Teşvik Belgesi ile gümrükten çekilecek makinelere ilişkin amortismanın ne zaman ayrıl - Baskı Önizleme
AHMET BARLAK MUHASEBE FORUMU
Teşvik Belgesi ile gümrükten çekilecek makinelere ilişkin amortismanın ne zaman ayrıl - Baskı Önizleme

+- AHMET BARLAK MUHASEBE FORUMU (http://ahmetbarlak.com/forumm)
+-- Forum: SGK VERGİ MEVZUATI (http://ahmetbarlak.com/forumm/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Forum: Yatırım Teşvik Belgesi Muhasebe İşlemleri (http://ahmetbarlak.com/forumm/forumdisplay.php?fid=19)
+--- Konu Başlığı: Teşvik Belgesi ile gümrükten çekilecek makinelere ilişkin amortismanın ne zaman ayrıl (/showthread.php?tid=802)



Teşvik Belgesi ile gümrükten çekilecek makinelere ilişkin amortismanın ne zaman ayrıl - Ahmet Barlak - 11.08.2015

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

Sayı :B.07.1.GİB.04.99.16.01/01/2010-VUK-313/MUK-2 12.01.2010/1205

Konu :Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında gümrükten çekilecek makine ve ekipmanlara ilişkin amortismanın ne zaman ayrılacağı

 

……………………….. İlgi: a- …………..tarih ve ………… sayılı dilekçeniz. b…………….01.2010 tarih ve ………….. sayılı dilekçeniz. İlgi kayıtlı dilekçelerinizde; Şirketinizin 31/12/….. tarihi itibarıyla

Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında gümrükten çekmiş olduğu makine ve ekipmanların montajının bir aydan uzun süreceğini bu nedenle makine ve ekipmanlara ilişkin amortismanın gümrükten çekildiği yılda mı yoksa fiili kullanımının başlayacağı yılda mı olacağı konusunda Başkanlığımızın görüşü talep edilmektedir.

 

Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun “Amortisman mevzuu” başlıklı 313 üncü maddesinde; “İşletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle 269'uncu madde gereğince gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edavat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin birinci kısımdaki esaslara göre tespit edilen değerinin bu Kanun hükümlerine göre yok edilmesi amortisman mevzuunu teşkil eder. “ hükmüne yer verilmiştir.

Yine aynı Kanunun 320 nci maddesinde; “Amortisman süresi, kıymetlerin aktife girdiği yıldan başlar. Bu sürenin yıl olarak hesaplanması için (1) rakamı mükellefçe uygulanan nispete bölünür. Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları binek otomobilleri hariç olmak üzere, işletmelere ait binek otomobillerinin aktife girdi- ği hesap dönemi için ay kesri tam ay sayılmak suretiyle kalan ay süresi kadar amortisman ayrılır. Amortisman ayrılmayan süreye isabet eden bakiye değer, itfa süresinin son yılında tamamen yok edilir.

Her yılın amortismanı ancak o yıla ait değerlemede nazara alınabilir. Amortismanın herhangi bir yıl yapılmamasından veya ilk uygulanan nispetten düşük bir hadle yapılmasından dolayı amortisman süresi uzatılamaz.” hükümleri yer almıştır.

Bu hükme göre, “amortismana tabi bir iktisadi kıymetin aktife girmesi”, o kıymetin iktisap edilerek defter kayıtlarına geçirilmesi, değerleme gününde envantere dahil olması ve kullanılmaya hazır olması olarak değerlendirilmesi gerekir.

“Kullanılmaya hazır halde bulunma” kavramı ise, alındığı şekliyle kullanılacak iktisadi kıymetlerde sözleşme şartlarının, yerine getirilip kıymetin teslim alınmasını veya gümrükten çekilip işletmeye dahil edilmesini, kullanılması için montajı gerekli kıymetlerin montajının tamamlanmasını, inşa veya imal edilen kıymetlerde ise inşa veya imal işleminin tamamlanarak inşaat veya imalat hesabından sabit kıymet hesabına alınmasını ifade etmektedir.

 

 Bu itibarla, şirketinizin Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında 31/12/…… tarihi itibarıyla gümrükten çekeceği makine ve ekipmanlara ilişkin amortismanı, makine ve ekipmanları işletmenizde kullanıma hazır hale getirdiğiniz yıldan itibaren ayırmanız gerekmektedir. Bilgi edinilmesini rica ederim.