27.10.2015, 08:54
Kod:
İş yeri koşulu hangi şartlarda geçerlidir?
Ahmet Metin Aysoy
İş yeri çalışma koşullarının işin gereği olarak değiştirilmesi işverenin yönetim yetkisi dahilindedir.Ancak işçi aleyhine yapılan değişikliklerin yazılı olarak yapılmaması ve işçinin muvafakatının alınmaması durumunda yapılan değişiklik geçersizdir.
Nitekim 4857 sayılı İş Yasasının 22.maddesi uyarınca :
" İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek ve onayını almak suretiyle yapabilir. "
Aşağıda belirtilen Yargıtay kararı bu konuya bir emsal teşkil etmektedir.
"Davacı, fark kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile yıllık izin ücreti, fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti, genel tatil ücreti, ücret, harcırah alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir. Mahkemece söz konusu kesintinin 2009 yılından itibaren uygulandığı ve davacının da bu şekilde çalışmaya devam ettiği, uygulamanın işyeri şartı haline geldiği gerekçesiyle sefer primi alacağı talebinin reddine karar verilmiş ise de, varılan sonuç hatalıdır. 4857 sayılı yasa döneminde işçi aleyhine yapılan her değişikliğin 22. madde uyarınca yazılı yapılması ve işçinin yazılı muvafakatinin bulunması şarttır. İşçi aleyhine yapılan değişikliğin 22. maddedeki usul dışında yapılması nedeniyle işyeri şartı haline geldiği kabul edilemez. Bu nedenle dosyadaki bilgi ve belgeler değerlendirilerek varsa davacının talebinin hüküm altına alınması gerekir."
Kaynak : çimento işveren dergisi
2015-05-25 Y.9.H.D. E. 2015/1915 K. 2015/19000