BİDON VE VARİLLE YAPILAN AKARYAKIT TESLİMLERİ (TEBLİĞ 58 1-b)
Pompalar akaryakıt verilen taşıtın plaka numarası girildikten sonra çalışacak şekilde düzenlenmiş olacaktır.
Diğer bir ifade ile taşıtın plaka numarası girilmediği takdirde pompadan akaryakıt akmayacaktır.
Şu kadar ki, taşıtlara yapılmayan (bidonla, varille vb.) her türlü akaryakıt satışında pompalara plaka numarası yerine müşterinin adı soyadı veya ünvanı bilgileri girilecektir.
AKARYAKIT TESLİMLERİNDE KULLANILAN ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZIN VEYA SİSTEMİN ARIZALANMASI (TEBLİĞ 58 1-e)
Ödeme kaydedici cihazın veya sistemin arızalanması halinde arıza giderilinceye kadar pompa manuel olarak çalışmaya devam edecektir.
Pompanın manuel olarak çalıştığı süredeki satış bilgileri, pompa içerisinde yer alacak “ara birim ünitesi”nin hafızasına kaydedilecektir.
Bu bilgiler, arızanın giderilmesini müteakip toplam hasılat ve katma değer vergisi tahsilatı itibariyle otomatik olarak ödeme kaydedici cihaz hafızasına kaydedilecek ve “Z” raporlarında gösterilecektir.
Şu kadar ki meydana gelecek arızanın EN ÇOK 48 SAAT İÇERİSİNDE GİDERİLMİŞ OLMASI, onarımı yapan yetkili servis elemanının, 3100 sayılı Kanuna göre tutmak zorunda olduğu başvuru kayıt defterine ve cihaz ruhsatnamesine, tarih ve saati de belirtmek suretiyle gerekli kayıtları yapması şarttır.
Cihazın arızalanması sebebiyle manuel olarak kullanıldığı süreler içerisindeki satışlar Vergi Usul Kanununa göre düzenlenen fatura veya perakende satış vesikaları ile belgelendirilecektir. Bu şekilde düzenlenecek belgelerin üzerinde, diğer bilgilerin yanında taşıtın plaka numarası da yer alacaktır.
AKARYAKIT TESLİMLERİNDE KULLANILAN ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZIN VEYA SİSTEMİN ARIZALANMASI (TEBLİĞ 59 2) ARA BİRİM ÜNİTESİ
Ödeme kaydedici cihazın arızalı olduğu manuel çalışma dönemlerinde, yapılan satış bilgileri ara birim ünitesinin hafızasına cins, miktar, toplam satış ve katma değer vergisi itibariyle (varsa taşıt tanıma ve normal satış bilgileri ayrı ayrı gruplandırılarak) kaydedilecektir.
Ara birim ünitesinde kayıtlı mali bilgiler arızanın giderilme ve bağlantının sağlanmasını müteakip ödeme kaydedici cihaz hafızasına yine cins, miktar, toplam satış ve katma değer vergisi itibariyle kaydedilecektir. Aynı bilgiler, “X”, “Z” ve mali hafıza raporlarında da aynı şekilde görülecektir.
AKARYAKIT İSTASYONU İŞLETMECİLERİNİN KANUNİ DEFTERLERİNE YAPACAKLARI KAYITLAR (TEBLİĞ 58 -5 ve 66-2 / 5)
Akaryakıt istasyonu işletmecileri 01/11/2005 tarihinden itibaren kanuni defterlerine yapacakları kayıtlarda, pompa totalizatörlerdeki rakamları değil, ödeme kaydedici cihaz fişleri, fatura ve perakende satış vesikalarında yazılı miktar ve tutarları esas alacaklardır.
MUHTELİF DÜZENLEMELER
Ödeme kaydedici cihaz levhalarının asılmasına uygun bir fiziki ortam bulunmaması sebebiyle, söz konusu cihazlar için “ödeme kaydedici cihazlara ait levha”nın düzenlenmemesi, bunun yerine cihaz ruhsatnamesinin (cihazın marka, model, sicil no. ve onayına ilişkin bilgilerin yer aldığı) sayfasına ilgili vergi dairesince “kaydedilmiştir” şerhi düşülüp tasdik edilmek suretiyle mükellefe verilmesi uygun bulunmuştur. Söz konusu ruhsatnamelerin, gerektiğinde ilgililere ibraz edilmek üzere, cihazın kullanıldığı işletmede muhafaza edilmesi gerekmektedir. (ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZ SİRKÜLERİ 6 - 4)
İşi bırakan veya devreden mükellefler, işi bırakma veya devir tarihinden itibaren EN GEÇ BİR AY İÇİNDE VERGİ DAİRESİNE MÜRACAATLA gerekli tespitleri yaptırarak, ödeme kaydedici cihazlara ait levhalarını iptal ettirip kayıtlarını sildireceklerdir. Akaryakıt istasyonlarını devralan mükellefler ise vergi dairesinin gerekli tespitleri yapmasını müteakip yukarıdaki esaslar çerçevesinde başvurularını yapıp cihazlarını kullanabileceklerdir. (TEBLİĞ 58 7-a)
Akaryakıt pompalarını ödeme kaydedici cihazlara bağlatan mükellefler, ay içinde elde ettikleri hasılat ve katma değer vergisi tahsilatını gösteren aylık mali hafıza raporlarını, diğer mükelleflerde olduğu gibi o aya ait katma değer vergisi beyannamesine ekleyerek vergi dairelerine vereceklerdir. (TEBLİĞ 58 7-b)
Akaryakıt pompalarının bağlanacağı ödeme kaydedici cihazların üretimi, mühürlenmesi, satışı ve satış sonrası bakım-onarım hizmetleri; 3100 sayılı Kanunla ilgili genel tebliğlerinde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde yapılacaktır. Şu kadar ki arızalanan ödeme kaydedici cihazların tamiri, BAKIM-ONARIM SERVİSLERİNE YAPILACAK BAŞVURUDAN İTİBAREN EN ÇOK 48 SAAT İÇERİSİNDE GERÇEKLEŞTİRİLECEKTİR. (TEBLİĞ 58 7-c)
Akaryakıt istasyonlarında bulunan ancak taşıtlara satış yapmayan (gazyağı vb.) pompalar da yukarıdaki esaslar çerçevesinde ödeme kaydedici cihazlara bağlanacaktır. (TEBLİĞ 58 7-d)
Akaryakıt pompalarına bağlanacak ödeme kaydedici cihazlar, teknik ve fonksiyonel özellikleri itibariyle sadece akaryakıt pompalarına bağlı olarak kullanılabilmekte diğer mükellefler tarafından market, lokanta vb. işletmelerde kullanılması mümkün bulunmamaktadır. TEBLİĞ 66 3-1)
Bu nedenle, akaryakıt pompalarının ödeme kaydedici cihazlara bağlanmasına ilişkin yükümlülüğün Kanunla Bakanlığımıza tanınan yetkiye dayanılarak getirilmiş bulunması, kuruluş işlemlerinin belirli bir takvim içerisinde tamamlanma zorunluluğu ve bahse konu ödeme kaydedici cihazların sadece akaryakıt pompalarına bağlı olarak kullanılabilmesi sebebiyle, münhasıran akaryakıt pompalarına bağlanmak üzere yapılacak ödeme kaydedici cihaz satışlarında düzenlenecek faturaların üzerine, müşterinin bağlı olduğu vergi dairesi ile vergi kimlik numarası da belirtilmek ve 50 Seri No.lu Genel Tebliğin(4) A/1-d bölümünde açıklandığı şekilde yapılan satış hakkında ilgili vergi dairesine (müşterinin kayıtlı olduğu) gerekli bilgi verilmek suretiyle, mükelleflerden (Vergi Dairesinden alınması gereken) “ödeme kaydedici cihaz kullanmakla yükümlü olduklarına dair izin yazısı” istenmeyecektir. (TEBLİĞ 66 3-2)
Diğer taraftan anılan cihazların açık alanlarda kurulması ve istasyonlardaki diğer teknik aksamlara (pompa, otomasyon arabirim vb.) montajı, uyumlulaştırılması gibi işlemler cihaz mührüne sık sık müdahale edilmesini gerektirmektedir. Buna göre akaryakıt pompalarına bağlanacak olan ödeme kaydedici cihazların, imal veya ithal eden kuruluştan çıkışından önce değil, montajın yapıldığı istasyonda kurulum işlemlerini takiben (ödeme kaydedici cihaz firmalarına Bakanlığımızca tahsis edilen firma mühürleriyle) mühürlenmesi uygun görülmüştür. Bu şekilde mühürlenen ödeme kaydedici cihazlar, kurulumun tamamlanmasından itibaren bir ay içinde cihazların marka, model ve sicil numaraları da belirtilmek suretiyle cihazların üretim veya ithalatının yapıldığı yer Vergi Dairesi Başkanlığına (Vergi Dairesi Başkanlığı bulunmayan yerlerde Defterdarlığa) bildirilecektir.( TEBLİĞ 66 3-3)
ELEKTRONİK KAYIT ÜNİTESİ DETAY RAPORU (TEBLİĞ 67-4)
Elektronik kayıt ünitesine sahip ödeme kaydedici cihazlar, “Elektronik Kayıt Ünitesi Detay Raporu” basma özelliğine sahip olacaktır. Söz konusu raporda her bir elektronik kayıt ünitesi için ayrı ayrı olmak üzere;
Ünitede kayıtlı “Z” raporu aralığı (ilk ve son Z raporunun tarihleri ve numaraları),
Elektronik kayıt ünitesinin sıra numarası,
Ünitede kayıtlı ilk ve son satış fişlerinin tarih, numara ve saatleri ile ait oldukları “Z” raporu numaraları,
Ünite kapasitesinin kullanılan ve kullanılmayan satırlarına ilişkin bilgiler, belirtilecektir.
Satış fişleri veya raporlar ödeme kaydedici cihaz yazıcısından tek tek veya dönemsel olarak basılabilecektir.
Bu şekilde basılan satış fişleri ve raporlar, elektronik kayıt ünitesine tekrar kaydedilmeyecek ve söz konusu fiş ve raporların üstünde ve altında büyük harflerle (kalın yazılımlı) veya değişik renklerde “MALİ İŞLEM DIŞI” ve ayrıca “SATIŞ FİŞİ KOPYASI” veya “RAPOR KOPYASI” ibaresi yazacak, üzerlerine mali sembol basılmayacaktır.
Satış fişi ve rapor kopyalarına yeni tarih, saat ve fiş numarası verilmeyecektir.
AKARYAKIT POMPALARININ ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZLARA BAĞLANMASI MECBURİYETİ (TEBLİĞ 67 B/4-5)
2005 yılı da dahil olmak üzere, 01/05/2006 tarihine kadar işe başlayan mükelleflerin akaryakıt pompalarını ödeme kaydedici cihazlara bağlatma mecburiyetleri 01/07/2006 tarihinde başlayacaktır.
01/05/2006 tarihinden sonra işe başlayan mükellefler ise işe başlama tarihinden itibaren 60 gün içerisinde akaryakıt pompalarını ödeme kaydedici cihazlara bağlatmış olacaklardır.
kaynak:
https://www.google.com.tr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CB8QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.karineymm.com%2F%3Fwpfb_dl%3D162&ei=eDahU4zECPHA7AbY8IDQDw&usg=AFQjCNFh28icYuGt0YMx35iTO6ej4xN33Q&sig2=0Js3IhXtsipZ13D2g_Yb6Q&bvm=bv.69137298,d.ZGU