AHMET BARLAK MUHASEBE FORUMU

Orjinalini görmek için tıklayınız: GÜNLÜK ÜCRET, AYLIK MAKTU ÜCRET, ÜCRETİN ÖDEME ZAMANI
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
AŞAĞIDAKİ LİNKE TIKLAYIN


http://1drv.ms/1vHH3P2">http://1drv.ms/1vHH3P2

İŞ SÖZLEŞMESİNDE ÜCRET KISMINA GÜNLÜK ÜCRET YAZMIŞSANIZ. İŞÇİNİN İŞE HERHANGİ BİR SEBEPLE GELMEDİĞİ GÜNLERİ KESİP BİLDİREBİLİRSİNİZ. 31 ÇEKEN AYDA İŞÇİ İŞE 2 GÜN GELMEMİŞSE 31-2=29 GÜN OLARAK BİLDİRMİYORMUSUNUZ. BİLDİRİYORSUNUZ. İŞÇİ TAM ÇALIŞTIĞINDADA ÜCRETİNİ 31 GÜNLÜK OLARAK HESAPLAYACAKSINIZ.
.
İŞ SÖZLEŞMESİNDE ÜCRET KISMINA AYLIK MAKTU ÜCRET YAZMIŞSANIZ. İŞÇİ HERHANGİ BİR SEBEPTEN İŞE GELMEZE DAHİ İŞÇİDEN HERHANGİ BİR KESİNTİ YAPMADAN HER AYI 30 GÜN OLARAK SGK'YA BİLDİRİP PRİMİNİ ÖDEYECEKSİNİZ.
.
İŞ SÖZLEŞMESİNE AYLIK ÜCRET YAZIP BİR YILIN 10 AYINDA 30 GÜN, 30 GÜN PRİM ÖDEYİP. 2 AYINDA İŞÇİ İŞE GELMEDİ, RAPORLU DİYE KESİNTİ YAPARSANIZ SORUN O ZAMAN ÇIKIYOR. İKİ AYI EKSİK GÖNDERDİĞİNİZDE İŞ SÖZLEŞMESİNDEKİ ÜCRET GÜNLÜĞE DÖNÜYOR VE 31 ÇEKEN AYLARDA 1 GÜNLÜK ÜCRET EKSİN ÖDENMİŞ OLUYOR. CEZALI DURUM BURADAN ORTAYA ÇIKIYOR.
SGK 2018’e Ceza Yağmuruyla Başladı!
Değerli okurlar, SGK son dönemlerde asgari ücretli işçi çalıştıran firmalara yönelik önemli incelemeler başlatmıştır. Bilindiği üzere asgari ücret Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından günlük olarak belirlenmektedir.

2018 yılı için belirlenen brüt günlük asgari ücret 67,65 TL olarak belirlenmiştir. Dikkat edilirse asgari ücret ay bazlı değil gün bazlı olarak hesaplanmaktadır. Dolayısıyla otuzbir gün olan aylarda asgari ücretle çalışanlara 31 günlük maaş hesaplanması yapılmalıdır.

Diğer taraftan asgari ücretle çalışan personele asgari ücretin altında ücret ödenmesi halinde 4857 sayılı Kanun’un 39. maddesine aykırı hareket edileceğinden edileceğinden aynı Kanun’un 102. maddesi gereğince idari para cezası kesilecektir. Yine 5510 sayılı Kanun’un 102-4/4 bendine göre de hatalı bildirge düzenlendiğinden ayrıca bir idari para cezası tahakkuk ettirilecektir.

4857 sayılı İş Kanununun 102.maddesi aşağıdaki gibidir;

32 nci maddesinde belirtilen ücret ile işçinin bu Kanundan veya toplu iş sözleşmesinden veya iş sözleşmesinden doğan ücret ödemelerini süresi içinde kasden ödemeyen veya eksik ödeyen, 39 uncu maddesinde belirtilen komisyonun belirlediği asgari ücreti işçiye ödemeyen veya noksan ödeyen, ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakını zorunlu tutulduğu halde özel olarak açılan banka hesabına ödemeyen işveren, işveren vekili ve üçüncü kişiye bu durumda olan her işçi ve her ay için yüzdoksanbir (191) Türk Lirası idari para cezası ,

Verilir.

Buna göre;

İşçisini Ocak 2018 ayında Asgari Ücretten bildirecek olan işverenler SGK bildirgesini 30 günlük düzenleyecek olup bedel kısmına 2.029,50 değil

67,65 x 31 = 2.097,15 TL üzerinden göstermelidirler.

1 Gün karşılığı=67,65 TL ‘den düşük ödemenin bedeli aşağıda;

4857 sayılı Kanunun 102/a maddesine göre 191 TL

5510 sayılı kanun 102/c-4 bendine göre 4.059 TL

İdari para cezası’dır.

Aynı şekilde 28 çeken Şubat ayında ise asgari ücretli çalışan bildirgesi yine 30 günlük düzenlenecek olup bedel kısmına ise;

67,65 x 28 = 1.894,20 TL olarak yazılmalıdır.

16.01.2018

Kaynak:
MAKTU AYLIKLA ÇALIŞILMASI HALİNDE SGK 31 GÜN OLAN AYLARDA CEZA YAĞDIRAMAZ !

Sosyal medyada yayımlanan bazı yazılarda Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 2018 yılına ceza yağmuruyla başladığı, 31 gün olan aylarda sigortalılara 30 günlük ücret üzerinden bildirim yapılması halinde eksik bildirim yapılmış olacağı bu durumda 5510 sayılı Kanun 102/c-4. Maddesi gereği idari para cezası tahakkuk ettirileceği belirtilmektedir.

Öncelikle bu konudaki yasal düzenlemelere bakarak durumun değerlendirilmesinde fayda vardır.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun;

Tanımlar başlıklı 3. Maddesinde

‘’Bu Kanunun uygulanmasında;

14) (Değişik: 17/4/2008-5754/1 md.) Ay: Ücretleri; her ayın 15'inde ödenen 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve © bentleri kapsamındaki sigortalılar için, ayın 15'inden ertesi ayın 15'ine kadar geçen, diğer sigortalılar için ise ayın 1'i ilâ sonu arasında geçen ve otuz gün olarak değerlendirilen süreyi, ifade eder’’

Prime esas kazançlar başlıklı 80.maddesinde

‘’g. Primlerin hesabına esas tutulacak günlük kazanç, sigortalının, bir ay için prime esas tutulan kazancının otuzda biridir’’

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin;

Prim ödeme gün sayısı ve günlük kazanç başlıklı 100.maddesinde

‘’(1) Sigortalının aynı ay içinde birden fazla işyerinde çalışması hâlinde, o aydaki toplam prim ödeme gün sayısı 30 günü geçemez.

(2) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında olup bir ay içinde tam çalışan ve buna göre ücret alan sigortalının prim ödeme gün sayısı, ayın kaç gün olduğuna bakılmaksızın 30 gün üzerinden bildirilir. Ay içinde işe alınan sigortalının prim ödeme gün sayısı, işe başladığı tarih ile ayın kalan günleri kadar, işten ayrılan sigortalının prim ödeme gün sayısı ise o ayda çalıştığı gün sayısı kadar Kuruma bildirilir’’

Denilmektedir.

Asgari ücretin günlük olarak belirlenmesi çalışanlarla işverenler arasında sadece günlük ücret üzerinden hizmet sözleşmesi yapıldığı anlamına elbette gelmemektedir.

Aksine uygulamada daha sık karşılaşılan durum, çalışanlarla işverenlerin aylık maktu ücret üzerinden anlaşması şeklindedir. Aylık maktu ücret sözleşmesi imzalayan çalışanlara, 30 gün çalışma karşılığı olan aylık brüt asgari ücret (2018 yılı için Brüt 2.029,50 TL) ödenmekte ve bu tutar üzerinden ilgili ayın 28-30-31 çektiği ile ilgilenmeksizin SPEK matrahı da 2.029,50 TL olarak beyan edilmektedir.

İşverenin çalışanlarla günlük asgari ücret üzerinden anlaşması halinde ise, elbette çalışanlar 31 gün çeken aylar için (67,65*31) 2.097,15 TL gelir elde edeceğinden 2.097,15 TL  SPEK matrahı beyan edilecektir.

Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü tarafından her yıl açıklanan prime esas kazançların alt ve üst sınırlarına ait tutarlarda, sigorta primine esas aylık kazanç alt sınırı hesabında, günlük kazanç alt sınırı (günlük asgari ücret tutarı) ile 30 gün çalışılması halinde elde edilen tutar çarpılarak bulunan tutar üzerinden prim alınacağı da açıkça belirtilmektedir. (Örneğin2017/5 sayılı genelge)

Yazımızın devamında sunulan Yargıtay kararlarında da görüleceği üzere çalışanların  31 gün çeken aylarda kendilerine 30 gün üzerinden ücret ödendiğine ve buna göre bir günün eksik hesaplandığını yani ödenmediğini ileri sürerek açtıkları alacak davalarında Yargıtay’ın yorumu ‘’Dosyaya ibraz olunan bordrolardan davalı işyerinde ücretlerin aylık ödendiği ve aylık miktarların maktu olduğu açıktır. Bazı aylar 30, bazı aylar 31 ve bazı aylar da daha az günden oluşabilir. Bu bakımdan 31 gün çeken aylar için bir gün eksik ücret ödendiği sonucuna varılamaz’’şeklinde olmuştur.

Sonuç olarak işverenlerin çalışanları ile aylık maktu asgari ücret üzerinden anlaşarak ödeme yapmaları durumunda, SPEK matrahlarını 28-30-31 çeken aylarda farklı hesaplamalarını gerektirecek bir yasal düzenleme olmadığı, SGK’nun da işverenlerin çalışanları ile yaptıkları sözleşmelerin aylık maktu ücret üzerinden mi yoksa günlük ücret üzerinden mi yapıldığını denetim yapmadan bilemeyeceğinden sadece ay 31 gün olan dönemlerde bildirgeler için düzeltme talebinde bulunamayacağı kanaatine varılmıştır.

 

T.C.

YARGITAY

Dokuzuncu Hukuk Dairesi

Esas No   : 2001/14817

Karar No: 2001/16050

Tarih       : 15.10.2001

Mahkemesi: İzmir 1. İş Mahkemesi

Tarihi: 05.07.2001

No: 361/473

Davacı: Savaş adına Avukat…

Davalı:… Mensucat Fabrikası A.Ş. adına Avukat …

Dava: Davacı, hafta tatili ve haftalık izin ücreti ile sorumluluk zammı ve ücret alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.

Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almışta.

Hüküm süresi içinde, davalı avukatınca temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

Davacı işçi 31 gün çeken aylarda kendisine 30 gün üzerinden ücret ödendiğini buna göre bir günün eksik hesaplandığını yani ödenmediğini ileri sürerek alacak talebinde bulunmuştur. Mahkemece, bilirkişi raporuna itibar edilerek istek gibi sonuca varılmıştır.

Taraflar arasında düzenlenmiş yazılı bir hizmet akdi mevcut değildir. Dosyada bazı aylara ait ücret bordroları varsa da ücretin günlük ya da haftalık ödendiği sonucu çıkarılamaz, aylık olarak bu bordrolar düzenlenmiştir. Bu durumda ücretlerin aylık ödendiği ve aylık miktarlarının maktu olduğu açıktır. Bazı aylar 30 bazı aylar 31 ve bazı aylar da daha az günden oluşabilir. Bu balamdan 31 gün çeken aylar için bir gün eksik ücret ödendiği sonucuna varılamaz. Bu istek reddedilmelidir.

Sorumluluk zammı da, hüküm altına alınmış ise de, hükme dayanak yapılan bilirkişi raporu da açıklıktan yoksundur. Davacının usta, usta yardımcısı, ya da vardiya amiri olup olmadığı anlaşılamamaktadır. Bu konu işyerince düzenlenen davacının şahsi dosyasından ve işverenin kayıt ve defterlerinden belirlenebilir. Bu konu yazılı belgelerle açıklığa kavuşturulmalı ve dinlenen tanık anlatımları ile birlikte değerlendirilmeye tabi tutulmalıdır. Ayrıca bilirkişi raporuna karşı davalı tarafça ileri sürülen itirazlar da cevaplandırılmalıdır. Ayrıca belirtmek gerekir ki seri halinde açılmış olan davalar için taraf tanıkları aynı anda ve her dosya için geçerli olacak şekilde dinlenmişlerdir.

Oysa, 15 davanın birbirinden ayrı özellikleri bulunabilir. Bu bakımdan kişileştirme konusu üzerinde durularak sorun çözümlenmelidir.

Hafta tatili alacağına gelince;

Bu konuda da mahkemece yeterli araştırma ve inceleme yapılmamıştır. İşyerinde birbirini takiben yürürlüğe konulmuş olan Toplu İş Sözleşmelerinin 29. maddesinde yapılan düzenleme, 1475 sayılı İş Kanununun 41. maddesi doğrultusunda oluşturulmuştur. Gerek yasanın gerek toplu İş Sözleşmelerinin hükümlerinin amaçladığı düzenlemeye göre, hafta tatili, kural olarak Pazar günüdür. Tatilden önceki 6 iş günü işyerinde çalışılmışsa, işçi hafta tatili yani Pazar günü için, çalışma karşılığı olmayan bir yevmiyeye hak kazanır. Pazar günü de çalışıldığı takdirde, Toplu İş Sözleşmelerine göre yüzde yüz zamlı olarak bir başka anlatımla iki yevmiyeye daha hak kazanır. Böylece çalışılan Pazar günü için üç yevmiye ödenmesi söz konusu olmaktadır. Pazar günü çalışılan işyerinde hafta içinde bir gün izin verilmiş ise, artık çalışılan Pazar günü için iki yevmiye ödenmesi düşünülemez. Görüldüğü üzere konu uygulamalarla çeşitli şekilde uygulanmış olabilir. Bordrolarda bu çalışılmadan hak kazanılan Pazar günü ücreti ihtirazi kayıtsız olarak alınmışsa artık o gün için ayrıca iki yevmiye ödemesi mümkün değildir. Bilirkişiden ek rapor alınarak nasıl bir uygulama yapıldığını öncelikle belirlenmesi sonra da 7 gün çalışıldığı takdirde bir gün için ayrıca iki yevmiye için daha hesaplama yoluna gidilmesi gerekir.

Eksik inceleme ile hüküm kurulması hatalı olur.

Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebepten (BOZULMASINA), peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 15.10.2001 gününde oybirliği ile karar verildi.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

…Davacı işçi, 31 gün çeken aylarda kendisine 30 gün üzerinden ücret ödendiğini, buna göre bir günün eksik hesaplandığını, yani ödenmediğini ileri sürerek alacak talebinde bulunmuştur. Mahkemece, hatalı bilirkişi raporuna itibar edilerek istek gibi sonuca varılmıştır. Dosyaya ibraz olunan bordrolardan davalı işyerinde ücretlerin aylık ödendiği ve aylık miktarların maktu olduğu açıktır. Bazı aylar 30, bazı aylar 31 ve bazı aylar da daha az günden oluşabilir. Bu bakımdan 31 gün çeken aylar için bir gün eksik ücret ödendiği sonucuna varılamaz. Nitekim Dairemizin 15.10.2001 tarih ve 2001/14817 E – 2001/16050 K sayılı içtihadı da aynı mahiyettedir. Sonuç olarak, bu isteğin reddi yerine kabulü hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.

9. HD. 2010/28671 E. 2012/40910 K. 05.12.2012
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


…Davacı işçi, 31 gün çeken aylarda kendisine 30 gün üzerinden ücret ödendiğini, buna göre bir günün eksik hesaplandığını, yani ödenmediğini ileri sürerek alacak talebinde bulunmuştur. Mahkemece, hatalı bilirkişi raporuna itibar edilerek istek gibi sonuca varılmıştır. Dosyaya ibraz olunan bordrolardan davalı işyerinde ücretlerin aylık ödendiği ve aylık miktarların maktu olduğu açıktır. Bazı aylar 30, bazı aylar 31 ve bazı aylarda daha az günden oluşabilir. Bu bakımdan 31 gün çeken aylar için bir gün eksik ücret ödendiği sonucuna varılamaz. Nitekim Dairemizin 15.10.2001 tarih ve 2001/14817 E – 2001/16050 K sayılı içtihadı da aynı mahiyettedir. Sonuç olarak, bu isteğin reddi yerine kabulü hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.

9. HD. 2012/15872 E. 2013/29020 K. 12.11.2013
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


…Somut olayda davacı işçi, 31 gün çeken aylarda kendisine 30 gün üzerinden ücret ödendiğini, buna göre bir günün eksik hesaplandığını, yani ödenmediğini ileri sürerek alacak talebinde bulunmuştur. Mahkemece, hatalı bilirkişi raporuna itibar edilerek istek gibi sonuca varılmıştır. Dosyaya ibraz olunan bordrolardan davalı işyerinde ücretlerin aylık ödendiği ve aylık miktarların maktu olduğu açıktır. Bazı aylar 30, bazı aylar 31 ve bazı aylar da daha az günden oluşabilir. Bu bakımdan 31 gün çeken aylar için bir gün eksik ücret ödendiği sonucuna varılamaz. Nitekim Dairemizin 15.10.2001 tarih ve 2001/14817 E – 2001/16050 K sayılı içtihadı da aynı mahiyettedir. Sonuç olarak, bu isteğin reddi yerine kabulü hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.

9. HD. 2012/15883 E. 2014/18548 K. 09.06.2014

 

 kaynak: http://www.gulbenkmusavirlik.com/tr_maktu-aylikla-calisilmasi-halinde-sgk-31-gun-olan-aylarda-ceza-yagdiramaz-6762.html
adresinden 17.01.2018 tarihinde 14:33 de iktisap edilmiştir.
SGK’dan 2018’e Ceza Yağmuru - 2

E.Öğr.Gör. Koray ATEŞ
S.M.M.M. Ergin ÖDÜBEK
MuhasebeTR
Değerli okurlar, bir önceki yazımıza istinaden gelen tepkiler nedeniyle yazımızın 2. ve son serisini kaleme alarak siz değerli okuyucuların istifadesine sunmak istiyoruz.
Bilindiği üzere, Asgari Ücret Tespit Komisyonu asgari ücreti aylık değil günlük olarak tespit etmektedir. Bunun önemi büyüktür, zira iş sözleşmesinde aksi bir hüküm bulunmadıkça asgari ücret GÜNLÜK OLARAK hesaplanacaktır.
Son dönemlerde İş Müfettişleri ve SGK müfettişleri bu konudaki denetimlerini sıklaştırmışlardır ve 31 çeken aylarda iş sözleşmelerinde aksi hüküm bulunmadıkça 31 günlük ücret ödemeyen şirketlere idari cezalar kesmeye başlamışlardır.

İŞ SÖZLEŞMESİNDE “MAKTU AYLIK” İBARESİNİ KULLANAN KAÇ İŞYERİ VAR?
4857 Sayılı İş Kanununun 49. Maddesi aynen aşağıdaki gibidir;
“Hasta İzinli veya sair nedenlerle mazeretli olduğu hallere bakılmaksızın her ay tam olarak Maktu bir aylık ücretin işçiye ödeneceği kararlaştırılmış olabilir. Bu durumda içinde bulunulan takvim ayının kaç gün olduğuna bakılmaksızın işçiye her ay için sabit bir ücret ödenecektir”.(1)

Kanun maddesi o kadar açık ki; iş sözleşmesinde Maktu Aylık cümlesi geçiyorsa işçi kaç gün çalışırsa çalışsın işçiye 30 günlük asgari ücret ödenecektir. 31 çeken aylarda da işçiye 30 günlük ücret ödenecektir.

Altını çizerek belirtmek isteriz ki; iş sözleşmelerinde MAKTU AYLIK ibaresini kullanan şirket sayısı sandığınızdan çok daha azdır!
AYLIK ÜCRET VE MAKTU AYLIK ÜCRET KAVRAMLARINI BİRBİRİYLE SAKIN KARIŞTIRMAYIN!
Bir şirketin çalışanlarına her ay belli bir günde düzenli olarak maaş ödemesi o işyerinin aylık ücret sistemini benimsediği anlamına gelmez. Çünkü 4857 sayılı Kanun’un 32. Maddesine göre “ücretler en geç bir ayda ödenir ve 1 haftaya kadar da indirilebilir.”
Kanunun ilgili maddesinde, sizlerin de gördüğü üzere AYLIK ÜCRET kavramı yeterince açık değildir. Ay kavramı, 4857 sayılı Kanunda en geç ödeme süresi olarak ele alınmıştır. Ücretler aylık ödenecektir şeklinde bir ibare Kanunda yer almamaktadır.
İŞ SÖZLEŞMESİNDE “AYLIK ÜCRET” İBARESİ GEÇEN ŞİRKETLER İÇİN DURUM TEHLİKELİ
4857 sayılı Kanunun 49. maddesi gereğince iş sözleşmesinde Maktu Aylık ibaresini kullanmayan şirketlerin; 31 gün çeken aylarda 31 günlük asgari ücret (30 günlük SGK), 28 çeken ayda ise 28 günlük asgari ücret (30 günlük SGK), 30 gün çeken aylarda ise 30 günlük asgari ücret ödemeleri gerektiği tartışmalı bir konudur.
Bilindiği üzere, birçok şirket iş sözleşmelerinde Maktu Aylık ibaresi değil sadece Aylık ibaresini veya hiçbir ibare kullanmadan sadece brüt asgari ücret ibaresini kullanmaktadır. Bu şirketlerin sözleşmelerini derhal 4857 sayılı Kanunun 49. Maddesine uygun hale getirmelerini önemle tavsiye ediyoruz. Aksi halde 31 çeken aylarda 31 günlük asgari ücret ödemeleri gerektiği iddiasıyla karşı karşıya kalabilirler.
PERSONEL İLE İŞ SÖZLEŞMENİZ YOKSA?
Bir diğer durum ise ( ki bizce en önemli durum) personeli ile iş sözleşmesi yapmayan şirketlerdir. Bu şirketlerin sayısı sandığınızdan çok daha fazladır. İş sözleşmesi yapılmamasının birçok yaptırımı vardır ancak en önemli yaptırımlardan biri de; iş sözleşmesi yapmadan asgari ücretli personel çalıştıran şirketler her ne kadar personele aylık ödeme yapsalar da MAKTU AYLIK iş sözleşmesi yapmadıklarından 4857 sayılı Kanunun 49. maddesi gereğince personellerine çalıştıkları gün kapsamında ödeme yapmakla mükelleftirler.
İşçi ve işveren “biz aramızda sözlü olarak maktu aylık şeklinde anlaştık” deseler dahi 4857 sayılı Kanunun 8.maddesi gereğince süresi 1 yıldan fazla olan sözleşmeler yazılı olmak zorundadır yazılı sözleşme yapılmayan hallerde ise 4857 sayılı Kanunun 8.maddesinin 3.fıkrası gereğince işveren işçiye çalışma koşulları ve ücretle ilgili yazılı bir belge vermekle zorunludur.
Dolayısıyla işveren ve işçinin biz aramızda sözlü sözleşme yaptık demesinin Kanunen hiçbir anlamı yoktur.
ÜCRETİN GÜNDELİK OLARAK BELİRLENDİĞİ DURUMLAR
Ücretin gündelik belirlendiği durumlarda ise işçi, izinli olduğu durumlarda işe gelmediği gün için ücrete hak kazanamaz. Bu durumda işçi çalıştığı gün kadar ücret alacaktır. 28 gün için 28 günlük ücret 31 gün için ise 31 günlük ücret. İş sözleşmesi gündelik Yevmiye şeklinde düzenlenmiş bir asgari ücretli personele 31 çeken aylarda 30 günlük yani 2.029,50 TL lik asgari ücret ödenemez. Bu kişiye
31 x 67,65 = 2.097,15 TL’lik ödeme yapılmalıdır. Aksi takdirde
4857 sayılı Kanunun 102/a maddesine göre her bir işçi için her ay 191 TL
5510 sayılı kanun 102/c-4 bendine göre 4.059 TL (2)
İdari cezası olacaktır.
SONUÇ OLARAK;
4857 sayılı İş Kanununun 49. maddesinin 3. Fıkrasında;
“Hasta izinli veya sair sebeplerle mazaretli olduğu hallerde dahi aylığı tam olarak ödenen aylık ücretli işçilere 46,47 ve 48 inci maddenin birinci fıkrası hükümleri uygulanmaz. Ancak bunlardan ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışanlara ayrıca çalıştığı her gün için bir günlük ücreti ödenir”

Söz konusu kanun hükmünde yer alan “Aylık Ücretli” kavramının yeterince açık olmaması, (3) işverenin ücret ödeme yükümlülüğünü yerine getirmesi bakımından bir önceki yazımızdan kaynaklı tepkilere neden olmuştur.

Bu nedenle 4857 sayılı Kanun hükümlerini temel alacak olursak;
a) İş Sözleşmesinde MAKTU AYLIK ibaresi geçen şirketler 31 çeken aylarda da 30 günlük yani 2.029,50 TL brüt asgari ücret ödemekle yükümlüdür

b) İş sözleşmesinde sadece aylık veya hiçbir ibare geçmeyen veya hiç iş sözleşmesi yapmayan şirketler günlük asgari ücret ödemekle yükümlü oldukları iddiasıyla karşı karşıya kalmaları kuvvetle muhtemeldir. Bir başka deyişle, 31 çeken aylarda asgari ücretliye 31 günlük ücret ödemelidirler.

Bunlara aykırı hareket eden şirketler için;
4857 sayılı Kanunun 102/a maddesine göre her bir işçi için her ay 191 TL
5510 sayılı kanun 102/c-4 bendine göre 4.059 TL
İdari para cezası vardır.
Kaynakça:
1- 4857 Sayılı İş Kanunu
2- 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu
3- Çelik N. (2008), İş Hukuku Dersleri, Beta Yayınevi: İstanbul, s.352


Kaynak ► http://www.muhasebetr.com/ozel-haber/haber_oku.php?haber_id=61