Home ofis olarak kullanılan konuta ait elektrik, su, doğalgaz gibi giderlerin indir

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Bu konuyu Sosyal Medyada Paylaşabilirsiniz: Facebook Twitter
Home ofis olarak kullanılan konuta ait elektrik, su, doğalgaz gibi giderlerin indir
04.09.2018, 09:46,
#1
Home ofis olarak kullanılan konuta ait elektrik, su, doğalgaz gibi giderlerin indir
Sayı:
B.07.1.GİB.4.34.17.01-130-236571
Tarih:
05/12/2016
T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)







Sayı

:

39044742-130[Özelge]-236571

05.12.2016

Konu

:

Home ofis olarak kullanılan konuta ait elektrik, su, doğalgaz gibi giderlerin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hk.








İlgide kayıtlı özelge talep formunda, serbest meslek faaliyetinizden dolayı home ofis olarak kullandığınız konuta ait elektrik, su, doğalgaz gibi harcamaların ne kadarının gider yazılabileceği, katma değer vergisi (KDV) tutarlarının indirim konusu yapılıp yapılamayacağı ve bazı faturaların ev sahibi adına düzenlenmiş olması halinde gider/indirim olarak kabul edilip edilemeyeceği hususlarında Başkanlığımız görüşleri talep edilmektedir.



GELİR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:



193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 65 inci maddesinde serbest meslek kazancının tarifi yapılmış 67 nci maddede de serbest meslek kazancının tespitinin nasıl yapılacağı belirtilmiştir.



Söz konusu Kanunun "Mesleki Giderler" başlıklı 68 inci maddesinde ise serbest meslek kazancının tespitinde hasılattan indirilecek giderler bentler halinde sayılmış olup, maddenin birinci fıkrasının 1 numaralı bendinde; "Mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderler (İkametgâhlarının bir kısmını iş yeri olarak kullananlar, ikametgâh için ödedikleri kiranın tamamı ile ısıtma ve aydınlatma gibi diğer giderlerin yarısını indirebilirler. İş yeri kendi mülkü olanlar kira yerine amortismanı, ikametgâhı kendi mülkü olup bunun bir kısmını iş yeri olarak kullananlar amortismanın yarısını gider yazabilirler.)" hükmüne yer verilmiştir.



Aynı Kanunun 68 inci maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde yer alan genel giderlerin, serbest meslek kazancının tespitinde gider olarak indirilebilmesi için kazancın elde edilmesi ve idamesi ile açık ve doğrudan bir bağının bulunması, yapılan işin mahiyetine uygun olması ve iş hacmi ile mütenasip olması gerekmektedir.



213 sayılı Vergi Usul Kanununun 3 üncü maddesinin B bendinde "Vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti esastır." hükmüne yer verilmiş, vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin yemin hariç her türlü delille ispatlanabileceği belirtilmiştir.



Buna göre, serbest meslek faaliyetindenizden dolayı home ofis olarak kullanılan konuta ait ve adınıza düzenlenen doğalgaz, elektrik ve su faturaları gibi genel gider mahiyetindeki ödemelerin, faaliyette bulunduğunuz işyerine ait olması ve işle ilgili olarak kullanılıyor olması halinde serbest meslek kazancının tespitinde yarısının gider olarak indirilmesi mümkün bulunmaktadır.



Ayrıca ev sahibi adına düzenlenen faturaların ise faaliyette bulunduğunuz işyerine ait ve işle ilgili olarak kullanılıyor olması ile birlikte tarafınızca ödendiğinin tevsiki (kesin delillerle ispatı) halinde serbest meslek kazancının tespitinde yarısının gider olarak indirilmesi mümkündür.



KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:



3065 sayılı KDV Kanununun 1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu,



29/1 inci maddesinde, mükelleflerin yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan KDV den faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen KDV yi indirebilecekleri,



30/d maddesinde Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarına göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilmeyen giderler dolayısıyla ödenen KDV nin, mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan KDV den indirilemeyeceği,



hüküm altına alınmıştır.



Buna göre, serbest meslek faaliyetindenizden dolayı home ofis olarak kullanılan konuta ait ve adınıza düzenlenen doğalgaz, elektrik ve su faturaları gibi genel gider mahiyetindeki ödemelerin, faaliyette bulunduğunuz işyerine ait olması ve işle ilgili olarak kullanılıyor olması halinde Gelir Vergisi Kanununa göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilen kısmına ait KDV nin indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.



Ayrıca ev sahibi adına düzenlenen faturaların ise faaliyette bulunduğunuz işyerine ait ve işle ilgili olarak kullanılıyor olması ile birlikte tarafınızca ödendiğinin tevsiki (kesin delillerle ispatı) halinde Gelir Vergisi Kanununa göre kazancın tespitinde indirimi kabul edilen kısmına ait KDV nin indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.



Bilgi edinilmesini rica ederim.
18.07.2020, 11:12,
#2
RE: Home ofis olarak kullanılan konuta ait elektrik, su, doğalgaz gibi giderlerin indir
konuya ilişkin açıklamalar ve özelgeler

https://1drv.ms/w/s!AiClrFsXNt2EkxlR-FGlZhZLTSNf?e=juAsSv
08.12.2020, 16:53,
#3
RE: Home ofis olarak kullanılan konuta ait elektrik, su, doğalgaz gibi giderlerin indir
T.C.
ANKARA VALİLİĞİ İl Defterdarlığı Vasıtasız Vergiler Gelir Müdürlüğü
SAYI : B.07.4.DEF.0.06.11/
KONU :Evinin işyeri olarak kullanılmasında stopaj yapılıp yapılmayacağı hk.

İLGİ : ..... tarihli dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçenizde; ....... Vergi Dairesi Başkanlığı'nın .......... vergi numarasında serbest muhasebeci mali müşavirlik faaliyetinden dolayı kayıtlı mükellefi olduğunuzu, işyeri adresi olarak kira ile oturduğunuz ikametgahınızı gösterdiğinizi belirterek, ikametgahınıza ödediğiniz kiradan dolayı stopaj yapılıp yapılmayacağı hususunda Defterdarlığımızdan görüş talep etmektesiniz.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 65'inci maddesinde; "Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır?" hükmü yer almıştır.

Aynı Kanunun 68'inci maddesinin birinci fıkrasının birinci bendinde ise; Mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderler (İkametgahlarının bir kısmını işyeri olarak kullananlar, ikametgah için ödedikleri kiranın tamamı ile ısıtma veya aydınlatma gibi diğer giderlerin yarısını indirebilirler. İşyeri kendi mülkü olanlar kira yerine amortismanı, ikametgahı kendi mülkü olup bunun bir kısmını işyeri olarak kullananlar amortismanın yarısını gider yazabilirler.) serbest meslek kazancının tespitinde gider olarak hasılattan indirileceği hüküm altına alınmıştır.

Ayrıca, Gelir Vergisi Kanunu'nun 94'üncü maddesinde; Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçilerin, aynı maddenin 5/a bendi uyarınca anılan Kanunun 70'inci maddesinde yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığında nakden veya hesaben yaptıkları ödemelerden gelir vergisi tevkif edecekleri hükme bağlanmıştır.

Yukarıda belirtildiği üzere; gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler, Gelir Vergisi Kanunu'nun 94'üncü maddesinin 5/a bendine göre aynı Kanunun 70'inci maddesinde yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerden tevkifat yapacaklardır.

Diğer taraftan konu ile ilgili olarak 31.1.1981 tarih ve 17237 sayılı mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 128 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde aynı zamanda hem işyeri hem ikametgah olarak kiralanan gayrimenkullerin vergi mevzuatımız açısından işyeri olarak kabul edildiği açıklamalarına yer verilmiştir.

Bu itibarla, mesken olarak kullanmış olduğunuz evde aynı zamanda serbest meslek faaliyetinizi de sürdürmeniz nedeniyle, söz konusu gayrimenkulün işyeri olarak kabul edilip ödediğiniz kira bedelinin tamamı üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapmanız gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  ŞEHİRİÇİ ULAŞIMDA KULLANILAN KENTKART DOLUM BEDELLERİNDE KDV İNDİRİMİ Ahmet Barlak 1 16,732 11.12.2017, 23:36
Son Yorum: Ahmet Barlak
  SERBSET MESLEK EBRABI OLARAK DAMGA VERGİSİ DEFTERİ TUTULMASI Ahmet Barlak 0 7,218 12.04.2017, 12:01
Son Yorum: Ahmet Barlak
  S.M.KAZANCI GELECEK YILLARA AİT PEŞİN ÖDENEN GİDERLERİN ÖDENDİĞİ YILA GİDER YAZILMASI Ahmet Barlak 0 8,967 02.06.2015, 15:26
Son Yorum: Ahmet Barlak

Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi

MyBB SQL Error

MyBB has experienced an internal SQL error and cannot continue.

SQL Error:
1017 - Can't find file: 'mybb_threadviews' (errno: 2)
Query:
INSERT INTO mybb_threadviews (tid) VALUES('1072')