Ücret Kesme Cezası İle İlgili Dikkat Edilecek Hususlar
Tarih: 17.11.2011
Ücretimden ceza olarak kesinti yapılabilir mi?
Her işyerinin, işlerin düzenli olarak yürümesini sağlamak amacıyla koymuş olduğu bir takım kuralları bulunmaktadır. Bazı zamanlarda çalışanların mevcut kurallara uymaması halinde, işveren yasal düzenlemeler doğrultusunda bir takım cezai yaptırımlar uygulayabilir. Çalışma hayatında uygulanan cezai yaptırımlardan biri de ücret kesme cezasıdır. Çalışanlara hangi durumlarda ve koşullarda ücret kesme cezası verilebileceği 4857 sayılı kanunun 38.maddesinde düzenlenmiştir.
Ücret Kesme Cezası İle İlgili Dikkat Edilecek Hususlar
4857 sayılı İş Kanununun 38.maddesi gereği; çalışanlara
ücret kesme cezası verilebilmesi için durumun iş sözleşmesi veya toplu sözleşme hükümleri ile açık olarak belirlenmiş olması gerekmektedir. Aksi halde işveren işçiye ücret kesme cezası veremez.
İşçi ücretlerinden ceza olarak yapılacak kesintilerin sebepleriyle birlikte derhal işçiye bildirilmesi gerekmektedir.
İşçinin ücretinden yapılan kesinti bir aylık ücretinin iki günlüğüne tekabül eden miktarı aşamaz. Parça başına veya yapılan iş miktarına göre verilen ücretlerde de uygulanacak ceza tutarı işçinin iki günlük kazancından fazla olamaz.
İşçinin ücretinde yapılacak olan kesinti sebebiyle, işçinin sigorta prim ödeme gün sayısında herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır. Yasal kesintiler yapıldıktan sonra işçiye ödenmesi gereken net ücret, Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanlığı adına Bakanlıkça belirtilen banka hesabına yatırılacaktır.
İşçi ücretinden ceza olarak kesilen paralar işçilerin eğitimi ve sosyal işleri için kullanılıp harcanmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hesabına, kesildiği tarihten itibaren bir ay içinde yatırılmak zorundadır.
İşçinin işe devamsızlığı sebebiyle ücretinin ödenmemesi ile işçiye ücret kesme cezası verilmesi birbirinden bağımsız konulardır.
Uygulanacak ceza tutarının, işçinin iki günlük ücretini aşması durumunda, kalan tutar takip eden ay içerisinde kesilebilecektir.
İşçinin bir yıl içerisinde en fazla 24 günlük ücreti ceza olarak kesilebilir.
Yasaya aykırı olarak, işçinin ücretinden kesinti yapılması durumunda ise işçi, 4857 sayılı İş Kanununun 24.maddesi uyarınca iş sözleşmesini haklı nedenlerle fesih edip, işten ayrılabilir.
Sonuç itibariyle çalışma hayatında ağırlıklı olarak işe geç kalma veya işe hiç gelmeme gibi durumlarda ücret kesme cezası uygulanmaktadır. Ücret kesme cezasının iş sözleşmesinde açık ifadeler ile düzenlenmesi ve mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde uygulanması gerekmektedir. Aksi takdirde, işverenler yasaya aykırı olarak ücret kesme cezası uygulamaktan 2011 yılı için 443-TL idari para cezası ile karşı karşıya kalabileceklerdir.
Emre Özerçen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Kaynak:
http://www.MuhasebeTR.com
(Bu makale yazılı veya elektronik ortamda kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak göstermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır .)
http://www.muhasebetr.com/yazarlarimiz/emreozercen/001/