Başlık Vakıf tarafından makbuz karşılığı bağış olarak toplanan kurban derisi ve bağırsakların satışı işlemlerinin ticari nitelikte bir teslim sayılmadığından, katma değer vergisine tabi olmayacaktır.Satışların müzayede yoluyla yapılması halinde katma değer vergisine tabi olacağı açıktır.
Tarih 30/03/2000
Sayı B.07.0.GEL.0.55-5579-55-84/14045
Kapsam
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü
TARİH : 30.03.2000
SAYI : B.07.0.GEL.0.55-5579-55-84/14045
KONU : Vakıf tarafından makbuz karşılığı bağış olarak
toplanan kurban derisi ve bağırsakların satışı işlemlerinin
KDV'ne tabi olup olmayacağı hk.
SAMSUN VALİLİĞİNE
(Defterdarlık: Gelir Müdürlüğü)
İLGİ : 30.7.1999 gün ve B.07.4.DEF.0.55.10/1999-GEL.ÖZE.58/5952 sayılı yazınız.
İlgide kayıtlı yazınız ekinde alınan ve Defterdarlığınızca ..... Ltd. .Şti. 'ne verilen 25.6.1999 gün ve ..... sayılı özelgeniz incelendi.
Bilindiği üzere, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1/3-g maddesine göre, genel ve katma bütçeli idarelere, il özel idarelerine, belediyeler ve köyler ile bunların teşkil ettikleri birliklere, üniversitelere, dernek ve vakıflara, her türlü mesleki kuruluşlara ait veya tabi olan veyahut bunlar tarafından kurulan veya işletilen müesseseler ile döner sermayeli kuruluşların veya bunlara ait tabi diğer müesseselerin ticari, sınai, zirai ve mesleki nitelikteki teslim ve hizmetlerinin katma değer vergisinin konusu teşkil eden işlemlerden olduğu hükme bağlanmıştır.
Buna göre, ..... Vakfı tarafından makbuz karşılığı bağış olarak toplanan kurban derisi ve bağırsakların satışı, bunların nakde dönüştürülmesi işlemi olup ticari nitelikte bir teslim sayılmadığından, katma değer vergisine tabi olmayacaktır. Ancak, bu satışların müzayede yoluyla yapılması halinde aynı Kanunun 1/3-d maddesi hükmü uyarınca katma değer vergisine tabi olacağı açıktır.
Bilgi edinilmesini ve sözü edilen özelgenin yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde yeniden değerlendirilerek gereğini rica ederim.
Bakan a.
15 seri nolu kdv genel tebliği
I _ MUZAYEDE MAHALLİNDE YAPILAN SATIŞLAR:
1. Katma Değer Vergisi Kanununun 1/3-d maddesine göre, cebri icra, izale-i Şuyu, ipoteğin paraya çevrilmesi, tasfiye gibi nedenlerle müzayede mahallerinde yapılan açık artırma, pazarlık ve diğer şekillerdeki satışlar katma değer vergisine tabi bulunmaktadır. Ancak sözü edilen Kanunun istisna ve temel gıda maddelerine ilişkin hükümlerinin bu satışlar için de geçerli olacağı tabiidir.
2. Bu satışlarda vergiyi doğuran olay, satışın yapıldığı tarihte vuku bulmaktadır. Verginin mükellefi satışları düzenleyen özel ve resmi kişi ve kuruluşlar olup, Katma Değer Vergisi Kanununun 23/d maddesi hükmüne göre satılan malın kesin satış bedeli katma değer vergisinin matrahı olacaktır. Ancak izale-i şuyu çerçevesinde yapılan satışlarda alıcının hissedarlardan biri olması halinde hissesi, bu hisse için mülkiyet devri söz konusu olmadığından matrahtan indirilecektir.
3. Müzayede mahallinde yapılan satışlarda giderler dolayısıyla ödenen vergiler, malın kesin satış bedeli üzerinden hesaplanan vergiden indirilemeyecek, ancak müzayedeyi düzenleyenin komisyonu üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilebilecektir. Bir komisyon söz konusu değilse, yüklenilen vergiler masraf unsuru olarak dikkate alınacaktır.
4. Söz konusu satışlar dolayısıyla Kanunun 40. maddesi gereğince sürekli beyanname veren mükellefler dışında kalan resmi kuruluşlar tarafından bu şekilde tahsil edilen katma değer vergisi yetkili alanı içerisinde bulunulan vergi dairelerine en geç 7 (yedi) gün içinde ödenecektir. Ancak tahsilat tutarının 50.000.-TL.nı aşması halinde bu süre beklenilmeksizin, ertesi gün mesai bitimine kadar ödenmesi zorunludur.
5. Müzayede mahallinde yapılan satışlarda, satışın herhangi bir sebeple gerçekleşmemesi halinde vergi tahakkuk ettirilmeyecek, tahakkuk ettirilen vergi terkin edilecektir.
3065 sayılı kdv kanunu madde 46/4
4. (4108 sayılı Kanunun 36'ncı maddesiyle değişen bent Yürürlük; 1.1.1996) Beyanname vermek mecburiyetinde olmayan mükelleflerin Katma Değer Vergisi, tarh süresi içinde ödenir.(59)
3065 Sayılı Kanunun 40/5. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yürürlüğe konulan 48 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile belirlenmiş, Tebliğ’in (D) bölümünde bu husus, müzayede mahallinde yapılan satışlar nedeniyle hesaplanan katma değer vergisinin, en geç ilgili mevzuatı uyarınca bedelin tahsil edildiği günün mesai saati bitimine kadar 5 No.luKDV beyannamesi ile beyan edilip aynı süre içinde ödenmesi gerektiği şeklinde açıklanmıştır
Kanun Ad KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU
Madde No 40
Kapsam
1. Katma Değer Vergisi, bu Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça mükelleflerin yazılı beyanları üzerine tarholunur.
1 nl. Kdv beyannamesi mükellefiyeti dilekçeyle açtırılıp verildikten sonra kapattırılacak.
ÖRNEK DİLEKÇE METNİ
“ Müzayede yoluyla sattığımız araç nedeniyle tahsil etmiş olduğumuz katma değer vergisini ödeyebilmemiz için katma değer vergisi mükellefiyetimizin açılması, ödemeyi müteakiben de kapatılması hususunu bilgilerinize arz ederiz. “
İHALE İLANI
1- İdarenin;
a) Ünvanı: Karaman Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı
b) Adresi : İmaret Mahallesi 144. sokak No:4-KARAMAN
c) İrtibat : Tel: 0 338 213 60 00 Faks: 0 338 214 82 70
2- Vakfımıza ait resmi plakalı 2000 model ford transit minibüs, 2886 sayılı kamu ihale kanununun 45. maddesi gereği, açık teklif usulü ihale ile satılacaktır. Satılacak aracın markası: ford transit minibüs, medeli: 2000, plakası 70DK879, şase numarası: SFALXXDJVLXM24998, motor seri no: XM24998.
3- İhale 28/12/2010 Salı günü saat: 14.:00 ‘de vakıf binamızda komisyon huzurunda açık artırma ile yapılacaktır.
4- Satılacak araç için 8.000,00.TL. (Sekizbin-TL) bedel, 500,00.TL. (Beşyüz-TL) geçici teminat belirlenmiştir
5- Araç satış bedeli üzerinden ayrıca KDV alınacaktır.
6- Satışı yapılacak aracın satış bedeli üzerinden hesaplanacak her türlü vergi, resim ve harç alıcıya aittir.
7- Şartname ve ekleri vakfımızda bedelsiz görülebilir.
8- İhaleye katılmak isteyen isteklilerin ihale saatine kadar;
a) Geçici teminat
Tedavüldeki Türk parası, mevduat ve katılım bankalarının verecekleri süresiz teminat mektupları ve Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilen Devlet İç Borçlanma Senetleri veya bu senetler yerine düzenlenen belgeleri banka teyit yazısı ile birlikte)
b) Yasal yerleşim yerini gösterir belge,
c) Tebligat için Türkiye’ de adres göstermeleri,
d) Gerçek kişilerin T.C. kimlik numaralarını bildirmeleri ve nüfus cüzdanı vermeleri (Aslı ihale sırasında ibraz edilecektir.), tüzel kişilerin vergi kimlik numaralarını bildirmeleri, Özel Hukuk Tüzel kişilerinin, idare merkezlerinin bulunduğu yer mahkemesinden veya siciline kayıtlı bulunduğu Ticaret ve Sanayi Odasından veya benzeri mesleki kuruluştan, ihalenin yapıldığı yıl içinde alınmış sicil kayıt belgesi ile tüzel kişilik adına ihaleye katılacak veya teklifte bulunacak kişilerin temsile tam yetkili olduklarını gösterir noterlikçe tasdik edilmiş imza sirkülerini veya vekaletnameyi ihale saatine kadar vermeleri, kamu tüzel kişilerinin ise tüzel kişilik adına ihaleye katılacak veya teklifte bulunacak kişilerin tüzel kişiliği temsile yetkili olduğunu belirtir belgeyi vermeleri.
9- Posta ile yapılacak müracaatlarda teklifin 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 37. maddesine uygun hazırlanması ve teklifin ihale saatinden önce komisyona ulaşması şarttır.
10-Postada meydana gelebilecek gecikmelerden dolayı idare veya komisyon herhangi bir sorumluluk kabul etmez.
11-Komisyon ihaleyi yapıp, yapmamakta serbesttir.
İLAN OLUNUR.