AHMET BARLAK MUHASEBE FORUMU

Orjinalini görmek için tıklayınız: VERGİ İNCELEMELERİNDE ELEŞTİRİ KONUSU YAPILAN UYGULAMALAR
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Sayı : 2014/65 

Konu : Vergi İncelemelerinde Eleştiri Konusu Yapılan Hususlar Hakkında



SİRKÜLER

Son günlerde Maliye Bakanlığı Vergi Müfettişleri tarafından yapılan vergi incelemelerinde aşağıda belirtilen hususlarda tenkitler yapılmaktadır. Yapılan tenkitler ve bu tenkitler konusundaki çözüm önerilerimiz aşağıdadır.

1- Bir çok firma hem mal ve hizmet satın aldığı (320 Satıcılar), hem de mal ve hizmet sattığı (120 Alıcılar) aynı firmayı tek bir cari hesapta (120 veya 320 hesaplardan herhangi birinde) takip etmektedir.

Vergi Müfettişlerince yapılan denetimlerde aynı hesapta takip edilen cari hesaplar için Tek Düzen Hesap Planına uyulmadığı gerekçesi ile VUK 353. Mad. Gereğince 4.400,00 TL özel usulsüzlük cezası kesilmekte olduğu görülmüştür.

Bu uygulama nedeni ile böyle bir ceza ile karşılaşılmaması için mal ve hizmet alışlarını 320 hesapta, mal ve hizmet satışlarını 120 hesapta ayrı cariler şeklinde izlenmesinin sağlanması veyahut tek caride takip ediliyor ise aşağıda örneği olan şekilde basit bir protokol imzalanması ilgili cezanın kesilmemesini sağlayacaktır.



PROTOKOL

Bir tarafta …………… adresinde mukim ………………LTD.ŞTİ. (bundan böyle …… olarak anılacaktır), diğer tarafta …….. adresinde muhkim……….. LTD.ŞTİ. (bundan böyle…..olarak anılacaktır) aşağıdaki şekilde anlaşmaya varmışlardır:

1. Taraflar ticari ilişkilerinde karşılıklı olarak birbirlerine mal ve hizmet satmakta ve mal ve hizmet almaktadırlar. Taraflar aralarındaki ticari ilişkinin tek cari hesap kaydında tutulması, tek carinin hem alım hem satım işlemlerinde kullanılmasında mutabıktırlar.

2. Taraflar yıl içinde, cari hesapta fatura bazlı mahsuplaşma yapılacağını, mahsup yöntemi ile cari hesabın düzenleneceğini, mahsup işlemi için yazılı imzalı beyan yahut virman yahut başkaca bir kabul onay beyanının ayrıca gerekli olmadığını kabul ve beyan ederler.

İş bu protokol …….. tarihinde 2 madde, 1 sayfa ve 2 nüsha olarak tanzim edilmiş ve birer nüshaları taraflara teslim edilmiştir. İş bu protokolden kaynaklı ihtilaflarda …… Mahkeme ve İcra Daireleri yetkilidir.



…………………… LTD.ŞTİ. …………………… A.Ş 





2- Envanter defterine sadece bilanço ve gelir tablosunun yapıştırılması ve Gelir tablosunun envanter defterine yapıştırılması Vergi Müfettişlerince eleştiri konusu yapılmakta ve özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.

Envanter defterine, cari borç ve alacak bakiyelerinin mizan çıktısı, amortisman tablosu, stok sayım tutanağı yapıştırılmalıdır.

3- KDV dâhil olarak düzenlenmiş faturalarda KDV’nin mutlaka gösterilmesi gerekmektedir. Dahil kısmının ince bir çizgiyle çizilip KDV gösterilmeli. Paraf atılıp mümkünse karşı firmanın kaşesi basılmalıdır.

4- Faturada bulunması gereken bilgilerin eksik olması eleştiri konusu yapılmaktadır. 213 sayılı VUK’nun 229 ve müteakip maddelerinde göre faturada bulunması gereken Alıcının unvanı, vergi dairesi ve numarası, faturanın tarihi ve açıklaması eksiksiz olarak faturalarda yer almalıdır. 

5- Taksi fişlerinde şirkete ait bilgilerin yer almaması eleştiri konusu yapılmaktadır. Taksi fişlerinde şirkete ait bilgiler yazmadığı takdirde şirket kaşesi mutlaka vurulmalıdır. 

6- Faturanın açıklama kısmında hizmetin verildiği döneme ait tarih var ise faturanın bu tarihten itibaren azami 7 gün içerisinde düzenlenmiş olması gerekmektedir. Aksi halde fatura iade edilip açıklama kısmındaki tarih kısmı çıkarttırılmalıdır. 

7- İrsaliyeli faturalarda düzenlenme saati olmadığı takdirde fatura hiç düzenlenmemiş sayılmakta ve özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. İrsaliyeli faturalarda düzenlenme saatinin yer alması hususuna dikkat edilmesi gerekmektedir.





Coşkun ARAS

Yeminli Mali Müşavir