AHMET BARLAK MUHASEBE FORUMU

Orjinalini görmek için tıklayınız: MADENLERDE MALİYET BEDELİ İMTİYAZ BEDELİ TANIMI
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Sayı: 

B.07.0.GEL.0.31/3185-64/018114

Tarih: 

30/04/2003

 

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Gelirler Genel Müdürlüğü

 

SAYI   : B.07.0.GEL.0.31/3185-64                                    30.04.2003- 018114

KONU :

 

 

..................... VALİLİĞİ

(Defterdarlık: Gelir Müdürlüğüne)

 

İLGİ : 19/12/2002 tarih ve B. 07.4. DEF. 0.10.10/2-127-509/10111 sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı yazınız ve eklerinin incelenmesinden; İliniz .............Vergi Dairesi mükelleflerinden ....................... San. ve Tic. A.Ş.'nin .......... İli ......... Köyü ........... mevkiinde bulunduğu belirtilen taşocağı sahasının Milli Emlak Müdürlüğünden satın alındığından bahisle tek düzen hesap planına göre hangi hesapta izleneceğiyle, taşocağı sahası için amortisman uygulaması hususunda tereddüte düşüldüğü anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere; tekdüzen muhasebe sisteminin uygulanmasına ilişkin açıklamalar, 26/12/1992  tarih ve 21447 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 1 Sıra No.lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği ve daha sonra bu konuda yayımlanan diğer tebliğlerde yapılmış bulunmaktadır.

Buna göre, "250 Arazi ve Arsalar" hesabının niteliği, işletmeye ait her türlü arazi ve arsaların izlendiği hesap olup, adı geçen şirket tarafından maden istihsali için satın alınan arazinin "250 Arazi ve Arsalar " hesabında izlenmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun Madenlerde amortisman başlıklı 316. maddesinde "İşletme sebebiyle içindeki cevherin azalmasından dolayı maddi değerini kaybeden madenlerin ve taş ocaklarının imtiyaz veya maliyet bedelleri, ilgililerin, müracaatları üzerine bunların büyüklük ve mahiyetleri göz önünde tutulmak ve her maden veya taş ocağı için ayrı ayrı olmak üzere Maliye ve Sanayi Bakanlıklarınca belli edilecek nispetler üzerinden yok edilir." hükmü yer almaktadır.

Bu maddeye göre, madenlerde uygulanacak amortisman nispetinin aşağıda gösterilen formülle hesaplanması hususunda daha önce Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Bakanlığımız arasında anlaşma bulunmaktadır.

 İMTİYAZ VEYA MALİYET BEDELİ

                                                                                      X    YILLIK İSTİHSAL

 GÖRÜNÜR VEYA MUHTEMEL REZERV

Maddede değinilen  "imtiyaz bedeli" tabiri, imtiyazın alınabilmesi için tanzimi icap eden topografik haritaların yapılması, maden sahasına gönderilen maden mühendisi veya fen memurlarının yol masrafları ve yevmiyeleri gibi masraflarla imtiyaz harcı ve damga resmi gibi harç ve resimleri, "maliyet bedeli" tabiri ise, maden imtiyazının, imtiyaz sahibi tarafından iktisap edilmesi için yapılan bütün giderlerin toplamını ifade etmektedir. Maden istihsali için satın alınan arsa ve arazilerin satın alma bedelinin, maliyet bedeli içinde mütalaa edilmesi zorunlu bulunmaktadır.

Bu itibarla, rezerv miktarının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına tespit ettirilerek belgelendirilmesi halinde, yukarıda belirtilen formülü uygulamak suretiyle amortisman ayrılması mümkün bulunmaktadır. Görünür ve muhtemel rezervin bilinmemesi halinde ise amortisman ayrılması mümkün değildir.

Bu nedenle, adı geçen şirketin yukarıda yer alan formülü uygulamak suretiyle maden amortismanı uygulaması mümkün bulunmaktadır. 

Bilgi edinilmesini ve  gereğini rica ederim.