AHMET BARLAK MUHASEBE FORUMU

Orjinalini görmek için tıklayınız: 4b sigortalı girişi - Bağ-kur giriş bildirimini kim yapacak
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
4/b Sigortalılığın Başlangıcı ve Kuruma Bildirilmesi 

- 13.02.2014 - 

Soru: 4/b Sigortalılığın Başlangıcı ve Kuruma Bildirilmesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Cevap: Ticari kazanç ve serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek ve basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar vergi mükellefiyetinin başladığı tarihten itibaren sigortalı sayılacaklardır. Sigortalılar vergi mükellefiyetinin başladığı tarihten itibaren en geç on beş gün içinde vergi daireleri tarafından Kuruma bildirilecektir. Örneğin, doktorluk mesleğinden dolayı 20.02.2014 tarihinde gerçek usulde vergi muafiyeti başlayan sigortalının sigortalılığı 20.02.2014 tarihi itibariyle başlatılacak, vergi dairesi tarafından 06.03.2014 tarihine kadar Kuruma bildirilecektir.


Vergiden muaf olup esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanların sigortalılıkları kayıt tarihinden itibaren başlayacak olup bu tarih esnaf ve sanatkâr sicil müdürlüklerince en geç on beş gün içinde Kuruma bildirilecektir. Örneğin, seyyar musluk tamirciliği mesleğinden dolayı vergiden muaf olduğunu belgeleyerek esnaf ve sanatkârlar sicil müdürlüğüne 10.03.2014 tarihinde kayıt yaptıran sigortalının kayıt tarihi müdürlükçe 24.03.2014 tarihine kadar Kuruma bildirilecek ve sigortalılık 10.03.2014 tarihinde başlatılacaktır.



Kolektif şirket ortaklarının sigortalılıkları vergi mükellefiyetlerinin başladığı tarihten itibaren başlatılacak ve vergi dairelerince on beş gün içinde Kuruma bildirilecektir. Örneğin, “S” kolektif şirketi 3 ortaklı olarak 27.02.2014 tarihinde vergi dairesince tescili yapılarak kurulmuştur. Ortakların sigortalılıkları 27.02.2014 tarihinde başlatılacak ve vergi dairesince 13.03.2014 tarihine kadar Kuruma bildirilecektir.



Adi şirketlerin komandite ve komanditer ortaklarının sigortalılığı vergi mükellefiyetinin başlangıç tarihinden itibaren on beş gün içinde vergi dairelerince Kuruma bildirilecektir. Örneğin, E komandit şirketi 04.02.2014 tarihinde 2 komandite, 3 komanditer ortaklı kurulmuş olup vergi dairesince 5 ortağın sigortalılıkları aynı tarihte başlatılacak ve 18.02.2014 tarihine tadar vergi dairesince Kuruma bildirilecektir.



Donatma iştiraki ortaklarının sigortalılığı vergi mükellefiyetlerinin başladığı tarihte başlayacak ve on beş gün içinde vergi dairelerince Kuruma bildirilecektir.



Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları yönetim kuruluna seçildikleri tarih itibariyle sigortalı sayılır. Bu kişiler şirket yetkililerince on beş gün içinde Kuruma bildirilir. Örneğin, X anonim şirketi 5 ortaklı olarak 21.01.2014 tarihinde kurulmuş olup 26.01.2014 tarihinde yapılan genel kurul toplantısında 3 ortak yönetim kurulu üyeliğine seçilmiştir. Sigortalılıkları 26.01.2014 tarihinde başlatılacak ve Kuruma şirket yetkililerince 09.02.2014 tarihine kadar bildirilecektir.



Limitet şirket ortaklarının sigortalılığı şirketin ticaret sicil memurluklarınca tescil edildiği tarihten itibaren başlatılacak ve sicil memurluklarınca tescil tarihinden itibaren on beş gün içinde Kuruma bildirilecektir. Örneğin, 14.01.2014 tarihinde 2 ortaklı olarak ticaret sicil memurluğuna tescil edilen B limitet şirketinin 2 ortağının sigortalılığı aynı tarihte başlayacak ve bildirim sicil memurluğunca 28.01.2014 tarihine kadar yapılacaktır.


Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortaklarının sigortalılığı, şirket kuruluşunda tescil tarihinden itibaren başlatılarak ticaret sicil memurluğunca hisse devri ve yeni ortakların sigortalılıkları ise ortaklar kurulunca devrin yapılmasına karar verildiği tarihten itibaren başlatılarak şirket yetkililerince on beş gün içinde Kuruma bildirilecektir. Örneğin, sermayesi paylara bölünmüş komandit M şirketi 05.01.2014 tarihinde ticaret sicil memurluğunca tescil edilmiş olup komandite ortak aynı tarih itibariyle sigortalı sayılacak ve sicil memurluğunca 19.01.2014 tarihine kadar Kuruma bildirilecektir.



Tarımsal faaliyette bulunanların sigortalılığı bağlı oldukları ziraat odalarınca ziraat odalarının bulunmadığı yerlerde tarım il/ilçe müdürlüklerince veya kendilerince bir yıl içinde bildirilmesi hâlinde odaya kaydedildikleri tarihten, bildirilmemesi hâlinde bildirimin Kuruma yapıldığı tarihten itibaren başlar. Tarımsal faaliyette bulunanlar bir ay içinde ziraat odaları veya tarım il/ilçe müdürlüklerince Kuruma bildirilir. Tarımsal faaliyette bulunanların on sekiz yaşını doldurdukları tarihi takip eden yılbaşından itibaren sigortalılıkları başlar.



Örneğin, 01.10.2014 tarihinde ziraat odasına kayıt yaptıran sigortalının kaydı 30.09.2015 tarihine kadar Kuruma bildirilmiş ise sigortalılık 01.10.2014 tarihinde başlar.



Aylık ve/veya gelir almayan köy ve mahalle muhtarlarının sigortalılıkları seçildikleri tarihten itibaren başlar ve il veya ilçe mülki amirliklerince on beş gün içinde Kuruma bildirilir. Örneğin, 29.03.2014 yerel seçimlerinde köy muhtarı seçilen kişinin sigortalılığı aynı tarihte başlayacak ve ilçe mülki idaresince 12.04.2014 tarihine kadar Kuruma bildirilecektir. Son gün resmî tatil olursa sonraki gün bildirilir.



At yarışları hakkında kanuna tabi jokey ve antrenörlerin sigortalılıkları lisans belgesine göre fiilen çalışmaya başladıkları tarihte başlar ve Türkiye Jokey Kulübü tarafından bir ay içerisinde Kuruma bildirilir. Örneğin, Türkiye Jokey Kulübüne 01.01.2014 tarihinde lisans belgesinin onaylandığı bildirilen sigortalının kulüp tarafından Kuruma bildirimi 01.02.2014 tarihine kadar yapılacak ve sigortalılığı 01.01.2014 tarihinde başlayacaktır.


Sigortalı işe giriş bildirgesini Kanunda belirtilen süre, şekil ve usulde vermeyenler veya Kurumca İnternet, elektronik veya benzeri ortamda göndermekle zorunlu tutulduğu hâlde anılan ortamda göndermeyenler hakkında her bir sigortalı için asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacaktır.

Koray ATEŞ
E. Öğretim Görevlisi
korayates@muhasebetr.com




Kaynak: http://www.MuhasebeTR.com
(Bu makale yazılı veya elektronik ortamda kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.) 

http://www.muhasebetr.com/sorucevap/haber_oku.php?haber_id=1380 

 
HİSSE DEVRİNDE BAĞ KUR GİRİŞ ÇIKIŞ BİLDİRİMİ


DUYURU 

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 11 inci maddesine göre “Anonim şirketlerin 
yönetim kurulu üyesi olan ortaklarının sigortalılıkları, yönetim kurulu üyeliğine seçildikleri 
tarihte başlar ve bu tarih şirket yetkililerince…, limitet şirket ve sermayesi paylara 
bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortaklarından hisse devri alan yeni ortaklarının 
sigortalılıkları, ortaklar kurulunca devrin yapılmasına karar verildiği tarihte başlar ve bu 
tarih ortaklar kurulu kararının, hisse devrine ilişkin tanzim edilen noter devir sözleşmesinin, 
devrin yapıldığının işlendiği pay defterinin birer sureti veya devir ticaret sicil memurluğunca 
tescil edilmiş ise ticaret sicil gazetesinde ilan edildiği nüshasının ibraz edilmesi kaydıyla 
şirket yetkililerince” 15 gün içinde SGK’ya bildirilir (SSİY, m.11/(4).c-2 ve c-4) 


Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 14 üncü maddesine göre, “Anonim şirketlerin 
yönetim kurulu üyesi olan ortaklarının sigortalılıkları bu görevlerinin bittiği tarihte sona erer 
ve bu tarih şirket yetkililerince”…10 gün içinde SGK’ya bildirilir (SSİY, m.14/(2).ç-2). 


“Limited şirket, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortaklarının 
sigortalılıkları hisse devrine ilişkin alınan ortaklar kurulu kararı ile hissenin devrine ilişkin 
tanzim edilen noter devir sözleşmesinin ve devrin pay defterine işlendiği sayfanın birer 
suretlerinin birlikte ibraz edilmesi veya hisse devri ticaret sicil memurluğuna tescil edilmiş ise 
ticaret sicil gazetesinde ilan edildiği nüshasının ibraz edilmesi kaydıyla ortaklar kurulu karar 
tarihi itibarıyla sona erer ve bu tarih, sigortalılar ve şirket yetkililerince” 10 gün içinde 
SGK’ya bildirilir (SSİY, m.14/(2).ç-3) 


Anonim şirketin yönetim kuruluna seçilen ortaklar ve limitet şirkete dışarıdan ortak 
olanlar için 15 gün içinde kağıt formatlı işe giriş bildirgesinin verilmemesi veya anonim şirket 
yönetim kurulundan ayrılan ortaklar ile hissesinin tamamını bir başkasına devreden limitet 
şirket ortakları için 10 gün içinde kağıt formatlı işten çıkış bildirgesinin verilmemesi halinde, 
verilmesi gerekli olan her bir bildirge için şirket tüzel kişiliğine bir asgari ücret tutarında idari 
para cezası uygulanmaktadır. 


Örneğin; A Ltd Şti ortağı olan Ahmet Bey, 15/9/2014 tarihinde hissesinin tamamını 
şirket dışından Mehmet Bey’e devretmiş ve devir 15/9/2014 tarihinde ortaklar kurulu 
kararıyla onaylanmıştır. Bu durumda A Ltd Şti tarafından ortaklıktan ayrılan Ahmet Bey 
adına 10 gün içinde, kağıt formatlı işten çıkış bildirgesi ile yeni ortak Mehmet Bey adına 15 
gün içinde kağıt formatlı işe giriş bildirgesinin, şirketin merkezini içine alan Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğüne verilmesi gerekmektedir.

Bu süreler içinde işe giriş ve işten çıkış bildirgesinin verilmemesi halinde A Ltd Şti tüzel kişiliğine her bir bildirge için bir asgari ücret tutarında olmak üzere toplam iki asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacaktır. 


Bilindiği üzere; 11/09/2014 tarihli ve 29116 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6552 sayılı Kanun ile İş Kanununun bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklikler yapılmış ve bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına imkan sağlanmıştır. Söz konusu Kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe giren 61 inci maddesi ile 5510 
sayılı Kanuna Geçici 57 inci madde eklenmiştir. 


5510 sayılı Kanunun geçici 57 nci maddesinin birinci fıkrası gereği, şirket tüzel 
kişilikleri tarafından ortaklar ve/veya yönetim kurulu üyesi ortaklar için verilmesi gereken 
kağıt formatlı işe giriş ve işten çıkış bildirgelerinin 11/12/2014 tarihine kadar verilmesi 
halinde ilgili bildirgeler kanuni süresinde verilmiş sayılacak ve idari para cezası 
uygulanmayacaktır.


Bu yükümlülükler için daha önce uygulanan ve ödemesi yapılmayan 
idari para cezaları, kesinleşip kesinleşmediğine bakılmaksızın terkin edilecektir. İdari para 
cezaları tahsil edilmiş ise iade veya mahsup edilmeyecektir. 


Buna göre, sigortalılıklarının başlangıcına ve sonlandırılmasına ilişkin; 

1-Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları ile ilgili şirket yetkilileri, 

2-Limited şirket ortakları ile ilgili şirket yetkilileri, 

Sigortalılığın başlangıcı ve sonlandırılmasına ilişkin bildirim yükümlülüğünü, 5510 sayılı Kanunun geçici 57 nci madde uyarınca 11/12/2014 (dahil) tarihine kadar yerine getirmeleri halinde bildirim yükümlülükleri kanuni süresinde yerine getirilmiş sayılarak sonucunda idari para cezası uygulanmayacaktır. 

5510 sayılı Kanunun geçici 57 nci madde uyarınca, örnekteki şirket tüzel kişiliği, ortakları adına daha önce vermesi gereken işe giriş ve işten çıkış bildirgesini 11/12/2014 tarihine kadar vermesi koşuluyla bildirgeyi süresinde vermiş sayılacak ve şirkete idari para cezası uygulanmayacaktır. 

Limitet şirket ortağının/anonim şirketin yönetim kuruluna seçilen ortağının, emekli olması veya bir başka işyerinde 4/a kapsamında sigortalı olması ya da aynı zamanda bir başka şirkete de ortak/ yönetim kurulu üyesi olması, bildirge verme yükümlülüğünü ortadan kaldırmayacaktır. 

Bu nedenle tüm meslek mensuplarının, kağıt formatındaki bildirge verme yükümlülüğünü 11/12/2014 tarihine kadar yerine getirmeleri, işverenlerinin ilerleyen dönemlerde idari para cezalarıyla karşı karşıya kalmamaları açısından önem arz etmektedir. 


Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim. 

Murat GÖKTAŞ 
İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürü