18 YAŞINDAN KÜÇÜK MÜKELLEF
T.C.
ANKARA VALİLİĞİ
İl Defterdarlığı Usul Gelir Müdürlüğü
Sayı: B.07.4.DEF.0.06.14/ 32009-
Konu : 18 yaşından küçük olan kişiye mükellefiyet tesisi hakkında.
Sayın ……………
…………………………………
………./ANKARA
İlgi: ………… tarihli ve ……….. sayılı dilekçeniz.
İlgi sayılı dilekçenizde; ………………. Müdürlüğünün ………….. vergi numarasında bayan kuaförü ve kuru temizleme işinden dolayı gerçek usulde vergi mükellefi olduğunuzu, eşiniz …………. ile birlikte sigortalı olarak bir işe başlayacağınızdan dolayı işyerinizi, 18 yaşından küçük olan oğlunuz …………. devretmenizde yasal yönden herhangi bir sakınca olup olmadığı ve vergi dairesi işlemleri yönünden neler yapılması gerektiği hususunda görüş talep edilmiştir.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 9 uncu maddesinde; "Mükellefiyet ve vergi sorumluluğu için kanuni ehliyet şart değildir." denilmekte olup, aynı Kanunun 10 uncu maddesinde de "Tüzelkişilerle, küçüklerin ve kısıtlıların, Vakıflar ve cemaatler gibi tüzelkişiliği olmıyan teşekküllerin mükellef veya vergi sorumlusu olmaları halinde bunlara düşen ödevler kanuni temsilcileri, tüzelkişiliği olmıyan teşekkülleri idare edenler ve varsa bunların temsilcileri tarafından yerine getirilir." hükmü yer almaktadır.
Ayrıca 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun 11 inci maddesinde; "Erginlik onsekiz yaşın doldurulmasıyla başlar. …", 335 inci maddesinde; "Ergin olmayan çocuk, ana ve babasının velâyeti altındadır. Yasal sebep olmadıkça velâyet ana ve babadan alınamaz. …", 336 ncı maddesinde ise; "Evlilik devam ettiği sürece ana ve baba velâyeti birlikte kullanırlar. …" hükmüne yer verilmiştir.
Yukarıda yer alan Kanun hükümlerine göre 18 yaşından küçük olan oğlunuzun mükellef olması için yasal bir engel bulunmamakla birlikte, ergin oluncaya dek mükellefiyetle ilgili ödevlerinin Kanuni temsilci olarak siz ve eşiniz ……………. tarafından yerine getirilmesi gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
|