29.04.2015, 12:25,
|
|
EKSİK GÜN BİLDİRİMİ SÜRE HESABI
Ay/dönemdeki toplam gün sayısı - Eksik gün sayısı = Prim ödeme gün sayısı
formülü vasıtasıyla belirlenecektir.
Örnek 1: 31 gün çeken ayda 5 gün raporlu olan sigortalının;
Prim ödeme gün sayısı 31-5=26,
Eksik gün sayısı 5 olarak bildirilecektir.
Örnek 2: 31 gün çeken ayda 1 gün raporlu olan sigortalının;
Prim ödeme gün sayısı 31-1=30 olacağından,
Prim ödeme gün sayısı “30” gün olarak bildirilecek ve eksik gün sayısı girilmeyecektir.
Örnek 3: 30 gün çeken ayda 14 gün raporlu olan sigortalının;
Prim ödeme gün sayısı 30-14=16,
Eksik gün sayısı ise 14 olarak bildirilecektir.
Örnek 4: 30 gün çeken ayda 1 gün raporlu olan sigortalının;
Prim ödeme gün sayısı 30-1=29,
Eksik gün sayısı ise 1 olarak bildirilecektir.
Örnek 5: 28 gün çeken Şubat ayında 3 gün ücretsiz izinli olan sigortalının;
Prim ödeme gün sayısı 28-3=25,
Eksik gün sayısı ise 3 olarak bildirilecektir.
İşverenlerimize önemle duyurulur.
|
|
28.03.2016, 15:33,
|
|
Ahmet Barlak
S.M. Mali Müşavir
|
Yorum Sayısı: 1,045
541
Üyelik Tarihi: 23.04.2015
Rep Puanı:
0
|
|
RE: EKSİK GÜN BİLDİRİMİ SÜRE HESABI
Ay içerisinde rapor, ücretsiz izin, devamsızlık gibi sebeplerle işçinin sigorta gününün kuruma eksik bildirilmesi halinde eksik gün bildirim formunun ilgili Sigorta müdürlüğüne verilmesi gerekmektedir.
www.muhasebeweb.com Eksik gün bildirim formunu 10 ve üzerinde işçi çalıştıran işverenler vermeyeceklerdir. Bu bildirimi 10 personelden az işçi işverenler Ek-10 formu ile birlikte ekine de eksik gün sebeplerini gösterir ekleri ekleyerek kuruma vermeleri zorunludur. Eksik gün bildirimi nasıl verilmelidir? 10 ve üzerinde işçi çalıştıran firmaların eksik gün sebebine ilişkin sadece e-bildirgede eksik gün sebebini belirtmeleri yeterli olacaktır. 10 personelden az işçi çalıştıran işverenler ise e-bildirgede eksik gün sebebini belirttikten sonra takip eden ayın 23. günü akşamına kadar ilgili sigorta müdürlüğüne elden ya da iadeli taahhütlü olarak postaya vermeleri gerekmektedir. Eksik gün sebepleri nelerdir? Ücretsiz veya aylıksız izinli olduğunu kanıtlayan izin belgesi, Disiplin cezası uygulaması, gözaltına alınma ile tutukluluk haline ilişkin belgeler, Kısmi süreli çalışmalara ait iş sözleşmesi, İmzalı puantaj kayıtları, Grev, lokavt, genel hayatı etkileyen olaylar ve doğal afetler nedeniyle işyerinde faaliyetin durdurulduğunu veya işe ara verildiğini gösteren ilgili resmi makamlardan alınan yazı örnekleri eksik gün bildirim formuna eklenmelidir. Eksik gün bildiriminin verilmemesi halinde süreç nasıl işlemektedir? Eksik gün bildiriminin süresi içerisinde yapılmaması ya da unutulması halinde ise; Kurum tarafından işverene yazılı olarak eksik gün bildiriminin yapılmadığından dolayı ilgili personelle ilgili eksik gün kadar ek bildirge verilmesi istenecektir. Eksik gün sebebinin rapor, kısmi istihdam(kısmi süreli iş sözleşmesi geçmişte noter onaylı yapılmışsa) gibi sonradan düzenlenebilir nitelikte olmayan evraklardan kaynaklanması durumunda ise kurumun yazısına cevaben sonradan düzenlenebilir nitelikte olmayan rapor,kısmi istihdam vs.. evraklarının kuruma yazılacak cevap dilekçesine eklenmesi sonucu herhangi bir cezai işlem ve ek bildirge istenmeyecektir. TANER ÖZDEMİR
Read more: http://www.muhasebeweb.com/haber_detay.php?id=5566_Soru_ve_Cevap Unutulan eksik gün bildiriminde(ek-10) hangi durumda ceza olmaz!#ixzz44Cj6vSHa
|
|
05.12.2017, 13:53,
|
|
Ahmet Barlak
S.M. Mali Müşavir
|
Yorum Sayısı: 1,045
541
Üyelik Tarihi: 23.04.2015
Rep Puanı:
0
|
|
RE: EKSİK GÜN BİLDİRİMİ SÜRE HESABI
SGK İŞLEMLER YÖNETMELİĞİ 05.12.2017 TARİHİNDEKİ DEĞİŞİKLİK
“(13) Ay içinde otuz günden az çalışan veya eksik ücret ödenen sigortalılara ilişkin;
.
a) Kurumca elektronik ortamda alınabilenler hariç Kurumca yetkilendirilmiş sağlık hizmeti sunucularından veya işyeri hekimlerinden alınmış istirahatli olduğunu gösteren rapor,
b) Sigortalı ve işverenin imzasını taşıyan ücretsiz veya aylıksız izinli olduğunu kanıtlayan izin belgesi,
c) Sigortalıya tebliğ edilen disiplin cezası uygulamasına ilişkin belge,
ç) Gözaltına alınma ile tutukluluk hâline ilişkin belgeler,
d) Kısmi süreli çalışmalara ait yazılı iş sözleşmesi,
e) Sigortalının imzasını taşıyan puantaj kayıtları,
f) Grev, lokavt, genel hayatı etkileyen olaylar, doğal afetler nedeniyle işyerinde faaliyetin durdurulduğunu veya işe ara verildiğini gösteren ilgili resmî makamlardan alınan yazı örneği,
g) İşe devamsızlığa ilişkin belgeler,
ğ) İş sözleşmesinin fesih edildiği tarihte çalışılmadığına dair belge,
h) Kısa çalışma ödeneği alındığına dair ilgili resmî makamlardan alınan belge,
ı) 5434 sayılı Kanunun ek 76 ve geçici 192 nci maddesine tabi olunduğunu gösterir belge,
i) Yarım çalışma ödeneği alındığına dair ilgili resmî makamlardan alınan belge,
j) İş Sağlığı ve Güvenliği Kayıt, Takip ve İzleme Programı İSG-KATİP üzerinden alınan sözleşmeler,
k) Sonradan düzenlenebilir niteliğinde olmayan benzer nitelikteki belgeler, eksik çalışmaya ilişkin belgelerdir.
.
Bunlardan, on üçüncü fıkranın (a), ©, (ç), (f), (h), (ı), (i), (j) ve (k) bentlerinde sayılan belgeler Kuruma verilmez.
.
Ancak söz konusu belgeler Kanunun 86 ncı maddesinin ikinci fıkrası uyarınca Kurumca istenilmesi halinde ibraz edilmek üzere işverence saklanır. İlgili belgelerin Kurumca talep edilmesine rağmen ibraz edilmemesi halinde Kanunun 86 ncı maddesinin beşinci fıkrasına göre işlem yapılır.
.
Sigortalıların eksik gün bildirimine ilişkin bu maddenin on üçüncü fıkrasının diğer bentlerinde sayılan belgeler bilgi formu (Ek-10) ekinde aylık prim ve hizmet belgesinin verilmesi gereken süre içerisinde Kuruma verilir veya taahhütlü, iadeli taahhütlü, acele posta servisi, PTT Alo Post veya PTT Kargo ile gönderilir.”
.
f) On beşinci fıkraya aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Ancak 10 ve üzerinde sigortalının çalıştırıldığı aylara ilişkin bu maddenin on üçüncü fıkrasında sayılan belgeler özel sektör işyeri işverenlerince Kanunun 86 ncı maddesinin ikinci fıkrası uyarınca Kurumca istenilmesi halinde ibraz edilmek üzere saklanır.”
|
|
29.03.2018, 11:53,
|
|
Ahmet Barlak
S.M. Mali Müşavir
|
Yorum Sayısı: 1,045
541
Üyelik Tarihi: 23.04.2015
Rep Puanı:
0
|
|
RE: EKSİK GÜN BİLDİRİMİ SÜRE HESABI
27.03.2018 TARİHİNDE MÜKERRER RESMİ GAZETEDE YAYIMLANAN 7103 SAYILI KANUN İLE EKSİK GÜN BİLDİRİMİ EK-10 VERİLMESİ KALDIRILMIŞTIR.
.
MADDE 67- 5510 sayılı Kanunun 86 ncı maddesinin dördüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Ay içinde bazı iş günlerinde çalıştırılmayan ve ücret ödenmeyen sigortalıların eksik gün nedeni ve eksik gün sayısı, işverence ilgili aya ait aylık prim ve hizmet belgesinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesiyle beyan edilir. Sigortalıların otuz günden az çalıştıklarını gösteren eksik gün nedenleri ile bu nedenleri ispatlayan belgelerin şekli, içeriği, ekleri, ilgili olduğu dönemi, saklanması ve diğer hususlar Kurumca çıkarılan yönetmelikle belirlenir.
Sigortalıların otuz günden az çalıştığını gösteren bilgi ve belgelerin Kurumca istenilmesine rağmen ibraz edilmemesi veya ibraz edilen bilgi ve belgelerin geçerli sayılmaması halinde otuz günden az bildirilen sürelere ait aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi, yapılan tebligata rağmen bir ay içinde verilmemesi veya noksan verilmesi halinde Kurumca re'sen düzenlenir ve muhteviyatı primler, bu Kanun hükümlerine göre tahsil olunur."
.
YAYIMI TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRER
|
|
|