AHMET BARLAK MUHASEBE FORUMU

Orjinalini görmek için tıklayınız: Düzenlenen faturalarda esnafların sicil numarasının bulunma zorunluluğu YOKTUR
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
Sayı:  11395140-105[230-2012/VUK-1- . . .]--1750 Tarih:  01/07/2014  T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

11395140-105[230-2012/VUK-1- . . .]--1750

01/07/2014

Konu

:

Düzenlenen faturalarda esnafların sicil numarasının bulunma zorunluluğu hk.

  

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; 1/1/2014 tarihinden itibaren faturada bulunması gereken bilgiler arasında esnaf sicil numarasının bulunma zorunluluğunun olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmiştir.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 ve müteakip maddelerinde fatura ve fatura yerine geçen vesikalar ile bunları kullanmak mecburiyetinde olanlar sayılmıştır.        

            Diğer taraftan, aynı Kanunun "Faturanın Şekli" başlıklı 230 uncu maddesinde ise; "Faturada en az aşağıdaki bilgiler bulunur:

            1. Faturanın düzenleme tarihi, seri ve sıra numarası;

            2. Faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret ünvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası;

            3. Müşterinin adı, ticaret ünvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası;

            4. Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı ve tutarı;

            5. Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası, ..." hükmü bulunmaktadır.

            Anılan Kanunun 231 inci maddesinde faturanın nizamına ilişkin hükümlere yer verilmiş olup, 232 nci maddesinde de birinci ve ikinci sınıf tüccarların, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek mecburiyetinde oldukları belirtilmiştir.

            Aynı Kanunun,  Mükerrer 257 nci maddesine istinaden çıkarılan Vergi Usul Kanunu Uyarınca Vergi Mükellefleri Tarafından Kullanılan Belgelerin Basım ve Dağıtımı Hakkında Yönetmeliğin "Amaç ve Kapsam" başlıklı 1 inci maddesinde; Yönetmeliğin, fatura, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzu, gider pusulası, perakende satış vesikaları, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi, yolcu listesi, günlük müşteri listesi ve Bakanlıkça kullanılması zorunlu hale getirilen belgelerin üçüncü şahıslara basım ve dağıtım işlemlerine ilişkin şekil, şart, usul ve esaslar ile bunlara uyulmaması halinde uygulanacak cezai şartları belirlemek amacıyla düzenlendiği ifade edilmektedir.

            Mezkur Yönetmeliğin 7 nci maddesinde ise matbaa işletmecilerinin basım ve dağıtımını yapacakları belgeler ve bu belgelerde bulunması zorunlu olan bilgiler ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

            Yukarıda yer alan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere Vergi Usul Kanununda faturada yer alması gereken bilgiler sayılmış olup, başka bilgilerin bulunmayacağına ilişkin bir hükme yer verilmemiştir.

            Buna göre, faturada esnaf sicil numarasına yer verilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak istenilmesi durumunda faturada bulunması zorunlu olan bilgilerin okunmasına engel teşkil etmeyecek ve faturanın esas niteliğini bozmayacak şekilde herhangi bir yüzüne esnaf sicil numarasının eklenmesi mümkündür.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.