AHMET BARLAK MUHASEBE FORUMU

Orjinalini görmek için tıklayınız: rödövans sözleşmelerinin bakanlık izni alınmadan noterlerde yapılabileceği
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
 

 

 

Hukuki Danışmanlık - 660

Ankara, 20.01.2016

Özü: Rödövans Sözleşmelerinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının İzninin Gerekmediği Hk.



........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
........................ NOTERLİĞİNE



İlgi: a) 16 Haziran 2006 tarihli ve (44) sayılı genelge.
b) 18.02.2015 tarihli ve Hukuki Danışmanlık - 2022 (23) sayılı genel yazı. 

3213 sayılı Maden Kanunun ek 7 nci maddesine birinci fıkrasından önce gelmek üzere fıkralar eklendiği ve yapılan bu değişiklik nedeniyle; ilgi (a) genelgede belirtilen rödövans sözleşmelerinin noterliklerde yapılmasından önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının izninin aranması gerektiği ilgi (b) genel yazı ile duyurulmuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bu sözleşmelerin yapılmasından sonra izin verdiğinin ve sözleşmelerin yapılmasından önce izin alınıp alınmadığının aranmadığının öğrenilmesi üzerine sözü edilen Bakanlık Maden İşleri Genel Müdürlüğüne gönderilen yazıyla, 3213 sayılı Maden Kanunun ek 7 nci maddesine aykırı işlem yapılmaması ve tüm noterliklerimizde uygulama birliğinin sağlanması bakımından; ruhsat sahipleri ile üçüncü kişiler arasında rödövans sözleşmelerinin yapılması için noterliklerimize başvurulması halinde, Bakanlığın izninin aranıp aranmayacağının, izin olmaksızın sözleşmelerin onaylanmasının mümkün olup olmadığının bildirilmesi istenmiştir.

Adı geçen Genel Müdürlükçe gönderilen 14.12.2015 tarihli ve 66984 sayılı yazıda;
“Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinde tanımlanan rödovans sözleşmesi; ruhsat sahalarındaki madenlerin üretilerek değerlendirilmesi amacıyla üçüncü kişilerle veya kuruluşlara tasarruf hakkı sağlamak üzere ruhsat sahasının tamamı ya da bir kısmı için ruhsat sahiplerinin bu kişilerle yapmış oldukları sözleşmelerdir.
Ruhsat sahibi ve üçüncü kişiler arasında akdedilerek Genel Müdürlüğümüz maden sicil kayıtlarına şerh edilmesi amacı ile verilen rödovans sözleşmeleri, Maden Kanunu ve Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliği çerçevesinde incelenerek uygun bulunması halinde 3213 sayılı Maden Kanunun ek 7 nci maddesi uyarınca izin verilmesi amacıyla Bakanlığımıza gönderilmektedir.

Bu bağlamda noterlikler tarafından onaylanacak sözleşmeler de Genel Müdürlüğümüz tarafından gerekli incelemeler yapıldıktan sonra Bakanlığımız iznine sunulacağından; ruhsat sahipleri ve üçüncü kişiler arasında akdedilen rödovans sözleşmelerinin onaylanması için noterliklere başvurulması aşamasında noterlikler tarafından Bakanlığımız izni aranmamalıdır.” denilmektedir.




Bu itibarla;
1- Rödövans sözleşmelerinin noterliklerde yapılmasından önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının izninin aranması gerekmemektedir.


2- İlgi (b) genel yazının son paragrafında yer alan “Yapılan bu değişiklik nedeniyle; Kanun'un yürürlük tarihi olan bugünden itibaren, ilgi genelgede belirtilen rödövans sözleşmelerinin noterliklerde yapılmasından önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının izninin aranması gerektiğinin,” kısmı, uygulama olanağı kalmadığından yürürlükten kaldırılmıştır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
Saygılarımla,







Yunus TUTAR
BAŞKAN



(GENEL YAZI:10 )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NOT: Bu genel yazının son paragrafında yer alan "Yapılan bu değişiklik nedeniyle; Kanun'un yürürlük tarihi olan bugünden itibaren, ilgi genelgede belirtilen RÖDÖVANS sözleşmelerinin noterliklerde yapılmasından önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının izninin aranması gerektiğinin," kısmı, uygulama olanağı kalmadığından 20.01.2016 tarihli ve Hukuki Danışmanlık- 660 (10) sayılı genel yazı ile yürürlükten kaldırılmıştır.
Hukuki Danışmanlık - 2022

Ankara, 18.02.2015
........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
........................ NOTERLİĞİNE

İlgi: 16 Haziran 2006 tarihli ve (44) sayılı genelge. 

Maden ruhsat sahibi olan kişilerin, ruhsat sahalarındaki madenlerin üretilerek değerlendirilmesi suretiyle üçüncü kişilere veya kuruluşlara tasarruf hakkı sağlanmasına ilişkin RÖDÖVANS sözleşmelerinin noterliklerde yapılmasının mümkün bulunduğu ilgi genelge ile duyurulmuştu.

18.02.2015 tarihli ve 29271 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6592 sayılı Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 22'inci maddesi ile 3213 sayılı Maden Kanunun ek 7 nci maddesine birinci fıkrasından önce gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiştir. 


Ruhsat sahipleri ile üçüncü kişiler arasında RÖDÖVANS sözleşmeleri Bakanlığın iznine tabidir. İzin alınmaksızın yapılan RÖDÖVANS sözleşmesi ile yürütülen madencilik faaliyetleri durdurulur.


Kamu kurum ve kuruluşları ile iştirakleri hariç olmak üzere yer altı kömür işletmelerinde maden ruhsat sahipleri, ruhsat sahalarının bir kısmında veya tamamında üçüncü kişiler ile üretim faaliyetlerine yönelik RÖDÖVANSsözleşmeleri yapamaz. Aksi takdirde RÖDÖVANS sözleşmesi ile yapılan madencilik faaliyetleri durdurulur.?

Yapılan bu değişiklik nedeniyle; Kanun'un yürürlük tarihi olan bugünden itibaren, ilgi genelgede belirtilenRÖDÖVANS sözleşmelerinin noterliklerde yapılmasından önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının izninin aranması gerektiğinin,


Kamu kurum ve kuruluşları ile iştirakleri hariç olmak üzere yer altı kömür işletmelerinde maden ruhsat sahiplerinin, ruhsat sahalarının bir kısmında veya tamamında üçüncü kişiler ile üretim faaliyetlerine yönelikRÖDÖVANS sözleşmeleri yapamayacaklarının,


Bilgi edinilmesini rica ederim.

Saygılarımla,



Yunus TUTAR
Başkan

(GENEL YAZI:23 )

 

 

 

 

18 Şubat 2015 ÇARŞAMBA

Resmî Gazete

Sayı : 29271

KANUN

MADEN KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR KANUN

Kanun No. 6592                                                                                                 Kabul Tarihi: 4/2/2015

 

MADDE 22 – 3213 sayılı Kanunun ek 7 nci maddesine birinci fıkrasından önce gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“Ruhsat sahipleri ile üçüncü kişiler arasında rödövans sözleşmeleri Bakanlığın iznine tabidir. İzin alınmaksızın yapılan rödövans sözleşmesi ile yürütülen madencilik faaliyetleri durdurulur.

Kamu kurum ve kuruluşları ile iştirakleri hariç olmak üzere yer altı kömür işletmelerinde maden ruhsat sahipleri, ruhsat sahalarının bir kısmında veya tamamında üçüncü kişiler ile üretim faaliyetlerine yönelik rödövans sözleşmeleri yapamaz. Aksi takdirde rödövans sözleşmesi ile yapılan madencilik faaliyetleri durdurulur.”

 

MADEN KANUNU

 Kanun Numarası : 3213

 Kabul Tarihi : 4/6/1985 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 15/6/1985 Sayı : 18785 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 24 Sayfa : 446

Ek Madde 7 – (Ek: 10/6/2010-5995/17 md.) (Ek fıkra: 4/2/2015 – 6592/22 md.) Ruhsat sahipleri ile üçüncü kişiler arasında rödövans sözleşmeleri Bakanlığın iznine tabidir. İzin alınmaksızın yapılan rödövans sözleşmesi ile yürütülen madencilik faaliyetleri durdurulur. (Ek fıkra: 4/2/2015 – 6592/22 md.) Kamu kurum ve kuruluşları ile iştirakleri hariç olmak üzere yer altı kömür işletmelerinde maden ruhsat sahipleri, ruhsat sahalarının bir kısmında veya tamamında üçüncü kişiler ile üretim faaliyetlerine yönelik rödövans sözleşmeleri yapamaz. Aksi takdirde rödövans sözleşmesi ile yapılan madencilik faaliyetleri durdurulur. Maden ruhsat sahiplerinin, ruhsat sahalarının bir kısmında veya tamamında üçüncü kişilerle yapmış oldukları rödövans sözleşmelerinde, bu alanlarda yapılacak madencilik faaliyetlerinden doğacak İş Kanunu, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili idari, mali ve hukuki sorumluluklar rödövansçıya aittir. Ancak bu durum ruhsat sahibinin Maden Kanunundan doğan sorumluluklarını ortadan kaldırmaz.