AHMET BARLAK MUHASEBE FORUMU

Orjinalini görmek için tıklayınız: 6 İLAVE SGK TEŞVİKİNDEN YARARLANMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
TEŞVİK TUTARI NE KADAR OLACAK 


Örnek 1: 
On ve üzeri işçi çalıştıran ve 5510 sk. madde 81/ı bendindeki şartları taşıyan bir işverende çalışan asgari ücretli, 

bir kişi için,= 1.021,50*11/100=112,37 tl. 

10 kişi için,= (1.021.,50*11/100)*10=1.123,65 tl.


Örnek 2: 
On ve üzeri işçi çalıştıran ve 5510 sk. madde 81/ı bendindeki şartları taşıyan bir işverende çalışan ve 1.500,00 tl. brüt maaş alan 

bir işçi için,= 1.500,00*5/100=75,00 tl.
1.021,50*6/100=61,29 tl.
toplam indirim = 75,00+61,29=136,29 tl. 

10 kişi için= 10*136,29=1.362,90 tl. 

Örnek 3: 
On ve üzeri işçi çalıştıran ve 5510 sk. madde 81/ı bendindeki şartları taşıyan bir işverende çalışan ve 2.500,00 tl. brüt maaş alan 

bir işçi için,= 2.500,00*5/100=125,00 tl.
1.021,50*6/100=61,29 tl.
toplam indirim = 125,00+61,29=186,29 tl. 




%6 İLAVE SGK TEŞVİKİNDEN YARARLANMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR
1- 10 VE ÜZERİ İŞÇİ ÇALIŞTIRMAK

2- 5510 SAYILI YASANIN 81. MADDESİNİN (I) BENDİNDEN FAYDALANIYOR OLMAK (Yani Aşağıdaki Şartları Yerine Getirmek)

a) İşverenin Kuruma Borcunun Bulunmaması : Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin (Uzun Vadeli Sigorta Kolları Primi) işveren hissesinin beş puanlık kısmının Hazinece karşılanabilmesi için işverenlerin Kuruma vadesi geçmiş sigorta primi, işsizlik primi, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme zammı ve gecikme cezası borcunun bulunmaması gerekmektedir. İşverenin vadesi geçmiş borcunun bulunup bulunmadığı her işyeri bazında ayrı ayrı değerlendirilecektir. Uygulama işverenin Türkiye genelindeki tüm işyerleri bazında değil, sigorta prim indiriminden yararlanacak her işyeri için ayrı ayrı yapılacaktır. Buna göre örneğin (A) işvereninin Gaziantep Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’nde işlem gören dosyasında vadesi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme zammı ve gecikme cezası var ise bu dosya için beş puanlık indirimden yararlanamayacak, ancak İstanbul Fatih Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü’nde işlem gören dosyasında böyle bir borcu yok ise bu dosya için beş puanlık indirimden yararlanabilecektir. Bunun yanında işveren vadesi geçmiş borçlarını ödediğinde, Gaziantep Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’nde işlem gören dosyası için de yasal verilme süresi sona ermemiş ilk aylık prim ve hizmet belgesinden başlayarak beş puanlık indirimden yararlanma hakkına sahip olacaktır.

b) Kuruma Olan Prim Borçlarını Taksitlendirmiş/Yapılandırmış Olan İşverenler : Kuruma olan ve yukarıda sayılan borçlarını 6183 sayılı Kanun, 5458 sayılı Kanun ve 5510 sayılı Kanunun geçici 24’üncü maddesi kapsamında yapılandırmış/taksitlendirmiş olan işverenlerin yapılandırma/tecil ve taksitlendirme işlemlerinin devam ediyor olması kaydıyla beş puanlık indirimden yararlandırılması öngörülmüştür. 

c) Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin Yasal Süresi İçinde Verilmesi : İndirimden yararlanmak isteyen özel sektör işverenlerinin aylık prim ve hizmet belgelerini 5510 sayılı Kanun türünü seçmek suretiyle yasal süresi içinde Kuruma göndermesi gerekmektedir. Yasal süresi içinde verilmeyen aylık prim ve hizmet belgeleri için beş puanlık indirimden yararlanmak mümkün olmayacaktır. Aylık prim ve hizmet belgesinin 5510 sayılı Kanun türü seçilerek Kuruma gönderilmesi sırasında Kurumun veri tabanından işverenin yukarıda sayılan borçlarının bulunup bulunmadığı sorgulanacak ve yalnızca borcu bulunmayan işverenler için 5510 sayılı Kanun türü seçilebilecektir. Buna göre, aylık prim ve hizmet belgelerinin en geç ilişkin olduğu ayı takip eden ayın 23’üne kadar Kuruma gönderilmesi gerekmektedir. 

d) Prim Borçlarının Yasal Süresi İçinde Ödenmesi : Yasal süresi içinde verilen ylık prim ve hizmet belgesinin 5510 sayılı Kanun türü seçilmek suretiyle gönderilmesi sonucunda malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları priminin işverene isabet eden kısmından beş puanın Hazinece karşılanabilmesi için Hazine tahakkuku oluşturulacak olmakla birlikte, işverenlerin indirimden yararlanmaya devam edebilmeleri için aylık prim ve hizmet belgelerinde yer alan sigortalı hissesi ile Hazinece karşılanmayan işverene ait kısmın yasal süresi içinde ödenmesi gerekmektedir. İndirimden yararlandıktan sonra takip eden aylarda kapsama giren borçlardan herhangi birinin veya birkaçının ödenmemiş veya eksik ödenmiş olması halinde bu borçlar ödenene kadar beş puanlık indirimden yararlanılması söz konusu olmayacaktır.

e) Kuruma Borcu Bulunmamasına Rağmen Uyarı Mesajı Alan İşverenler : Yukarıda sayılan türlerde muaccel borcu bulunmamakla birlikte aylık prim ve hizmet belgelerini Kuruma göndermeleri sırasında borcu bulunduğuna dair uyarı mesajı alan özel işyeri işverenlerinin bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik Müdürlüğüne dilekçe ile düzeltme için başvurmaları gerekmektedir. Zira sistem muaccel borç olmaması yahut bu borçların 0,99 YTL.ve altında olması halinde 5510 sayılı Kanun türünün seçilmesine müsaade edecek, 1,00 YTL.ve üzerinde borcu bulunan işverenlerin beş puanlık indirimden yararlanması mümkün olmayacaktır.

f) 5510 Sayılı Kanun Türü Seçilmeden Gönderilen Aylık Prim ve Hizmet Belgeleri : Yasal süresi içinde verilmesine rağmen 5510 sayılı Kanun türü seçilmeksizin gönderilmiş olan aylık prim ve hizmet belgelerinde indirimden yararlanabilmek için; bu belgelere yine yasal süresi içinde “iptal” işlemi yapılıp bu kere 5510 sayılı Kanun türü seçilmek suretiyle yeniden tahakkuk oluşturmak gerekecektir. Söz konusu aylık prim ve hizmet belgeleri için beş puanlık indirimden yararlanmadan (yasal süresi içinde) ödemenin de yapılmış olması halinde ise Kurum müracaata göre aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süre içinde verilip verilmediğini, işverenin prim ödemelerini de yasal süre içinde yapıp yapmadığını kontrol ederek fazla ödenmiş olan primi takip eden diğer aylık prim ve hizmet belgelerinde yeralan prim borçlarına mahsup edecektir.

g) Afet Nedeniyle Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin Verilme Süresi İle Muhteviyatı Primlerin Ödeme Süresinin Ertelenmesi Halinde Beş Puanlık İndirimden Yararlanma Koşulları : 5510 sayılı Kanunun 91’inci maddesinin birinci fıkrasında “İşyerleri yangın, su baskını, yer kayması, deprem gibi afete uğrayan, tabii afet nedeniyle tarımsal faaliyetinden dolayı zarar gören işverenler ile 4’üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalılar, bu durumu belgelemeleri kaydıyla olayın meydana geldiği tarihten itibaren üç ay içinde talepte bulunmaları ve prim ödeme aczine düştüklerinin yapılacak inceleme sonucunda anlaşılması halinde, afet tarihinden önce ödeme süresi dolmuş mevcut prim borçları ile afetin meydana geldiği tarihten itibaren tahakkuk edecek üç aylık prim borçları, olayın meydana geldiği tarihten itibaren bir yıla kadar Kurumca ertelenebilir.” Aynı maddenin ikinci fıkrasında ise “Birinci fıkrada belirtilen durumlarda, afetin meydana geldiği ayda verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgeleri, afetin meydana geldiği ayı takip eden üç ay içinde Kuruma verildiği takdirde süresinde verilmiş sayılır.” Hükümleri yer almaktadır. Buna göre; afet nedeniyle borçlarının ertelenmesine karar verilen işverenler Aylık prim ve hizmet belgesinin Kuruma gönderileceği tarihte muaccel sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması; 5510 sayılı Kanun türü seçilmek suretiyle Kuruma gönderdikleri aylık prim ve hizmet belgesinin yasal süresi içinde verilmiş olması, ayrıca ertelemeye tabi tutulmuş sigorta prim borçlarını erteleme süresi içinde ödemeleri kaydıyla beş puanlık indirimden yararlanabileceklerdir.

h) Kurum Alacaklarının K.D.V. İade alacağından Mahsup Suretiyle Ödenmesi Halinde Beş Puanlık İndirimden Yararlanma Koşulları : Kuruma muaccel borcu bulunmayan işverenler, 5510 sayılı Kanun türünü seçmek suretiyle yasal süresi içinde Kuruma vermiş oldukları aylık prim ve hizmet belgelerinde yer alan sigorta prim borçlarını yasal ödeme süresinin sona erdiği tarihten itibaren 15 günlük süre içinde katma değer vergisi iade alacağından mahsup suretiyle ödemeleri halinde beş puanlık indirimden yararlanabileceklerdir.

i) Diğer Teşvik Kanunlarından Yararlanmakta Olan İşverenlerin Beş Puanlık İndirimden Yararlanma Koşulları : Diğer teşvik kanunlarına istinaden işveren hissesi sigorta prim teşviki uygulamasından yararlanmaya devam eden işverenlerin teşvik kapsamına giren sigortalılarından dolayı aynı dönem için ve mükerrer olarak 81’inci maddenin (ı) bendinde öngörülen beş puanlık indirimden yararlanmaları mümkün bulunmamaktadır. Burada dikkat edilecek husus, başka bir teşvik kanunu kapsamına giren sigortalı ve aynı dönem için mükerrer olarak yararlanılamayacağıdır. Bu durumda; örneğin işverenin 5 sigortalısı var ise ve bu 5 sigortalının tümü 18-29 yaş arası olup işveren 4447 sayılı Kanun ile getirilen işveren hissesi teşvikinden yararlanıyor ise bu durumda ayrıca 5510 sayılı Kanun türünü seçemeyecektir. Ancak aynı işveren 5 sigortalısının yalnızca 3’ü için 4447 sayılı Kanunla getirilen işveren hissesi teşvikinden faydalanıyor ve diğer 2 sigortalısı için herhangi bir teşvik unsurundan yararlanmıyor ise o takdirde 3 sigortalısı için 4447, diğer 2 sigortalısı için ise 5510 sayılı Kanun türünü seçebilecektir. 

j) Alt İşvereni Bulunan İşyerleri : 5510 sayılı Kanunun 12’inci maddesinin 6’ıncı paragrafında “asıl işverenin Kanunun işverene yüklediği yükümlülüklerden dolayı alt işveren ile birlikte sorumlu olduğu” hükmünden dolayı, alt işvereni bulunan özel işyeri işverenleri; kendileri ile ilgili olarak Kuruma muaccel borçları bulunmasa dahi alt işverenlerinin bu kapsama giren borçlarının bulunması halinde aylık prim ve hizmet belgelerinde 5510 sayılı Kanun türünü seçemeyeceklerdir.

k) İsteğe Bağlı Sigortalıların Durumu : İsteğe bağlı sigortalılar adına tahakkuk eden malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta kollarına ait primlerin tamamı sigortalı hissesi olduğundan, bu nitelikteki sigortalılar beş puanlık indirimden yararlanamayacaklardır.

l) Özel Nitelikteki Bina İnşaatı ve İhale Konusu İşyeri İşverenleri : Bu işverenler, aranılan şartları sağlamış olmaları kaydıyla beş puanlık prim indiriminden yararlanabileceklerdir. (Alıntı:http://www.incemalimusavirlik.com/pratikbilgi.aspx?id=6)