Şirketlerin üyeliği kanunen zorunlu olunmayan dernek aidat ödemelerinin indirim konus

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Bu konuyu Sosyal Medyada Paylaşabilirsiniz: Facebook Twitter
Şirketlerin üyeliği kanunen zorunlu olunmayan dernek aidat ödemelerinin indirim konus
02.05.2015, 16:16,
#1
Şirketlerin üyeliği kanunen zorunlu olunmayan dernek aidat ödemelerinin indirim konus
13.04.2006 - 2006/046
Özet: İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın bir mükellef için verdiği muktezada “Şirketlerin üyeliği kanunen zorunlu olunmayan dernek aidat ödemelerinin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı” açıklanmış olup, bu mukteza bültenimizin konusunu oluşturmaktadır.

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı, yukarıda konusu geçen muktezasına ilişkin olarak üyeliği zorunlu bulunmayan derneklere üyelik karşılığında ödenecek olan üyelik aidatlarının kurum kazancından indirilemeyeceği görüşüne varmıştır.

Bu muktezada “KVK’nun 13. maddesinin ikinci fıkrasında safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanunu’nun ticari kazanç hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmış olduğu,

GVK’nun 37. maddesinde ticari kazancın tarifi yapılmış, Kanunun 40/1. bendiyle ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin safi kazancın tespitinde indirilmesinin kabul edileceği hüküm altına alınmış olduğu” belirtilmiştir.

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı “bir masrafın gider yazılabilmesi için;
- Gelirin elde edilmesi için yapılmış olması, 
- Masrafla iş arasında açık ve güçlü bir illiyet bağlantısının olması, 
- Masrafın işin önemi ölçüsünde yapılmış olması,

gerektiğini belirtmiştir.

Bu itibarla şirketin faaliyetinin idamesi için üyeliği zorunluyu olmayan derneklere yapılan üyelik aidatlarının kurum kazancının tespitinde gider olarak indirim konusu yapılamayacağını sonucuna varılmıştır.

Bu mukteza kapsamında veya benzer nitelikteki ödemlerin Kurumlar Vergisi hesabında gider olarak dikkate alınması hususunda kontrollerin tekrar yapılmasının önem arz ettiğini bildirmek isteriz. 

Saygılarımızla.

Zeki Gündüz
Ortak, Avukat, YMM
Okunma sayısı: 1595 





Mesleki derneklere ödenen üyelik ve aidat bedellerinin kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılmayacağı hk.


Tarih 13/06/2011
Sayı B.07.1.GİB.4.99.16.02-GVK-40/1-45
Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü







Sayı

:

B.07.1.GİB.4.99.16.02-GVK-40/1-45

13/06/2011

Konu

:

Mesleki derneklere ödenen üyelik ve aidat bedellerinin kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılmayacağı.





İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ile şirketinizin ana sözleşmesinde yer alan faaliyetlerinizin icrasında müşteri ilişkilerinin geliştirilmesi, potansiyel yeni müşteriler bulunması, sektördeki gelişmelerin takip edilerek ticari faaliyetlerinizin arttırılarak devam ettirilmesi amacıyla LPG (Sıvılaştırılmış Petrol Gazı), LNG (Sıvılaştırılmış Doğalgaz), CNG (Sıkıştırılmış Doğalgaz) dernekleri gibi kuruluşlara üye olduğu ve üyelik ve aidat ödemeleri yapıldığı, ayrıca bu oda ve derneklere şirketiniz üst düzey çalışanları adına da üyelik ve yıllık aidat bedelleri ödendiği belirtilerek, söz konusu kuruluşlara yapılan ödemelerin kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı konusunda Başkanlığımızın görüşü talep edilmektedir.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun "Safi Kurum Kazancı" başlıklı 6 ncı maddesinde; kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükmü yer almaktadır.

Öte yandan, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinde, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazancın ticari kazanç olduğu hükme bağlanmış olup, Kanunun "İndirilecek Giderler" başlıklı 40 ıncı maddesinin bir numaralı bendinde de ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin safi kazancın tespitinde indirilmesinin kabul edileceği belirtilmiştir.

Bir masrafın genel gider adı altında gider yazılabilmesi için, gelirin elde edilmesi için yapılmış olması, masrafla iş arasında açık, güçlü bir illiyet bağının mevcut olması, masrafın işin önemi ölçüsünde yapılmış bulunması gerekmektedir. Yukarıda belirtilen dernek ve odalara üyelik tamamen şirket tüzel kişiliğinin kendi iradesinin sonucu olup, faaliyetlerinizin yürütülmesi ve gelir elde edilmesi için zorunlu bir harcamayı gerektirmemektedir.

Buna göre, şirketiniz ve şirketinizin üst düzey çalışanları adına yukarıda bahsi geçen kuruluşlara ödenen üyelik ve yıllık aidat bedellerinin kurum kazancınızın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler kapsamında değerlendirilmemesi nedeniyle söz konusu ödemelerin safi kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.





(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.   
 


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Engelli İndirim Kıst Dönem (ÜCRETLİLERDE ENGELLİ İNDİRİM AYLIK MI GÜNLÜK MÜ UYGULANIR MEHMETNURİ 0 4,872 21.12.2020, 15:15
Son Yorum: MEHMETNURİ
  DERNEK İKTİSADİ İŞLETMESİ NEDİR? NASIL KURULUR? Muradiye Karabulut 1 45,642 09.06.2020, 09:13
Son Yorum: Ahmet Barlak
  PİŞMANLIK ZAMMI KANUNEN KABUL EDİLMEYEN GİDERDİR Ahmet Barlak 0 5,977 30.01.2020, 17:50
Son Yorum: Ahmet Barlak
  YMM KDV İadesi Tasdik Raporları dolayısıyla yüklenilen KDV indirim Ahmet Barlak 0 5,256 13.12.2019, 11:37
Son Yorum: Ahmet Barlak
  İTHALATTA ÖDENEN KDV'NİN İNDİRİM KONUSU YAPILMASI Ahmet Barlak 2 17,272 17.11.2018, 17:25
Son Yorum: Ahmet Barlak

Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi