RE: SURİYELİ MÜLTECİLERİN SİGORTALILIĞI
Bugünkü röportaj konuğumuz SGK'nin Gaziantep İl Müdürlüğü'ne bir süre önce atanan, Gaziantep-Oğuzeli doğumlu Mehmet Uzun... Mehmet Uzun ile SGK'nın hizmet anlayışını, yeni görevinde neler yapmak istediğini, Gaziantep'in istihdamla ilgili meselelerini konuştuk.
- Gaziantep'teki görevinize kısa süre önce başladınız. Aynı zamanda Gazianteplisiniz. Yabancı olmadığınız bir kentte görev yapıyorsunuz. Geçen bu süreçte, Gaziantep ile ilgili izlenimlerimizi bizimle paylaşırmısınız?
- Gaziantep’te gerçekten büyük bir potansiyel var. Sermayesiyle, sanayisiyle, imalatıyla ve küçük iş gruplarıyla potansiyeli olan bir kent. Bizim en büyük görevimiz hem sigortalılarımızı, hem işverenlerimizi bilgilendirmek, onları cezasız olarak nasıl kayıt altına alırız, bunu başarmak. Benim şu anda en büyük amacım kayıt dışı istihdamla ilgili problemleri çözmek. Yeni projelerimiz olacak sanayicilerimizle, sivil toplum kuruluşlarımızla, muhasebecilerimizle, mali müşavirlerimizle toplantılar düzenliyoruz. Düzenlemeyede devam edeceğiz. Niyetimiz kayıt dışını azaltmak. Sağlıkla dikkatimi çeken sıkıntılı bir konu var. Kendi çevremdende görüyorum. Ziyarete gittiğim evlerde bakıyorsunuz, poşet poşet ilaçlar asılı. Özellikle belirli yaşın üzerindeki insanlar bunu yapıyor. İhtiyaçtan fazla alıyorlar, kullanmıyorlar. Psikolojik olarak belki ilaç onları rahatlatıyor. Bu konuda hastanelerde, yetkililerimizle toplantılar düzenleyeceğiz.
"SURİYELİ MÜLTECİLER ÇALIŞTIRILAMAZ"
- Gaziantep'te SGK'yı ilgilendiren önemli ve yeni ortaya çıkan bir sorun var. Suriyelilerin kaçak olarak çalıştırıldıkları yolunda duyumlar alıyoruz. Bu konuda, size gelen şikayetler var mı?
- Son zamanlarda bu konuda serzenişler bize de gelmeye başladı. Suriyeli vatandaşlarımızın, akrabalarımızın, oradaki savaş ortamından kaçarak buraya sığınmaları nedeniyle bazı işyerlerine giderek, iş müracatında bulunuyorlar. Tabi bunların çalışmaları için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Bu konu üzerinde duruyorum. Emniyet Müdürlüğü'ndeki yetkili arkadaşlarımızlada görüştüm. İlgili Daire Başkanlığı ve Çalışma Bakanlığı ile de görüşmeler yaptım. Bunlarla ilgili de bir toplantı düşünüyorum. Çok önemli bir konu. Buradaki işverenlerimiz eğer kurallara uymadan bu vatandaşları çalıştırdıkları zaman cezası normaldan 2 kat fazladır. Mağduriyet yaşayabilirler. Onların yapması gereken, yabancı vatandaşlar nasıl çalışabiliyorlarsa, bunları sağlamaktır. Kamplarda olan çalışamaz, çünkü onların kamptan çıkmaları izine tabi. Emniyetten aldığımız bilgilere göre, saatlik izin veriliyormuş onlara. Dolayısıyla kamplardakilerin çalışması mümkün değil. Kaçak olarak gelen, pasaportu olmadan, canını kurtaran gelenlere Emniyet gerekli prosedürü uyguluyor. Burada şu var. Pasaportu ile gelenler, burada oturma izni alanlar, yada belirli bir süreliğine gelenlerin çalışma durumları olabilir. Onlarında diğer yabancılar gibi Çalışma Bakanlığı'na müracat etmesi, Yabancı İşçi İstihdamı ile ilgili prosedürü yerine getirmesi gerekiyor. Dolayısıyla Suriyeli vatandaşlarımızı istihdam eden işverenlerimizin bunlara çok dikkat etmesi gerekiyor. Aksi takdirde ilerde hem bizim başımız ağrıyacak, hemde onlar cezalarla karşı karşıya kalacak.
- Ne kadar bir ceza sözkonusu?
- Normalda Türkiye Cumhuriyeti uyruklu bir kaçak işçi çalıştırmanın, asgari ücretin 2 katı cezası var. Yabancı uyruklu bir kişiyi çalıştırdığınızda ise bunun 2 katı ceza kesiliyor. Çalışma Bakanlığı'nın verdiği ayrı bir ceza var. İşverenlerimizle toplantılar düzenleyerek, bilgilendirerek bu sorunu aşacağız.
|