Yabancı uyruklu kişilerin mükellefiyet kaydı...

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Bu konuyu Sosyal Medyada Paylaşabilirsiniz: Facebook Twitter
Yabancı uyruklu kişilerin mükellefiyet kaydı...
29.04.2015, 10:59,
#1
Yabancı uyruklu kişilerin mükellefiyet kaydı...
Ortakları yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişi olan şirketlerin mükellefiyet tesisi hk.

.
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü
Usul Müdürlüğü




SAYI : B.07.1.GİB.4.34.19.02/VUK-2/153-2488
KONU: Ortakları yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişi olan şirketlerin mükellefiyet tesisi hk.
………………………………………….. VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜNE
İLGİ: 12.11.2007 tarih ve 26296 sayılı yazınız.
İlgide kayıtlı yazınızdan, yabancı ortaklı şirket kuruluşlarında, şirket ortaklarının gerçek veya tüzel kişi olması durumunda ibrazı gereken belgeler ile birden fazla şirketin aynı adreste faaliyette bulunması halinde mükellefiyetlerinin tesis edilip edilemeyeceği hususunda görüşümüzün talep edildiği anlaşılmaktadır.
Ortakları yabancı uyruklu olan şirketlerin ve yabancı uyruklu gerçek kişilerin mükellefiyet tesisi hakkında 24.02.2004 tarih, 2004/7 numaralı tamim yazımızla açıklamalar yapılmış olup, mükellefiyet tesisinde aranacak belgelerle ilgili olarak 16.03.2004 tarih, 2004/14 nolu tamim yazımızla ek açıklamalarda bulunulmuştur.
Ayrıca, 2006/1 Seri No.lu Vergi Kimlik Numarası İç Genelgesinde de bu konuya yer verilmiştir.
4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu’nun 3′üncü maddesinin g bendinde, bu kanun kapsamında kurulan şirket, şube ve kuruluşlarda istihdam edilecek yabancı uyruklu personele Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çalışma izni verileceği hüküm altına alınmış olup, bu kanuna ilişkin 20.08.2003 tarihinde yayımlanmış olan uygulama yönetmeliğinin “Yurt Dışında İkamet Eden Türk Vatandaşları” başlıklı 10′uncu maddesinde; “Yurt dışında ikamet ettiğini çalışma veya ikamet izni ile belgeleyen Türk vatandaşları, Kanun’un uygulanması bakımından yabancı yatırımcı sayılırlar.” ifadesine yer verilmiştir.
Buna göre, Türkiye’de ikametgahı bulunmayan kişiler ile kanuni ve iş merkezleri bulunmayan kurumların daimi temsilci tayin etmeleri halinde mükellefiyet tesisinin dar mükellefiyet esasına göre yapılacağı tabiidir.
Öte yandan, 17.06.2003 tarih, 29141 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 4884 sayılı Kanun’un 6′ncı maddesi ile değişik 213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 168′nci maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde; “Gerçek kişilerde işe başlama bildirimleri, işe başlama tarihinden itibaren on gün içinde kendilerince veya 1136 Sayılı Avukatlık Kanununa göre ruhsat almış avukatlar veya 3568 sayılı Kanuna göre yetki almış meslek mensuplarınca, şirketlerin kuruluş aşamasında işe başlama bildirimleri ise işe başlama tarihinden itibaren on gün içinde ticaret sicil memurluğunca ilgili vergi dairesine yapılır. Şirketlerin işe başlama bildirimleri dışında yapılacak bildirimler ile işi bırakma ve değişiklik bildirimleri, bildirilecek olayın vukuu tarihinden itibaren bir ay içerisinde mükellef tarafından vergi dairesine yapılır.” denilmiştir.
Vergi Daireleri İşlem Yönergesinin işe başlamada aranacak belgeler başlıklı 7′nci maddesinde, işe başlama bildirimi ekinde nelerin isteneceği belirtilmiş olup, anılan maddede belirtilen diğer belgelerin yanısıra yabancı uyruklu gerçek kişilerden ikametgah ilmühaberi yada çalışma izni belgesi, tüzel kişilerden, şirketi temsile yetkili yabancı uyruklu kişilerin ikametgah ilmühaberi veya ikamet tezkeresi yada çalışma izni belgesinin aranılması, bu belgelerin temin edilememesi durumunda, 1994/4 Seri No.lu Uygulama İç Genelgesinde yer alan esaslar doğrultusunda yapılacak yoklama sonucuna göre mükellefiyet tesis edilmekle birlikte sonraki dönemlerde mükellefin vergi ödevlerini yerine getirip getirmediğinin izlenmesi ve herhangi bir aksama tespit edildiğinde incelemeye sevk edilmesi, ayrıca başlangıçta temin edilemeyen belgelerin bu zaman içinde tamamlattırılması, ikametgah ilmühaberi ya da çalışma izni belgelerinden birinin belli bir süre içinde ibraz edilmemesi halinde de durumun ilgili emniyet birimine bildirilmesi gerekmektedir.
Ayrıca, yabancı ortaklı şirketlerin mükellefiyet tesisinde, ortakların yabancı tüzel kişi olması durumunda; Vergi Daireleri İşlem Yönergesinin 7/c bendi gereğince istenilen belgelerden muadili olan belgelerin, şirketin tabi olduğu ülkedeki Türk Konsolosluğu’ndan onaylanmış veya Lahey Devletler Özel Hukuku Konferansı çerçevesinde hazırlanan “Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi” hükümlerine göre tasdik edilmiş ( Apostille kaşesi taşıyan) asıl ve noter onaylı tercümesinin talep edilmesi gerekmektedir.
Diğer taraftan 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 156 ncı maddesinde,”Ticari ,sınai ,zirai ve mesleki faaliyette iş yeri ;mağaza ,yazıhane ,idarehane ,muayenehane,imalathane şube ,depo otel,kahvehane,eğlence ve spor yerleri tarla ,bağ,bahçe,çiftlik,hayvancılık tesisleri,dalyan voli mahalleri,madenler,taş ocakları,inşaat şantiyeleri,vapur büfeleri gibi ticari,sınai,zirai veya mesleki bir faaliyetin icrasına tahsis edilen veya bu faaliyetlerde kullanılan yerdir”şeklinde tanımlanmıştır.
Bu madde hükmüne göre mükelleflerin ticari , sınai,ve zirai ‘’faaliyetlerini sürdürdükleri yerlerin iş yeri özelliğini taşıyabilmesi için bu yerlerin faaliyetin icrasına tahsis edilmesi” veya faaliyetin icra edildiği yer olma özelliğini taşıması şarttır.
Ancak faaliyetin konusu ayrı bir işyeri açılmasını gerektirmeyecek nitelikteki örneğin danışmanlık , komisyonculuk v.b. ise daha önce iş yeri olarak bildirdikleri adresi yeni tesis edilecek mükellefiyet için bildirmeleri halinde iş yeri olarak kabulü mümkündür.
Ayrıca Türk Ticaret Kanunu uyarınca tescil ve ilan işlemleri yapılarak tüzel kişiliğe kavuşabilen mükellefiyetlerde gösterilen adresin mükelleflerin ikametgah veya işyeri adresi olup olmadığı önem taşımamakta ,bir adres göstermesi yeterli olmaktadır.
Bu itibarla ,iştigal konusu itibariyle bir işyeri olmaksızın faaliyetini yürütebilmesi mümkün olabilen mükelleflerin daha önce bildirdikleri bir adresi işyeri olarak kabulü suretiyle mükellefiyet kayıtlarının yapılması mümkündür. Ancak mükelleflerin yaptıkları faaliyet türleri için mutlaka faaliyetin icra edileceği yerin şart olduğunun vergi dairelerince tespiti halinde bunların mükellefiyet kayıtlarının iş yeri adresi olmaksızın yapılmasına imkan bulunmamaktadır.
Bilgi edinilmesi ile ortakları yabancı uyruklu olan şirketlerin ve yabancı uyruklu gerçek kişilerin mükellefiyet tesisi hakkında genel yazılarımız, 1994/4 Seri No.lu Uygulama İç Genelgesi ve vergi daireleri işlem yönergesindeki ve yukarıdaki yer alan açıklamalara göre işlem yapılmasını rica ederim.

 


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Aktife kayıtlı binanın yıkılıp yeniden yapılması muhasebe kaydı Ahmet Barlak 0 178 30.09.2024, 09:59
Son Yorum: Ahmet Barlak
  İŞE BAŞLAMADAN ÖNCE ALINAN DEMİRBAŞ ve EMTİA FAT. GİDER KAYDI - KDV İNDİRİMİ MÜMKÜN Ahmet Barlak 0 796 25.02.2024, 12:32
Son Yorum: Ahmet Barlak
  BİNEK ARAÇ GİDERİ TEVKİFATLI FATURA GİDER KISITLAMASI MUHASEBE KAYDI Ahmet Barlak 0 2,038 26.09.2022, 08:45
Son Yorum: Ahmet Barlak
  ÇALIŞMA İZNİ OLMAYAN SİGORTASİZ YABANCI İŞÇİ ÇALIŞTIRMA Ahmet Barlak 0 2,936 16.09.2021, 10:31
Son Yorum: Ahmet Barlak
  YABANCI PARALARIN DEĞERLEMESİ Muradiye Karabulut 13 67,868 04.09.2019, 08:55
Son Yorum: Ahmet Barlak

Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi

MyBB SQL Error

MyBB has experienced an internal SQL error and cannot continue.

SQL Error:
1017 - Can't find file: 'mybb_threadviews' (errno: 2)
Query:
INSERT INTO mybb_threadviews (tid) VALUES('59')