AHMET BARLAK MUHASEBE FORUMU

Orjinalini görmek için tıklayınız: KAPICI, HİZMETCİ, BAHÇIVAN, BEKCİ GELİR VERGİSİ KESİNTİSİ
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Apartman ve Site Çalışanlarına Ödenen Ücretlerin Vergilendirilmesi 

- 05.12.2014 - 

Soru: Apartman Ve Site Çalışanlarına Ödenen Ücretlerin Vergilendirilmesi


Cevap:



1-Konutlarda: Kanuna uygun olarak kısmen veya tamamen konut olarak kullanılan binaların kapıcılarına ödenen ücretler ise Gelir Vergisi Kanunu'nun 23/ 6. maddesi gereği istisna kapsamındadır ve üzerinden tevkifat yapılması yükümlülüğü yoktur. Diğer bir ifadeyle konut kapıcı ücretleri gelir vergisine tabi değildir. Konut kapıcıları gelir vergisi ödemediğinden asgari geçim indiriminden yararlanamayacaktır.



2- İşyerlerinde: Tapu kaydındaki statüsü ne olursa olsun, tamamen işyeri olarak kullanılan binaların yönetimlerinin, kapıcılara ödedikleri ücretlerden Gelir Vergisi Kanunu'nun 94/ 1. maddesi gereğince, 103 ve 104. maddelerde belirtilen esaslar dahilinde tevkifat yapmaları ve beyan etmeleri gerekmektedir.



Ayrıca, 5535 sayılı Kanunun 8.maddesiyle yapılan değişiklik sonucu 08.07.2006 tarihinden itibaren konut kapıcı ücretleri damga vergisinden istisna edilmiştir.



Güvenlik Görevlisi Ve Bekçilere Ödenen Ücretlerin Vergilendirilmesi


Gelir Vergisi Kanunu'nun ücretlerde istisnayı düzenleyen 23. Maddesinin 6. Bendi aşağıdaki gibidir.

6. Hizmetçilerin ücretleri (Hizmetçiler özel fertler tarafından evlerde, bahçelerde, apartmanlarda ve ticaret mahalli olmayan sair yerlerde orta hizmetçiliği, süt ninelik, dadılık, bahçıvanlık, kapıcılık gibi özel hizmetlerde çalıştırılanlardır.) (Mürebbiyelere ödenen ücretler istisna kapsamına dahil değildir);


Yukarıda da görüldüğü üzere GVK 23'üncü maddenin 6'ncı bendinde yer alan hizmetçilerin ücretleri gelir vergisinden istisna edilmiş ve parantez içi hükmü ile de "hizmetçi" ifadesinden kimlerin kastedildiği belirtilmiştir. Buna göre; mürebbiyeler dışında kalan ve özel fertler tarafından evlerde, bahçelerde, apartmanlarda ve ticaret mahalli olmayan sair yerlerde orta hizmetçiliği, süt ninelik, dadılık, kapıcılık gibi özel hizmetlerde çalışanların hizmetçi kapsamında olduğu belirtilmiştir.

Burada kanun koyucunun hizmetçileri tek tek saymak yerine "gibi" edatıyla sayılanlara benzer nitelikteki özel hizmetlerde çalışanların da, başka bir koşul aramaksızın, hizmetçi statüsünde kabul edileceği ve ücretlerinin gelir vergisinden istisna edilmesi gerektiğini belirtmiş olmasıdır.

Buna göre apartman ve site yönetimleri tarafından istihdam edilen güvenlik görevlisi ve bekçilerin yukarıda açıklanan yasa hükmü uyarınca hizmetçi statüsünde olduğu ve kendilerine bu sıfatlarından dolayı yapılan ücret ödemelerinin gelir vergisinden istisna edilmesi gerekmektedir.

Koray ATEŞ
E. Öğretim Görevlisi
korayates@muhasebetr.com

Kaynak: http://www.MuhasebeTR.com

(Bu makale yazılı veya elektronik ortamda kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.) 

http://www.muhasebetr.com/sorucevap/haber_oku.php?haber_id=1585

 
01.04.2015'TEN SONRA) 

Torba Yasa Sonrası Ev Hizmetlerinde Çalışanların Sigortalılığı 

AKTİF 15 EYLÜL 2014.

Tahmini okuma süresi: 2 dk. 

torba-yasa-sonrasi-ev-hizmetlerinde-calisanlarin-sigortaliligi

6552 sayılı İş Kanunu ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun ile iş hukukundan sosyal güvenliğe, iş sağlığı ve güvenliğinden vergi hukukuna çeşitli alanlarda önemli değişiklikler yapılmış bulunmaktadır. Torba Yasa ile gelen önemli değişikliklerden biri de ev hizmetlerinde çalışanların sigortalılığına dair önemli düzenlemeleri getirmesi.

Öncelikle belirtmeliyiz ki ev hizmetlerinde çalışanların sigortalılığı için uygulama 1 Nisan 2015'ten itibaren başlayacak. Bu süre içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) konuyla ilgili yönetmelikleri çıkaracak ve bildirimlerin nasıl olması gerektiği konusunda yeni düzenlemeler yapacaktır. Beklentiler SGK’ nın anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödeme kuponları bastırıp düzenlemeye yeni bir boyut kazandırması yönündedir. Ev hizmetlileri çalıştıranlar başvurularını ikamet adreslerinin (hizmetin görüldüğü ikamet yerinin) bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğüne/İl Müdürlüğüne giderek ya da internet ortamından yapabilecekler.

SGK' dan veya Kurumun internet sitesinden alınacak form doldurularak, gündelikçi ile gündelikçi çalıştıran kişi 
tarafından imzalanacak. 
1 Nisan 2015 tarihinden geçerli olmak üzere; Ev hizmetlerinde çalışanlar 10 günden az ve 10 günden çok çalışanlar olarak 2'ye ayrılmıştır. 10 günden fazla ev hizmetlerinde çalışanlar tüm sigorta kollarına tabi tutularak zorunlu sigortalı sayılırken; 10 günden az çalışanlar sadece kısa vadeli sigorta kollarına tabi tutulmuştur.

10 günden az çalıştıranlar günlük asgari ücretin sadece yüzde 2'si oranında iş kazası ve meslek hastalığı primi öderken, 10 günden fazla çalıştıranlar günlük brüt asgari ücretin yüzde 32.5'i oranında prim ödeyecek.

İlgili madde Torba Yasa’ da şu şekilde yer almıştır;

“Ev hizmetlerinde çalışanların sigortalılığı

EK MADDE 9- Ev hizmetlerinde bir veya birden fazla gerçek kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olan sigortalılar hakkında Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılara ilişkin hükümler uygulanır. Bunların bildirimi, işverenler tarafından örneği Kurumca hazırlanan belgeyle en geç çalışmanın geçtiği ayın sonuna kadar yapılır. Süresinde yapılmayan bildirim için işverene 102 nci maddenin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendi hükmü uygulanır.

Ev hizmetlerinde bir veya birden fazla gerçek kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olanlar için ise, çalıştırıldıkları süreyle orantılı olarak çalıştıranlarca 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının %2’si oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödenir. Bu şekilde çalışanların sigortalılık tescili, çalışan ve çalıştıran imzalarını da ihtiva eden ve en geç çalışmanın geçtiği ayın sonuna kadar Kuruma verilmesi gereken örneği Kurumca hazırlanacak belgenin Kuruma verilmesi ile sağlanır. Sigortalılık başlangıcında bu belge üzerinde çalışma başlangıcına dair kayıtlı en eski tarih esas alınır. Bunlar hakkında hastalık sigortası hükümleri uygulanmaz. Bu fıkra kapsamına girenler, adlarına ödenen priminin ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar aynı kazancın otuz katının %32,5 oranında prim ödeyebilir. Bunun %20’si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları, %12,5'i genel sağlık sigortası primidir. Bu süre içinde ödenmeyen primin ödenme hakkı düşer. Ödenen primler 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalılık sayılır.”





01.04.2015'TEN ÖNCE) 

EVDE ÇALIŞANLARIN SİGORTALI OLMASI


Evlerinde Çocuk Bakıcısı/Temizlikçi/Hizmetçi Çalıştıranların Yasal Sorumluluğu:

a-Sosyal Sigortalar Kurumunun İlgili Sigorta Müdürlüğüne verilmek üzere “İşyeri Bildirgesi” düzenleyeceklerdir.

b-Sosyal Sigortalar Kurumunun İlgili Sigorta Müdürlüğüne verilmek üzere “Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi” düzenleyeceklerdir.

c-Her ay “Aylık Prim Ve Hizmet Belgesini”, düzenlenerek, en geç ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar Sosyal Sigortalar Kurumunun İlgili Sigorta Müdürlüğüne verecekler ve muhteviyatı primleri de aynı süre içinde ödeyeceklerdir.



Sosyal Sigortalar Kanuna Göre Ev Hizmetlerinde Çalışanların Durumu:



Sosyal Sigortalar Kanunu uygulanmasında; Ev hizmetlerinde ücretle ve sürekli olarak çalışanlar sigortalı sayılmışlardır. Ev hizmetlerinde çalıştırılacak kimsenin istihdam edilmesi halinde, Kanunun8’inci maddesi uyarınca, İşyeri Bildirgesinin, 9’uncu maddesi gereğince, Sigortalı İşe Giriş Bildirgesinin, 79’uncu maddesi hükmüne göre de, her ay Aylık Prim Ve Hizmet Belgesinin, düzenlenerek, en geç ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar Kuruma verilmesi ve muhteviyatı primlerin de aynı süre içinde ödenmesi gerekmektedir.



Yargıtay kararına görede “Ev işlerinde ücretli ve sürekli olarak çalışanlar 2100 sayılı kanunla yapılan değişiklikle 24.11.1977 gününden geçerli olmak üzere sigortalı sayılmaktadırlar. Haftanın tamamında değil, belli günlerinde kısmen çalışılmasa dahi bu hizmetin süreklilik unsurunun gerçekleştiğini gösterir” sigortalı sayılmak için haftanın tam günü çalışmak şart değildir.

Ev hizmetlerinde çalışanlar işsizlik sigortasına dahil

Ev hizmetlerinde çalışanların tamamı ile kapıcılar, “İşsizlik Sigortası” kapsamı içindedirler. Yani ev hizmetlerinde çalışanlara İş Kanunu kapsamında ihbar, kıdem tazminatı, yıllık izin gibi haklar verilmemiştir ama işsiz kalırlarsa işsizlik sigortasından para da alabilirler. Tabi bunun için 4447 sayılı Kanun gereğince en az az 600 gün (20 ay) sigortalı çalışmak birinci şarttır.

Ev hizmetlileri için vergi ödenmez

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 23 üncü maddesi gereğince, “…Hizmetçilerin ücretleri (Hizmetçiler özel fertler tarafından evlerde, bahçelerde, apartmanlarda ve ticaret mahalli olmayan sair yerlerde orta hizmetçiliği süt ninelik, dadılık, bahçıvanlık, kapıcılık gibi özel hizmetlerde çalıştırılanlardır)…” Gelir Vergisi’nden muaftır. Bu durumda aylık 1000 YTL kazanç bildirilen bir kapıcılık-hizmetçilik işyerinden SGK’ya eski adıyla SSK’lı yeni adıyla 4/A’lı gibi bildirilirse ödenecek olan prim işsizlik sigortası dahil yüzde 36,5 oranıyla 365 YTL prim ödenecek ama hiç gelir-damga vergisi ödenmeyecektir.

İş süreci aşağıdaki şekilde özetlenebilir ;



d-Çalışana en az yasal asgari ücreti ödeyeceklerdir

1-İlgili Müdürlüğü’ne giderek ekte yer alan İşyeri Bildirgesi doldurulmalıdır.

2-Noterden İmza beyannamesi , İkametgah Sureti ve Nüfus Cüzdanı Sureti alınması da faydalı olacaktır…

3- İşyeri bildirgesindeki işyeri sicil numarası sigorta müdürlüğü tarafından verilecektir.

4- Tüm işlemler internet üzerinden yapıldığı için sigorta müdürlüğünden kullanıcı adı ve şifre talebi de yapılmalıdır…Elden bildirim kesinlikle yapılamıyor ve cezası bulunmaktadır.

5- Akabinde internet üzerinden işe giriş bildirgesi düzenlenebilecektir. Bildirgenin düzenleme tarihi işe giriş tarihinden en az 1 gün önce olmalıdır.

6- Her ayın e-bildirgesi takip eden ayın son gününe kadar yine internet üzerinden verilmelidir.


http://musatekler.com/evde-calisanlarin-sigortali-olmasi/
Ev hizmetlerinde çalışanlardan vergi alınmaz



Ev hizmetlerinde çalışanlar da SGK sigortalısı olurlar ve Onlar için de sigorta primi ve işsizlik sigortası primi ödenir ama bu çalışanlar için gelir vergisi ödenmediği için normal çalışanlara göre cebinizden çıkacak para daha az olur…




Ali bey, ablam benim bebeğime bakıcılık yapıyor ve ben de ona bunun karşılığında belli bir ücret ödüyorum. Sanırım geçen sene bir televizyon programında bebek bakıcısı olarak çalışanların sigorta durumu ve emeklilik durumu ile ilgili bir açıklama yapmıştınız. Bu uygulamanın nasıl olduğu hakkında bilgi verebilir misiniz? Ayşem Nişancı





A-Sürekli ev hizmetlerinde çalışanlar sigortalıdır ama işçi değildir



Hanımefendi, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince (madde 6) aşağıda sayılanlar için SGK primi ödenmesi gerekmez;



“a) İşverenin işyerinde ücretsiz çalışan eşi,



b) Aynı konutta birlikte yaşayan ve üçüncü derece dahil bu dereceye kadar hısımlar arasında ve aralarına dışardan başka kimse katılmaksızın, yaşadıkları konut içinde yapılan işlerde çalışanlar,



c) Ev hizmetlerinde çalışanlar (ücretle ve sürekli olarak çalışanlar hariç),

…”



Madde metninden de görüldüğü üzere ücretle ve sürekli olarak çalışan ev hizmetleri görevlileri SGK’lı olmalı ama ücretsiz veya ücretli olup da süreksiz çalışanlar için SGK primi ödenmesi gerekmemektedir.



4857 sayılı İş Kanunu gereğince, sürekli işlerin tanımı şu şekilde yapılmıştır “Nitelikleri bakımından en çok otuz iş günü süren işlere süreksiz iş, bundan fazla devam edenlere sürekli iş denir.”



Yani, ev hizmetlisi 30 günden az çalışmışsa süreksiz iş olup bundan fazla devam etmiş ise sürekli hale gelmiş demektir. Ancak bu durum sadece Sosyal Güvenlik uygulamaları için geçerlidir.



Siz, ablanızı 30 günden fazladır çalıştırıyor dahi olsanız ablanız İş Kanunu’na tabi işçi değildir yani 4857 sayılı İş Kanunu’nda yer alan,



-Yıllık izin,

-Mesai ve fazla mesai,

-İhbar öneli veya tazminatı,

-Kıdem tazminatı gibi haklara sahip değildir.



Çünkü,

4857 sayılı İş Kanunu gereğince, kapıcıların çalıştıkları her bir yıl için kıdem tazminatı ödenmesi zorunluluğu var iken kapıcı dışındaki meslekler olan, dadılık, hizmetçilik, ev aşçılığı, bahçıvanlık, uşaklık gibi işlerde çalışanlara kıdem tazminatı ödenmesi gerekmemektedir. Çünkü, “Ev hizmetlerinde,” çalışanlar 4857 sayılı İş Kanunu kapsamı dışındadırlar. İş Kanunu’nun çalışanlara sağladığı hakları kullanamazlar.



Öte yandan, sürekli ve ücretle çalıştığı için 5510 sayılı Kanun gereğince de SGK’ya her ay bildirilmeli ve adına prim ödenmelidir.





B-İşyeri ve işe giriş işlemleri yapılmalıdır
5510 sayılı Kanun gereğince sürekli ve ücretle çalışan ev hizmetlilerini SGK’ya bildirmenin de bir usulü-esası vardır.

Mevzuat gereğince, bir işçiyi (hizmetçiyi-kapıcıyı-bahçıvanı) işe alan ev sahibi,

1-Aynı gün SGK’ya işyeri bildirgesi doldurup gönderecektir. (Bildirgelerin örnekleri http://www.sgk.gov.tr web sayfasında “Formlar ve Dilekçeler” bölümünde var.)

2-Ardından, e-bildirge için şifre talep edip, internet üzerinden işe aldığı ev hizmetlisi için bir ay içinde işe giriş bildirgesi doldurup SGK’ya vereceklerdir.

3-Öte yandan her ay bir önceki ayda ev hizmetlisi için (693 liradan az olmamak şartıyla) ayda kaç lira ücret ödendiğini belirten Aylık Prim ve Hizmet Bildirgesi’ni de SGK’ya verecektir.

SGK’nın yeni uygulaması gereğince işverenler evde bir kişi dahi çalıştırıyor dahi olsalar aylık bildirgeleri de elden değil e-bildirge sistemi üzerinden SGK’ya internet üzerinden gönderme zorunluluğu vardır.


C- Ev hizmetlerinde çalışanlar işsizlik sigortasına dahil

Ev hizmetlerinde çalışanların tamamı ile kapıcılar, “İşsizlik Sigortası” kapsamı içindedirler. Yani ev hizmetlerinde çalışanlara İş Kanunu kapsamında ihbar, kıdem tazminatı, yıllık izin gibi haklar verilmemiştir ama işsiz kalırlarsa işsizlik sigortasından para da alabilirler. Tabi bunun için 4447 sayılı Kanun gereğince en az az 600 gün (20 ay) sigortalı çalışmak birinci şarttır.



D-Ev hizmetlileri için vergi ödenmez

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 23 üncü maddesi gereğince, “...Hizmetçilerin ücretleri (Hizmetçiler özel fertler tarafından evlerde, bahçelerde, apartmanlarda ve ticaret mahalli olmayan sair yerlerde orta hizmetçiliği süt ninelik, dadılık, bahçıvanlık, kapıcılık gibi özel hizmetlerde çalıştırılanlardır)...” Gelir Vergisi’nden muaftır. Bu durumda aylık 1000 YTL kazanç bildirilen bir kapıcılık-hizmetçilik işyerinden SGK’ya eski adıyla SSK’lı yeni adıyla 4/A’lı gibi bildirilirse ödenecek olan prim işsizlik sigortası dahil yüzde 36,5 oranıyla 365 YTL prim ödenecek ama hiç gelir-damga vergisi ödenmeyecektir.



E-Ablanızı SGK’lı yapın
Tıpkı, SSK’nın isteğe bağlısı sona erdikten sonra SSK’lı bir işe girip çalışmak zorunda olanların tercih ettiği ev hizmetlileri sigortasında sadece SGK ve işsizlik sigortası primi ödenir ama gelir vergisi ödenmediğinden diğer işçilere göre daha az para vermiş olursunuz. Siz de ablanızı, sürekli ve ücretle çalıştırıyorsanız SGK’ya her ay internet üzerinden e-bildirge vermeli ve primlerini de ödemelisiniz.




SORU :
20.12.1989 işe girişli bir işçiyim. 2003 yılından beri özel bir denizcilik firmasında sözleşmeli olarak çalışmaktayım, sözleşmeli olduğumuz için 6 ayda bir izne ayrılıyoruz, bu arada sigortamız kesiliyor. Size sormak istediğim bu işyerinden ayrıldığımızda veya çıkartıldığımızda yada izne ayrılmışsak fakat tekrar işbaşı için çağrılmamışsak bu işyerinden tazminatlarımızı alabilir miyiz? Nedim Temel

CEVAP :
Şayet denizci yani gemi adamı iseniz 854 sayılı Deniz-İş Kanunu’na tabisiniz, değilseniz 4857 sayılı İş Kanunu’na tabisiniz. Hangisi olursa olsun altışar aylık belirli süreli hizmet akdi yapılıyor ve süresi sonunda veya ara verilerek tekrarlanıyorsa kıdem tazminatı hakkınız doğar. Ancak bunun için o işverendeki çalışma sürenizin en az 1 yılı geçmiş olması gerekir.


17.09.2009
SİGORTASIZ HİZMETÇİ ÇALIŞTIRANLARA ŞOK CEZA

SGK baskını, sigortasız hizmetçi, lüks semtler, 

Ekonomi - 11 Eylül 2013 09:15

SGK, evlerde sigortasız çalıştırılan 700 bin kadını yakın takibe aldı. Genelde lüks semtlerde yapılan baskınlarda bakın ne kadar ceza kesildi...

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) 'Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi' kapsamında yürürlüğe giren ev işçilerine sigorta zorunluluğunda sıkı denetim başladı. SGK ve Maliye Bakanlığı müfettişleri, emniyet güçlerinin de desteğini alarak ev ev kaçak temizlikçi arıyor. Genellikle öğle saatlerinde yapılan denetimlerde kapıyı açan çalışan, görevliler tarafından çapraz sorguya alınıyor. Kişinin beyanlarından evde çalıştığı tespit edilirse başka sorgular da yapılıyor. Yabancı uyruklu ise çalışma izni olup olmadığı, Türk vatandaşıysa da sigortasının yapılıp yapılmadığı soruluyor. Sadece hizmeçiler değil, sitenin güvenlik görevlileri, kapıcılar ve komşular da sorgulanıyor.

Göktürk'e 100 Baskın

Gerek duyulması halinde güvenlik kameraları da inceleniyor. Tespitler sonucunda ev sahibine 16 ila 150 bin TL'ye kadar idari para cezası kesilebiliyor. Cezayı artıran unsurların başında hizmetlinin evde ne kadar süredir çalıştığı geliyor. Denetimlerin sıklaştığı bölgelerin başında ise gelir seviyesi yüksek semtler ve lüks siteler geliyor. Kemerburgaz, Etiler, Beşiktaş, Kadıköy, Çengelköy ve Göktürk en fazla denetim yapılan yerler. Sadece Göktürk'te en az 100 eve temizlikçi baskını yapıldığını ifade eden K.L. kendisine de 16 bin TL ceza kesildiğini söyledi. 5 yıldır Göktürk'te oturan K.L. denetimle ilgili şu bilgileri verdi: "Öğlen saatinde evimize aralarında SGK uzmanları ve polislerin bulunduğu 6 kişi gelmiş. 2 aydır çocuğuma bakan yabancı uyruklu kadını sorguya almışlar. Ardından da çocuğumu komşuya bırakıp, onu Göktürk Polis Karakolu'na götürmüşler. 3 gün orada kaldı. Çalışma izni ve sigortası yoktu. Bana da 16 bin TL ceza kesildi. Yasalardan haberimiz yoktu."

150 Bin Lira Ceza Kesilen Var

Sabah'ın haberien göre, Kemerburgaz'daki denetimlerden 150 bin TL'ye kadar ceza kesilen evler de var. Konuyu yargıya taşıdığını ifade eden işadamı, "2 yıldır evimizde yemek yapmaya gelen bir hanım vardı. Polisler 'Bu evde mi çalışıyorsunuz' diye sormuş. O da yemek yapmaya geldiğini söylemiş. Bu beyanı esas kabul eden SGK bana 110 bin TL ceza kesti" dedi.

1 Güne Bile Sigorta Şartı

Yetkililer denetimlerin genellikle ihbar üzerine yapıldığını ifade etti. Vatandaşların evlerinde çalıştırdığı kişileri 1 günlük dahi olsa sigorta yaptırmaları gerektiğini ifade eden yetkililer, şu açıklamayı yaptı: "Ev hizmetlerinde çalışan kişilerin 4817 Sayılı Kanun gereğince çalışma izni alması, işverenleri tarafından sigorta primlerinin ödenmesi gerekiyor."

Ev Fiyatı Kadar Ceza

Tespitler SGK'nın çok sayıda kurumla işbirliği sonucu yapılıyor. Uzmanlar, "SGK'nın geriye doğru 10 yıl re'sen prim tahakkuk ve tahsil yapma yetkisi bulunuyor. Böyle bir durumun tespiti halinde ev sahiplerine orta halli bir evin değeri kadar ceza kesilebilir" uyarısında bulundu.

Komşu Şikayet Ediyor

Evde sigortasız işçi denetimlerinin artmasında şikâyetler de etkili oluyor. Bu konuda hayata geçirilen Alo 170 hattına her gün bine yakın ihbar geliyor. İhbarı genellikle komşular veya çalışanın kendisi yapıyor.

700 Bin Çalışan Var

Araştırmalara göre Türkiye'de ev hizmetlerinde 700 bin kişi çalışıyor. Bunların yüzde 1'inin sigortalı olduğu tahmin ediliyor. Verilere göre 2012'de 51 ev işçisi kadın iş kazasında ölürken, 3 bini de kaza geçirdi.

Sabah
07.08.2015 Gündelikçi Çalıştıran Artık Her Ay Bildirge Vermek Zorunda Değil

 

http://www.MuhasebeTR.com

 

Gündelikçi Çalıştıran Artık Her Ay Bildirge Vermek Zorunda Değil (07.08.2015)

 

Evinde 10 günden fazla gündelikçi çalıştıranlar ‘kolay işverenlik’

uygulamasına geçtiklerinde yılda 268 lira damga vergisinden kurtuluyor.

Eski sisteme devam edenler, her ay internetten prim...

Evinde 10 günden fazla gündelikçi çalıştıranlar ‘kolay işverenlik’ uygulamasına geçtiklerinde yılda

268 lira damga vergisinden kurtuluyor. Eski sisteme devam edenler, her ay internetten prim ve

hizmet belgesi vermek zorunda kaldıkları gibi, belgeyi geciktirirlerse 255 lira da cezası var.

Eski sisteme göre evinde gündelikçi çalıştıranlar, diğer işverenlerle aynı yükümlülüklere tabi

tutuluyorlar. İşyeri tesciline ilişkin işyeri bildirgesi, sigortalı tesciline ilişkin işe giriş bildirgesi,

prim tahakkuk ve ödemeler için aylık prim ve hizmet belgesi, işten ayrılış bildirgesi düzenlemek

zorunda kalıyorlar. Aylık prim ve hizmet belgesi için her ay 22.30 lira üzerinden yılda 268 lira

damga vergisi ödüyorlar. Aylık prim ve hizmet belgesini zamanında vermediklerinde, her

seferinde brüt asgari ücretin beşte biri oranında idari para cezası ödüyorlar. Bu da şu anki asgari

ücret üzerinden aylık 254.7 liraya geliyor.

Gündelikçilerin sigortalılığı konusunda 5510 sayılı kanuna ek 9. madde ilave edilerek 1 Nisan 2015

tarihinden itibaren yeni sisteme geçildi. Gündelikçiler, ayda on günden az çalışanlar ve on günden

fazla çalışanlar olarak ikiye ayrıldı. Her ikisi için de sigortalılık işlemleri kolaylaştırıldı. Ancak, 1

Nisan 2015’ten önce ayda 10 günden fazla gündelikçi çalıştıranlar için Ek 9’a geçmek işverenlerin

inisiyatifine bırakıldı. İsteyen yeni sisteme geçerek ‘kolay işverenlik’ hükümlerinden yararlanıyor.

Ama çoğu kişi de yeni sistemin avantajlarını bilmediği için eski sistemde gündelikçi çalıştırmaya

devam ediyor. Bu nedenle hem her ay fazladan damga vergisi ödüyor, hem de aylık bildirgeleri

geciktirdiğinde cezalı duruma düşüyor. Eski sistemde gündelikçi çalıştıranların yeni sisteme

geçmeleri için herhangi bir tarih sınırlaması konulmadı.

YENİ SİSTEME GEÇMEK İSTEYEN NE YAPACAK?

Eski sisteme göre gündelikçi çalıştırmaya devam edenler yeni sisteme geçmek için öncelikle

mevcut işyeri dosyasını kapattıracaklar. Ardından, “Ev Hizmetlerinde On Gün ve Daha Fazla

Çalıştırılacaklara İlişkin Bildirge” ile sosyal güvenlik merkezlerine ya da sosyal güvenlik il

müdürlüklerine başvurarak ‘kolay işverenlik’ uygulamalarından yararlanabilecekler. Bildirgede,

gündelikçinin işe giriş tarihi, günlük kazancı, ayda kaç gün çalışacağı, ev hizmetinde ne için

çalıştırılacağı (temizlik mi, hasta bakıcı mı, çocuk bakıcısı mı) gibi bilgilere yer verilecek.

Bildirge, işverenin yanı sıra gündelikçi olarak çalıştırılacak kişi tarafından imzalanacak. Ardından

işverenin her ayın son haftasında bankadan ödemeyi yapması yeterli olacak.

 

BAHÇIVAN DA GÜNDELİKÇİ

Temizlik, ütü, yemek, çamaşır, bulaşık yıkama, alışveriş ve bahçe işleri ile çocuk, yaşlı bakım

işleri gündelikçi tanımı içerisinde.

 

SİGORTA YOKSA 1.273 LİRA CEZA KESİLİYOR

 

İşe giriş bildirgesinin, gündelikçinin işe başladığı ayın sonuna kadar SGK’ya verilmesi zorunluluğu

var. Aksi takdirde bin 273 lira para cezası söz konusu. Sigortasız çalıştırılan her ay için ayrıca 255

lira ceza kesilecek.

 

TEŞVİK ALIRSANIZ PRİM 216 LİRA

 

Ayda 10 günden fazla çalıştırılan gündelikçiler için hiçbir teşvikten yararlanılmadıkları takdirde

brüt ücretin yüzde 37.5’i oranında prim ödenecek. Bu primin 3 puanı işsizlik sigortası için yapılan

ödemelerden oluşuyor. Vergilendirme açısından gündelikçilere, kapıcılara uygulanan asgari ücret

tarifesi uygulanıyor. Gündelikçilerin ücreti için damga vergisi ve gelir vergisi ödenmesi

gerekmiyor. Bu da şu an için aylık 82 lira avantaj sağlıyor.

07.08.2015 Gündelikçi Çalıştıran Artık Her Ay Bildirge Vermek Zorunda Değil

http://www.muhasebetr.com/ulusalbasin/yazdir.php?haber_id=18466 2/2

Hiçbir teşvikten yararlanmayan işverenler asgari ücretle çalıştırdıkları gündelikçi için ayda 477

lira prim ödemek zorunda.

 

 

EMEKLİ ÇALIŞAN İÇİN DESTEK PRİMİ

 

Gündelikçi olarak ayda 10 günden az süreyle çalışan emeklilerin aylıkları kesilmez. Bunlar için

sadece günlük 85 kuruşluk prim ödenmesi gerekiyor. Ayda 10 günden fazla süreyle gündelikçi

olarak çalışanlar için yüzde 32 sosyal güvenlik destek primi (SGDP) ödenmesi gerekiyor.

TEŞVİK 54 AYA KADAR UZUYOR

Ancak, gündelikçisinin prim borçlarını düzenli ödeyenlere doğrudan 5 puan indirim yapıldığı için,

fiilen aylık prim ödemesi 414 lira oluyor.

Eğer, gündelikçi 18 yaşından büyük kadın veya 18­29 yaş arasındaki erkek ise, son altı ay

içerisinde de sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmamışsa genç ve kadın istihdam teşvikinden

yararlanılıyor. Teşvik süresi 24 aydan başlayarak 54 aya kadar uzayabiliyor.

Bu teşvikten yararlanılması durumunda asgari ücretle çalıştırılan gündelikçi için şu an itibarıyla

sadece 216.5 lira prim ödenmesi yeterli oluyor. Hiçbir teşvikten yararlanılmadığında ödenmesi

gereken 477 liraya göre teşvik sayesinde elde edilen kazanç ayda 260.5 lirayı buluyor.

 

SMS, 3'ÜNCÜ OPERASTÖRÜ BEKLİYOR

 

SGK, 10 günden az sigortalılığı bulunan gündelikçilerin sigortalanması için çok pratik bir

uygulamaya hazırlanıyor. Bu sistem uygulanmaya başlandığında cep telefonundan 5510’a

gündelikçinin T.C. kimlik numarası ve ayda kaç gün çalıştırılacağına dair kısa mesaj atmak

suretiyle sigortalılık işlemleri gerçekleştirilecek.

Telefon faturasından gündelikçinin çalıştırıldığı her gün için bugün itibarıyla 85 kuruş prim

kesilecek. Bu sayede, ayda 3­4 gün gündelikçi çalıştıranlar iş kazası ve meslek hastalıklarına

karşı gündelikçisini sigortalamış olacaklar.

SGK kısa mesaj uygulamasını başlatabilmek için GSM operatörleriyle anlaşmasını yaptı. Üç

operatörden ikisi gerekli altyapıyı kurdu. Bir operatörün altyapı çalışmaları ise devam ediyor. Üç

operatörün aynı anda hizmet vermeye başlaması planlandığı için, üçüncü operatörün altyapısını

kurması bekleniyor. Bu sistem kuruluncaya kadar, form doldurulup SGK’ya doğrudan ya da posta

yoluyla başvuru yapılabilecek.

Ödemeler ise banka aracılığıyla yapılacak. Ancak günlük 85 kuruşluk prim için bankalar

aracılığıyla ödeme ilgi görmedi. 10 günden az çalıştırılan gündelikçiler için esas başvuruların,

SMS’le yoğunlaşması bekleniyor.

Kaynak: TGRT Haber