar 55.555
Taşıtın aktiften çıkarılması ve teslimi
------------------------------------------------------------------------------------------------

Şunu önemle berlirtmek gerekir ki, yukarıdaki taşıt eğer kurumlar vergisi Kanunu’nun istisnalar bölümünde belirtilen kurum ve kuruluşlara bağışlandığı müddetçe 689 hesapta izlenen tutar geçici vergi dönemlerinde matraha KKEG olarak eklenecek olup aynı zamanda ticari kazancın yüzde 5’ini aşmadığı müddetçe beyannamede bağış ve yardımlar satırında indirim konusu yapılacaktır.

Koray ATEŞ
SMMM-E. Öğretim Görevlisi
Akdeniz Denetim YMM Ltd.Şti.
Fax:0224 224 53 54
korayates@muhasebetr.com

Kaynak: http://www.muhasebetr.com/sorucevap/haber_oku.php?haber_id=657


KONUYA İLİŞKİN ÖZELGELER 



Başlık İşletmeye Ait Taşıtın Bağışı hk.
Tarih 24/10/2011
Sayı B.07.1.GİB.4.26.15.01-KDV-53-2/26-99
Kapsam

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
ESKİŞEHİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)


Sayı : B.07.1.GİB.4.26.15.01-KDV-53-2/26-99 24/10/2011
Konu : İşletmeye Ait Taşıtın Bağışı

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ..... Üniversitesi Rektörlüğüne bağışlayacağınız ticari araç için fatura düzenlenip düzenlenmeyeceği ve katma değer vergisi (KDV) hesaplanıp hesaplanmayacağı sorulmaktadır.
KURUMLAR VERGİSİ KANUNU UYGULAMASI YÖNÜNDEN:
2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 56 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde, gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri tarafından üniversitelere ve ileri teknoloji enstitülerine makbuz karşılığında yapılacak bağışların, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları hükümlerine göre yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerden ve kurum kazancından indirileceği hükme bağlanmıştır.
1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin;
-"10.3.2.6. Yükseköğretim kurumlarına yapılacak bağış ve yardımlar" başlıklı bölümünde;
"5904 sayılı Kanunla 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 56 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin ikinci cümlesinde yer alan "nakdî" ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
5904 sayılı Kanunla yapılan bu değişiklikle birlikte, Kanunun yayım tarihinden (3/7/2009) itibaren üniversiteler ve yüksek teknoloji enstitülerine yapılan aynî veya nakdî bağış ve yardımların tamamı, beyanname üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla kurumlar vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılabilecektir."
açıklamasına yer verilmiştir.
Anılan Tebliğin "10.3.2.2.4. Bağış ve yardımın belgelendirilmesi" başlıklı bölümünde de;
"Ayni veya nakdi olarak yapılan bağış ve yardımların kurumlar vergisi mükelleflerince indirim olarak dikkate alınabilmesi için makbuz karşılığı yapılmış olması gerekli ve yeterlidir.
Ayni bağış ve yardımın, işletmenin aktifinden veya stokundan çekilerek bağışlanmış olması durumunda, mükelleflerin işletmeden çekip bağışladıkları değerler için fatura düzenlemesi; düzenlenen faturanın arka yüzüne faturada belirtilen değerlerin ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından bağış veya yardım olarak alındığına ilişkin şerh konularak yetkili kimseler tarafından imzalanmış olması yeterlidir.
..."
açıklaması yapılmıştır.
Ayrıca, Tebliğin, "10.3. Sponsorluk harcamaları ile bağış ve yardımlar" başlıklı bölümünde, bağış ve yardımın nakden yapılmaması halinde, bağışlanan veya yardım konusunu oluşturan mal veya hakkın maliyet bedeli veya kayıtlı değerinin, bu değer mevcut değilse Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre takdir komisyonlarınca tespit edilecek değerinin esas alınacağı belirtilmiştir.

Buna göre, şirketinizce Osmangazi Üniversitesi Rektörlüğüne bağışlanan aracın maliyet bedeli veya kayıtlı değerinin, bu değer mevcut değil ise Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre Takdir Komisyonunca tespit edilecek değerinin o yıla ilişkin kurum kazancından beyanname üzerinde ayrıca gösterilmek suretiyle indirim konusu yapılması mümkün olup aktifinizden çekilerek bağışladığınız taşıt için fatura düzenlenmesi ve faturanın arka yüzüne bağış veya yardım olarak alındığına ilişkin şerh konularak yetkili kimseler tarafından imzalanması gerekmektedir.

KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU UYGULAMASI YÖNÜNDEN:

3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;
1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zırai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler KDV ye tabi olduğu,
17/2-b maddesinde, genel ve katma bütçeli daireler, il özel idareleri, köyler, bunların teşkil ettikleri birlikler, üniversiteler, döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, siyasi partiler ve sendikalar, kanunla kurulan veya tüzelkişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları, kamu menfaatine yararlı dernekler, tarımsal amaçlı kooperatifler ve Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara bedelsiz olarak yapılan her türlü mal teslimi ve hizmet ifalarının KDV den istisna olduğu,
30/a maddesinde, vergiye tabi olmayan veya vergiden istisna edilmiş bulunan malların teslimi ve hizmet ifası ile ilgili alış vesikalarında gösterilen veya bu mal ve hizmetlerin maliyetleri içinde yer alan KDV nin indirilemeyeceği
hükme bağlanmıştır.
Buna göre, şirketiniz aktifine kayıtlı aracın ..... Üniversitesi Rektörlüğüne bedelsiz olarak teslimi KDV Kanununun 17/2-b maddesi kapsamında KDV den istisna olacaktır. Bu teslim nedeniyle yüklenilen KDV ise, KDV Kanununun 30/a maddesi gereğince şirketiniz tarafından indirim konusu yapılmayacak, indirilemeyen bu vergi gelir veya kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde işin mahiyetine göre gider ya da maliyet unsuru olarak dikkate alınabilecektir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.



(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.


Başlık Üniversite hastanesine yapılan ayni bağışın indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hk.
Tarih 22/08/2011
Sayı B.07.1.GİB.4.16.16.01-KV-10-55-176
Kapsam

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR GRUP MÜDÜRLÜĞÜ


Sayı : B.07.1.GİB.4.16.16.01-KV-10-55-176 22/08/2011
Konu : Üniversite hastanesine yapılan bağışın indirim kunusu yapılıp yapılmayacağı

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; Şirketinizce, ... Üniversitesi Hastanesi psikiyatri bölümünün (yangın sonucu oluşan hasar nedeniyle) komple yenilenmesi kapsamında yapılacak 300.000 TL. tutarındaki ayni bağışın, kurum kazancından indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun "Diğer İndirimler" başlıklı 10 uncu maddesinde,
"(1) Kurumlar vergisi matrahının tespitinde; kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla, kurum kazancından sırasıyla aşağıdakiindirimler yapılır:
...
c) Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara ve kamu yararına çalışan dernekler ile bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlara makbuz karşılığında yapılan bağış ve yardımların toplamının o yıla ait kurum kazancının % 5'ine kadar olan kısmı.
ç) ( c ) bendinde sayılan kamu kurum ve kuruluşlarına bağışlanan okul, sağlık tesisi, 100 yatak ( kalkınmada öncelikli yörelerde 50 yatak) kapasitesinden az olmamak kaydıyla öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi ve bakım ve rehabilitasyon merkezi inşası dolayısıyla yapılan harcamalar veya bu tesislerin inşası için bu kuruluşlara yapılan her türlü bağış ve yardımlar ile mevcut tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan her türlü nakdi ve ayni bağış ve yardımların tamamı
...
(2) Bağış ve yardımların nakden yapılmaması halinde, bağışlanan veya yardımın konusunu oluşturan mal veya hakkın maliyet bedeli veya kayıtlı değeri, bu değer mevcut değilse Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre takdir komisyonlarınca tespit edilecek değeri esas alınır."
hükmüne yer verilmiştir.
Diğer taraftan, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 5904 sayılı Kanunla değişik "Mali kolaylıklar" başlıklı 56 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde, gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri tarafından üniversitelere ve yüksek teknoloji enstitülerine makbuz karşılığında yapılacak bağışların, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları hükümlerine göre yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerden ve kurum kazancından indirileceği hükmüne yer verilmiştir.
1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "10.3.2.6. Yükseköğretim kurumlarına yapılacak bağış ve yardımlar" başlıklı bölümünde ise;
"5904 sayılı Kanunla 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 56 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin ikinci cümlesinde yer alan "nakdî" ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
5904 sayılı Kanunla yapılan bu değişiklikle birlikte, Kanunun yayım tarihinden (3/7/2009) itibaren üniversiteler ve yüksek teknoloji enstitülerine yapılan aynî veya nakdî bağış ve yardımların tamamı, beyanname üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla kurumlar vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılabilecektir."
açıklamalarına yer verilmiştir.
Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalara göre; Şirketinizce, ... Üniversitesi Hastanesi psikiyatri bölümünün (yangın sonucu oluşan hasar nedeniyle) komple yenilenmesi kapsamında yapılacak ayni bağışın tamamı, beyannamede ayrıca gösterilmek şartıyla kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılabilecektir.


Ancak, bağışın yapıldığı dönemde faaliyetinizin zararla sonuçlanmış olması veya kurum kazancınızın yetersiz olması nedeniyle indirilemeyen bağış tutarının daha sonraki yıllarda indirim konusu yapılması veya zarar olarak devretmesi mümkün değildir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.


(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.





Başlık Okullara yapılan mobilya,mefruşat akıllı yazı tahtası gibibağış ve yardımların kurum kazancndan indirimi hk.
Tarih 29/04/2011
Sayı B.07.1.GİB.4.61.15.01-621-43-2010-28
Kapsam

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
TRABZON VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü


Sayı : B.07.1.GİB.4.61.15.01-621-43-2010-28 29/04/2011
Konu : Okullara yapılan mobilya,mefruşat akıllı yazı tahtası gib ibağış ve yardımların kurum kazancndan indirimi


İlgide kayıtlı dilekçenizde; Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki İlköğretim okulunun öğretmen odasının mobilya, mefruşat v.b. gibi donanımına ve yine Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki liselere alınacak akıllı yazı tahtasına yapacağınız harcamaların kurumlar vergisi ve gelir vergisi kanununa göre ne kadarını indirim konusu yapabileceğiniz ile indirimden faydalanmak için yapmanız gereken işler hususunda Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun ‘Diğer İndirimler' başlıklı 10 uncu maddesinin;
Birinci fıkrasında, kurumlar vergisi matrahının tespitinde; kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla, kurum kazancından sırasıyla indirilecek indirimler arasında © bendinde, ‘Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara ve kamu yararına çalışan dernekler ile bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlara makbuz karşılığında yapılan bağış ve yardımların toplamının o yıla ait kurum kazancının % 5'ine kadar olan kısmının' (ç) bendinde, ‘© bendinde sayılan kamu kurum ve kuruluşlarına bağışlanan okul, sağlıktesisi, 100 yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde 50 yatak) kapasitesinden az olmamak kaydıyla öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi ve bakım ve rehabilitasyon merkezi inşası dolayısıyla yapılan harcamalar veya bu tesislerin inşası için bu kuruluşlara yapılan her türlü bağış ve yardımlar ile mevcut tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan her türlü nakdi ve ayni bağış ve yardımların tamamının' indirim konusu yapılabileceği,
İkinci fıkrasında ise, ‘Bağış ve yardımların nakden yapılmaması halinde, bağışlanan veya yardımın konusunu oluşturan mal veya hakkın maliyet bedeli veya kayıtlı değeri, bu değer mevcut değilse Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre takdir komisyonlarınca tespit edilecek değerin esas alınacağı'
hükümlerine yer verilmiştir.
Konuyla ilgili olarak, 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği'nin ‘10.3.2- Bağış ve Yardımlar' başlıklı bölümünde ayrıntılı açıklamalar yapılmış olup; "10.3.2.2. Eğitim ve Sağlık Tesislerine İlişkin Bağış ve Yardımlar" başlıklı bölümünde mevcut okul, sağlık tesisi ve öğrenci yurtları ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezlerinin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan nakdi ve ayni bağış ve yardımların tamamı kurumlar vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılabileceği, söz konusu bağış veyardımların herhangi bir sınırlamaya tabi olmaksızın kurum kazancından indirilebilmesinin, bu bağış ve yardımların genel bütçeli idarelere, özel bütçeli idarelere, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere yapılması halinde mümkün olduğu belirtilmiştir.
Diğer taraftan, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 12'nci maddesinin (3) numaralı fıkrasında, genel bütçenin, devlet tüzel kişiliğine dahil olan ve bu kanuna ekli (I) sayılı cetvelde yer alan kamu idarelerinin bütçesi olduğu tanımlanmış olup; ekli (I) sayılı cetvelin 13 üncü sırasında ise Milli Eğitim Bakanlığı sayılmıştır.
Aynı tebliğin "10.3.2.2.4 Bağış ve yardımların Belgelendirilmesi" başlıklı bölümünde ise "Ayni veya nakdi olarak bağış ve yardımların kurumlar vergisi mükelleflerince indirim olarak dikkate alınabilmesi için makbuz karşılığı yapılmış olması gerekli ve yeterlidir.
Ayni bağış ve yardımın, işletmenin aktifinden veya stokundan çekilerek bağışlanmış olması durumunda, mükelleflerin işletmeden çekip bağışladıkları değerler için fatura düzenlemesi; düzenlenen faturanın arka yüzüne faturada belirtilen değerlerin ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından bağış veya yardım olarak alındığına ilişkin şerh konularak yetkili kimseler tarafından imzalanmış olması yeterlidir.
Ayni değerlerin, mükelleflerce dışarıdan alınarak kamu kurum ve kuruluşuna bağışlanmış olması halinde ise bu kurum ve kuruluş tarafından teslim alınacak değerler için teslime ilişkin bir belge düzenlenmiş olması yeterli olup, düzenlenen belgede bağışlanan kıymetin değerinin, cinsinin ve miktarının tereddüde mahal bırakmayacak şekilde belirtilmiş olması gerekmektedir. Ayrıca, bağışlanan değerlere ilişkin olarak düzenlenmiş olan faturaların arka yüzünde yukarıda belirtilen açıklamalar dahilinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yetkililerinin imzasının bulunacaktır.
Nakdi bağışların indirilebilmesi, bağışı kabul eden kuruluşlarca verilecek makbuzla veya bu amaçla bankalarda açtırılan hesaplara yatırıldığına ilişkin banka dekontlarıyla belgelendirilmesi şartıyla mümkündür." denilmektedir. 


Yukarıda yapılan açıklamalara göre, genel bütçe içerisinde yer alan Mili Eğitim Bakanlığına bağlı ilköğretim okulunun öğretmenler odasının mobilya ve mefruşat v.b.gibi donanımı ile yine milli eğitim bakanlığı bünyesindeki liselere alınacak akıllı yazı tahtasının mevcut okulun faaliyetini devam ettirebilmesi amacıyla yapılacak bağış ve yardımlar olarak kabul edilerek tamamının, belgelendirilmesi kaydıyla; kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır. 

Bilgilerinize rica ederim. 

Vergi Dairesi Başkanı V.

(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
 
Başlık Meslek Yüksek Okulu öğrenim binasına yapılacak ek binanın maliyetinin kurum kazancında indirim konusu yapılıp yapılamayacağı ile ek bina tesliminin katma değer vergisinden istisna olup olmadığı hk.


Tarih 18/11/2011
Sayı B.07.1.GİB.4.45.15.01-KVK-49-3-110
Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MANİSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Vergi ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğü







Sayı

:

B.07.1.GİB.4.45.15.01-KVK-49-3-110

18/11/2011

Konu

:

Meslek Yüksek Okulu öğrenim binasına yapılacak ek binanın maliyetinin kurum kazancında indirim konusu yapılıp yapılamayacağı ile ek bina tesliminin katma değer vergisinden istisna olup olmadığı hk.





İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ile ... Üniversitesinin ilimiz ... ilçesindeki ... Meslek Yüksek Okulu öğrenim binasına ek bina yapılmasının uygun görüldüğü ve inşaatın yapılıp Rektörlüğe devri düşünüldüğü belirtilerek, yapacağınız ek binanın maliyetinin tamamının kurum kazancınızdan indirim konusu yapılıp yapılamayacağı ile söz konusu ek binanın tesliminin katma değer vergisinden istisna olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

KURUMLAR VERGİSİ YÖNÜNDEN

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun "Diğer İndirimler" başlıklı 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının, (ç) bendinde genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara ve kamu yararına çalışan dernekler ile bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlara bağışlanan okul, sağlık tesisi, 100 yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde 50 yatak) kapasitesinden az olmamak kaydıyla öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi ve bakım ve rehabilitasyon merkezi inşası dolayısıyla yapılan harcamalar veya bu tesislerin inşası için bu kuruluşlara yapılan her türlü bağış ve yardımlar ile mevcut tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan her türlü nakdi ve ayni bağış ve yardımların tamamının kurumlar vergisi matrahının tespitinde; kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla, kurum kazancından indirileceği hükmüne yer verilmiştir. 

Aynı maddenin ikinci fıkrasında bağış ve yardımların nakden yapılmaması halinde, bağışlanan veya yardımın konusunu oluşturan mal ve hakkın maliyet bedeli veya kayıtlı değerinin, bu değer mevcut değilse Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre takdir komisyonlarınca tespit edilecek değerinin esas alınacağı belirtilmiştir.

Diğer taraftan, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun "Mali kolaylıklar" başlıklı 56 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde üniversiteler ve yüksek teknoloji enstitülerinin genel bütçeye dahil kamu kurum ve kuruluşlarına tanınan malî muafiyetler, istisnalar ve diğer malîkolaylıklardan aynen yararlanacakları, gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri tarafından üniversitelere ve yüksek teknoloji enstitülerine makbuz karşılığında yapılacak bağışların, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları hükümlerine göre yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerden ve kurum kazancından indirileceği hükme bağlanmıştır.

1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "10.3.2.6. Yükseköğretim kurumlarına yapılacak bağış ve yardımlar" başlıklı bölümünde; "5904 sayılı Kanunla 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 56 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin ikinci cümlesinde yer alan "nakdî" ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

5904 sayılı Kanunla yapılan bu değişiklikle birlikte, Kanunun yayım tarihinden (3/7/2009) itibaren üniversiteler ve yüksek teknoloji enstitülerine yapılan aynî veya nakdî bağış ve yardımların tamamı, beyanname üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla kurumlar vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılabilecektir." açıklamalarına yer verilmiştir.

Bu çerçevede, düzenlediğiniz protokol kapsamında ilimiz ... ilçesi ... Meslek Yüksek Okulu öğrenim binasına ek bina yapımına ilişkin olarak yapılacak harcamaların tamamının, bu harcamaların yapıldığı yıla ilişkin olarak verilecek kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde gösterilmek suretiyle vergiye tabi matrahın tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

Ancak, bağışın yapıldığı dönemde bağışı yapanların faaliyetlerinin zararla sonuçlanmış olması veya gelirin veya kurum kazancının yetersiz olması nedeniyle indirilemeyen söz konusu bağış ve yardımların daha sonraki yıllarda indirim konusu yapılması veya zarar olarak devretmesi mümkün değildir. 

KATMA DEĞER VERGİSİ YÖNÜNDEN

Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1 inci maddesinde, Türkiye'de yapılan ticari, sınai, zırai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan Kanunun 17/2-b maddesinde, Kanunun 17/1 inci maddesinde sayılan, genel ve katma bütçeli idarelere, il özel idarelerine, belediyelere, köylere, bunların teşkil ettikleri birliklere, üniversitelere, döner sermayeli kuruluşlara, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşlarına, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına, siyasî partiler ve sendikalara, kanunla kurulan veya tüzelkişiliği haiz emekli ve yardım sandıklarına, kamu menfaatine yararlı derneklere, tarımsal amaçlı kooperatiflere ve Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara bedelsiz olarak yapılan her türlü mal teslimi ve hizmet ifalarının katma değer vergisinden istisna olacağı belirtilmiştir.

Ancak, söz konusu istisna hükmü, Kanunun 17/1 inci maddesinde sayılan kurum ve kuruluşlara yapılan bedelsiz teslimlere yönelik olup bedelsiz teslime konu malların satın alınması veya üretilmesi ile ilgili olarak yapılacak mal ve hizmet alımların kapsamamaktadır.

Buna göre, ... Üniversitesinin ilimiz ... ilçesindeki ... Meslek Yüksek Okulu öğrenim binasına yaptırmış olduğunuz ek binanın bedelsiz teslimi katma değer vergisinden istisna olup, bu teslime ilişkin olarak herhangi bir katma değer vergisi hesaplanmayacaktır.

Öte yandan, aynı Kanunun 30/a maddesinde vergiye tabi olmayan veya vergiden istisna edilmiş bulunan malların teslimi ve hizmet ifası ile ilgili alış vesikalarında gösterilen veya bu mal ve hizmetlerin maliyetleri içinde yer alan katma değer vergisinin vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilemeyeceği, hüküm altına alınmıştır.

Bu itibarla, gerçek usulde katma değer vergisi mükellefleri tarafından Kanunun 17/1 inci maddesinde sayılan kurum ve kuruluşlara bedelsiz olarak yapılan mal teslimi ve hizmet ifaları dolayısıyla yüklenilen katma değer vergisinin, mükelleflerin vergiye tabi olarak yaptıkları teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanan vergiden indirimi mümkün olmayıp, söz konusu verginin işin mahiyetine göre gider veya maliyet unsuru olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. 

Ancak, gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınan yüklenilen KDV tutarlarının da bağış tutarına ilave edileceği ve beyanname üzerinde gösterilmek suretiyle kurum kazancından indirilebileceği ise tabiidir. 

Bilgi edinilmesini rica ederim.





(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
Başlık Emniyet Müdürlüğüne yapılacak araç bağışında KDV ve ÖTV istisnası hk.
Tarih 28/12/2011
Sayı B.07.1.GİB.4.01.16.02-2011-4509-KDV-ÖTV-104
Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ADANA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR GRUP MÜDÜRLÜĞÜ







Sayı

:

B.07.1.GİB.4.01.16.02-2011-4509-KDV-ÖTV-104

28/12/2011

Konu

:

Emniyet Müdürlüğüne yapılacak araç bağışında KDV ve ÖTV istisnası.





İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Emniyet Müdürlüğü'ne bağışlamak istediğiniz araçların faturasının doğrudan Emniyet Müdürlüğü adına düzenleneceği belirtilerek, bedelleri tarafınızdan ödenecek olan araçların satıcı firma (bayi) aracılığıyla Emniyet Müdürlüğüne tesliminin katma değer vergisi ( KDV) ve özel tüketim vergisi (ÖTV)'den istisna olup olmadığı hususunda bilgi verilmesi istenmektedir.

Konuya ilişkin Başkanlığımız görüşü aşağıda açıklanmaktadır.

KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

3065 sayılı KDV Kanunu'nun;

- 1/1 inci maddesinde; ticari, sınai, zırai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu,

-2/2 nci maddesinde, bir mal üzerindeki tasarruf hakkının iki veya daha fazla kimse tarafından zincirleme âkit yapılmak suretiyle, malın bu arada el değiştirmeden doğrudan sonuncu kişiye devredilmesi halinde, aradaki safhaların her birinin ayrı birer teslim sayılacağı,

-17/2-b maddesinde de; Kanunun 17/1 inci maddesinde sayılan genel ve katma bütçeli daireler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların teşkil ettikleri birlikler, üniversiteler, döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, siyasi partiler ve sendikalar, kanunla kurulan veya tüzel kişiliğe haiz emekli ve yardım sandıkları, kamu menfaatine yararlı dernekler, tarımsal amaçlı kooperatifler ve Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara bedelsiz olarak yapılan her türlü mal teslimi ve hizmet ifalarının KDV den istisna olduğu

hükme bağlanmıştır.

Buna göre, bayi ve Emniyet Müdürlüğü ile yapılan akitlerle, bayiden alınan araçların Emniyet Müdürlüğüne bağışlanması işleminde iki ayrı teslim (bayinin tarafınıza araç teslimi ve araçların tarafınızdan Emniyet Müdürlüğüne teslimi) söz konusudur. Bu itibarla, bayi tarafından tarafınıza yapılan araç teslimi genel hükümler çerçevesinde KDV ye tabi olup tarafınızca Emniyet Müdürlüğüne yapılacak bedelsiz teslim, Kanunun 17/2-b maddesi kapsamında KDV den istisna olacaktır. Bu durumda bedelsiz olarak teslim edilecek araçlara ait faturanın adınıza KDV hesaplanmak suretiyle düzenlenmesi gerekmektedir.

Öte yandan, faturanın bayi tarafından doğrudan Emniyet Müdürlüğü adına düzenlenmesi durumunda yukarıda belirtildiği şekilde hareket edilmediğinden Emniyet Müdürlüğü adına düzenlenen faturada yer alan bedel üzerinden genel esaslara göre KDV hesaplanacağı tabiidir.

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ YÖNÜNDEN

4760 sayılı ÖTV Kanunun 1/1'inci maddesinde,Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanların ilk iktisabı, kayıt ve tescile tabi olmayanların ise ithalat, imalatçılar tarafından teslimi veya ÖTV uygulanmadan önce müzayede suretiyle satışı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi tutulmuştur.

Aynı Kanunun "İstisnalar" başlıklı ikinci bölümünün 5, 6 ve 7'nci maddeleri ile istisna kapsamına alınan işlemlerle söz konusu işlemler gereği bu Kanuna eklilistelerdeki mallarla ilgili ÖTV istisnasından yararlanacak kişi ve kurumların kimler olduğu belirlenmiştir.

Diğer taraftan, Kanunun "İstisnaların Sınırı ve Yetki" başlıklı 10/1'inci maddesinde ise, özel tüketim vergisine ilişkin istisna ve muafiyetlerin ancak bu Kanuna hüküm eklenmek veya bu Kanunda değişiklik yapılmak suretiyle düzenleneceği, diğer kanunlarda yer alan istisna veya muafiyet hükümlerinin bu vergi bakımından geçersiz olduğu hüküm altına alınmıştır.

Yukarıdaki Kanun hükümlerinin birlikte incelenmesinden de anlaşılacağı üzere, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olan araçların ilk iktisabında bedelsiz teslimlerin ÖTV'den muaf olduğuna dair bir hükme yer verilmemiştir.

Buna göre, Emniyet Müdürlüğüne bedelsiz olarak bağışlayacağınız aracın ÖTV mükellefi olan motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabında özel tüketim vergisi istisnası uygulanması mümkün bulunmamaktadır. Bu şekilde ÖTV uygulanarak iktisap edeceğiniz aracı kayıt ve tescil ettirmeden ve üzerinde ÖTV beyanı gerektirecek herhangi bir tadilat yapmadan bedelsiz olarak Emniyet Müdürlüğüne devrinde ÖTV uygulanmayacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.





(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.