Muhtelif Müşteriler ve Ba-Bs Formları
Tarih: 12.03.2014
Uygulamada sıkça karşılaşılan sorunlardan biri olan muhtelif müşterilere düzenlenen faturaların Ba-Bs sınırını aşması haline bu formlarda bildirilip bildirilemeyeceği ile ilgili olarak sizlerle birkaç özelge paylaşmak istiyorum. İlk etapta Ba-Bs formlarının yasal dayanağını ve hadlerini hatırlatmak isterim. Bilindiği üzere, 213 sayılı V.U.K.nun 148,149 ve mükerrer 257'inci maddelerinin verdiği yetkiye dayanılarak 350 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alımlarını "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)" ile; mal ve hizmet satışlarını ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" ile bildirme yükümlülüğü getirilmiş, 362 ve 381 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleriyle bu yükümlülüğe ilişkin açıklamalar yapılmıştır. 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile de söz konusu yükümlülüğün 2010 yılı ve müteakip yılların aylık dönemlerinde yerine getirilmesinde uygulanacak usul ve esaslar ile bildirim hadleri konusunda açıklamalar yapılmıştır.
396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin; "1.2. Bildirime Konu Alış/Satışlar ve Hadler" başlıklı bölümünde;
1.2.1- Bildirim mecburiyeti bulunan mükelleflerce, belirlenen hadler çerçevesinde yapılan her türlü mal ve/veya hizmet alış ve satışları, bunlara ilişkin belgenin türüne (Fatura, irsaliyeli fatura, serbest meslek makbuzu, müstahsil makbuzu, gider pusulası, akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihaz fişi, sigorta komisyon gider belgesi ve yolcu bileti gibi) bakılmaksızın Ba-Bs bildirim formlarına dâhil edilecektir.
1.2.2- Mükelleflerin 2010 yılı ve müteakip yılların aylık dönemlerine ilişkin mal ve/veya hizmet alışları ile mal ve/veya hizmet satışlarına uygulanacak had 5.000 TL olarak yeniden belirlenmiştir. Buna göre, bir kişi veya kurumdan katma değer vergisi hariç 5.000 TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet alışları, "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkinBildirim Formu (Ba)" ile bir kişi veya kuruma katma değer vergisi hariç 5.000 TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet satışları ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Bs)" nun Tablo II alanında bildirilecektir."
İşte bu doğrultuda 2012 tarihli “61504625-14666/8276-73”sayılı Kütahya Defterdarlığının vermiş özelgede konu ele alınmış olup açıklama şu doğrultuda yapılmıştır: "Muhtelif Müşteriler" ibareli fatura düzenlenmesinde 213 sayılı Vergi Usul Kanunu açısından yasal bir isabetsizlik bulunmamakta olup, bir kişi veya kurum adına düzenlenmeyip muhtelif müşteriler adına gün sonunda düzenlenen fatura bedelleri katma değer vergisi hariç 5.000 TL'yi geçmesi durumunda Bs bildirim formu ile bildirilmesi gerekmekte, denilmektedir. Ayrıca söz konusu hadlerin uygulanmasında, özel matrah şekline tabi mal ve/veya hizmet alış/satışlarında katma değer vergisi, özel tüketim vergisine tabi işlemlerde ise özel tüketim vergisi dâhil tutarlar dikkate alınacaktır" hükümleri yer almaktadır. Ayrıca 2008/76 saylı Vergi Usul Kanunu sirküleri ve 382 sıra No.’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde “Muhtelif Müşteri” ibaresi kabul edilmiş olup, hadlerin aşılması halinde belirtilen formlarla bildirileceği de açıkça belirtilmiştir.
Kaynak:
http://www.MuhasebeTR.com