AMME ALACAĞINDAN FAZLASINA KONULAN HACZİN KALDIRILMASI GEREKİR - Baskı Önizleme
AHMET BARLAK MUHASEBE FORUMU
AMME ALACAĞINDAN FAZLASINA KONULAN HACZİN KALDIRILMASI GEREKİR - Baskı Önizleme

+- AHMET BARLAK MUHASEBE FORUMU (http://ahmetbarlak.com/forumm)
+-- Forum: SGK VERGİ MEVZUATI (http://ahmetbarlak.com/forumm/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Forum: Genel Vergi ve SGK Mevzuatı (http://ahmetbarlak.com/forumm/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Konu Başlığı: AMME ALACAĞINDAN FAZLASINA KONULAN HACZİN KALDIRILMASI GEREKİR (/showthread.php?tid=390)



AMME ALACAĞINDAN FAZLASINA KONULAN HACZİN KALDIRILMASI GEREKİR - Muradiye Karabulut - 02.05.2015

T. C
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Tahsilat Grup Müdürlüğü



Sayı : B.07.1.GİB.4.34.20.01/288-2767 12.07.2006-11588
Konu: Birden fazla borçlu aracın olduğu durumda yakalamalı haciz yolu ile yakalanan aracın Motorlu Taşıt Vergisi borcunun ödenmesi ve söz konusu araç üzerinde haczimiz baki kalmak şartıyla yakalamanın kaldırılıp kaldırılmayacağı hk.

………………………….. VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜNE


İlgi: 16.06.2006 tarih ve 15771 sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı yazınız ile dairenizce yapılan takibat ve tahsilat çalışmalarında Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu olan mükellefler için aracın kayıtlı olduğu Trafik Tescil Büro Amirliklerine yakalamalı haciz işlemi tatbik edildiği, yapılan işlemler sonucunda yakalanan araçlarla ilgili icrai faaliyete geçildiği;

Ancak Gümrük kapılarında yakalanan ihraç malı yüklü çekici kamyonlar ve diğer araçların borcu olsa da sadece yakalanan plakanın Motorlu Taşıtlar Vergisi borcunu ödemek kaydıyla haciz baki kalmak suretiyle yakalamanın kaldırılmasının talep edildiği belirtilerek bu gibi durumlarda yakalama şerhinin kaldırılıp kaldırılmayacağı hususunda tereddüte düşüldüğü belirtilerek Başkanlığımız görüşü talep edilmiştir.

Bilindiği üzere 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 3. maddesinde “(2348 sayılı Kanunun 3'üncü maddesiyle değişen madde) Motorlu Taşıtlar Vergisinin mükellefi; trafik, belediye veya liman sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilmiş olan gerçek ve tüzelkişilerdir.” denilerek Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefinin kimler olduğu belirlenmiştir.

Diğer taraftan 05.12.2005 tarih ve 17951 sayılı tamim yazımız ile haciz talebinde bulunulan borçluya ait birden fazla araç mevcut ise; ilk etapta araçların tamamı için “yakalamalı haciz” talebinde bulunmayıp, borcu karşılayabilecek değerde, üzerinde takyidat bulunmayan ve kolayca satılabilecek yeteri sayıda araç için (teminat haczi hariç) “yakalamalı haciz” talebinde bulunulması gerektiği belirtilmiştir.

Buna göre haciz talebinde bulunulan borçluya ait birden fazla aracın bulunması halinde öncelikle borcu karşılayacak değerde, üzerinde takyidat bulunmayan ve kolayca satılabilecek yeteri sayıda aracın yakalamalı haciz şerhi ile işleme tabi tutulması, bunun dışında dairenizce amme alacağının üstünde kalan miktar için konulan yakalamalı hacizlerin kaldırılması gerekmektedir

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 


RE: AMME ALACAĞINDAN FAZLASINA KONULAN HACZİN KALDIRILMASI GEREKİR - Muradiye Karabulut - 02.05.2015

Limited şirketlerin amme borçları (1)(2)


Kanun Ad AMME ALACAKLARININ TAHSİL USULÜ HAKKINDA KANUN
Madde No 35
Kapsam

(Değişik: 22/7/1998 - 4369/ 21 md.)

Limited şirket ortakları, şirketten tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan amme alacağından sermaye hisseleri oranında doğrudan doğruya sorumlu olurlar ve bu Kanun hükümleri gereğince takibe tabi tutulurlar.

(Ek fıkra: 4/6/2008-5766/3 md.) Ortağın şirketteki sermaye payını devretmesi halinde, payı devreden ve devralan şahıslar devir öncesine ait amme alacaklarının ödenmesinden birinci fıkra hükmüne göre müteselsilen sorumlu tutulur.

(Ek fıkra: 4/6/2008-5766/3 md.) Amme alacağının doğduğu ve ödenmesi gerektiği zamanlarda pay sahiplerinin farklı şahıslar olmaları halinde bu şahıslar, amme alacağının ödenmesinden birinci fıkra hükmüne göre müteselsilen sorumlu tutulur.





(1) Bu madde başlığı, 22/7/1998 tarih ve 4369 sayılı Kanunun 21 inci maddesiyle değiştirilmiş ve metne işlenmiştir.

(2) 4/6/2008 tarihli ve 5766 sayılı Kanunun 3 üncü maddesiyle; bu maddede yer alan "şirketten tahsil imkanı bulunmayan" ibaresi "şirketten tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan" şeklinde değiştirilmiş ve metne işlenmiştir.