ŞUBE AÇILIŞINDA TESCİL ZORUNLULUĞU YOK

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Bu konuyu Sosyal Medyada Paylaşabilirsiniz: Facebook Twitter
ŞUBE AÇILIŞINDA TESCİL ZORUNLULUĞU YOK
30.04.2015, 15:01,
#1
ŞUBE AÇILIŞINDA TESCİL ZORUNLULUĞU YOK
Şube Açılışlarında Tescil Zorunluluğu Kaldırıldı
T.C. Gelir İdaresi Başkanlığı
İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı
(Usul Müdürlüğü) 28.06.2006

SAYI: B.07.1.GİB.4.35.18.02/1741-612

İLGİ: 22.03.2006 tarih ve 860 sayılı genel yazımız.

Kurumlar Vergisine tabi mükelleflerin şube açılışı için vergi dairelerine başvurmaları halinde şube açılışına dair ticaret siciline tescil belgesi ve ticaret sicil gazetesinin aranılıp aranılmayacağı konusunda ilgi genel yazımızla açıklamalar yapılmıştı. Gerek vergi dairelerimizden gerekse mükelleflerimizden Başkanlığımıza intikal ettirilen hususlar nedeniyle aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

- Şube niteliği taşımayan ilave işyerlerinde tescil belgesi ile ticaret siciline müracaatına ait belgenin aranılmaması,

- Merkezi İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde bulunan mükelleflerimizin aynı sınırlar içinde açtıkları şubeler içinde tescil belgesi ile ticaret siciline müracaatına ait belgenin aranılmaması,

Uygun görülmüştür.

Bilgi ve gereğini rica ederim.


Mustafa BULUT



Yukarı Dön
İlave İşyerleri İçin Tescile Gerek Yok

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü Usul Müdürlüğü 22/11/2006 tarih ve 9639 sayılı yazıları ile Derneğimiz Başkanı Abdülaziz URAL'ın 20/07/2006 tarihli dilekçesine istinaden ilave işyerleri için ticaret tesciline gerek olmadığını duyurdu.

"İlgide kayıtlı dilekçenizden, Kurumlar Vergisine tabi mükelleflerin şube açılışı için vergi dairelerine başvurmaları halinde şube açılışına dair ticaret siciline tescil belgesi ve ticaret sicil gazetesinin aranılıp aranılmayacağı, şube niteliği taşımayan ilave işyerlerinde tescil belgesi ile ticaret siciline müracaatına ait belgenin aranıp aranılmayacağı, merkezi İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde bulunan mükelleflerin aynı sınırlar içinde açtıkları şubeler için de tescil belgesi ile ticaret siciline müracaatına ait belgenin aranılıp aranılmayacağı konusunda bilgi istenildiği anlaşılmıştır.

Konuyla ilgili olarak Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ile yazışma yapılmış olup, alınan 10.11.2006 tarih ve 87674 sayılı yazıda;
"213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 159'uncu maddesinde; "Aynı teşebbüs veya işletmeye dahil bulunan iş yerlerinin sayısında vukua gelen artış veya azalışları mükellefler vergi dairelerine bildirmeye, mecburdurlar." hükmü bulunmakta ve aynı Kanunun 168'inci maddesinde de, değişiklik bildirimlerinin bildirecek olayın vukuu tarihinden itibaren bir ay içerisinde mükellef tarafından vergi dairesine yapılacağı belirtilmektedir.

Ayrıca, anılan kanunda ticari işletmelere ait şubelerin ticaret siciline tescil edilmesine dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.

Bu nedenle, mükelleflerin mükellefiyeti devam ederken bu iş nevine dahil işyeri sayısında bir artış söz konusu olduğunda, değişiklik bildirimi olarak mütalaa, edilerek bir ay içinde ilgili vergi dairesi'ne bildirilmesi ve bu bildirimi alan vergi dairesince de mükellefiyetin tesis edilmesi gerekmektedir.

Buna göre farklı vergi daireleri yetki alanı içinde ilave işyeri açılması durumu nedeniyle yeni mükellefiyet tesisinde; gerçek kişilerde konu ile ilgili yazılı bildirimin tüzel kişilerde de ilave işyeri açılması ile ilgili yönetim kurulu kararının noter tasdikli bir örneğinin vergi dairesine verilmesi yeterli görülmektedir." denilmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Alim SAYILGAN
Başkan a.
Grup Müdür V."

Yukarı Dön
Ancak TTK açıkça:
2- Tescil
Madde 42- Her tacir, ticari işletmenin açıldığı günden itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesini ve seçtiği ticaret ünvanını, işletme merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline tescil ve ilan ettirmeye mecburdur.
Her tacir kullanacağı ticaret ünvanını ve bunun altına atacağı imzayı notere tasdik ettirdikten sonra sicil memuruna tevdi etmeye mecburdur. Tacir hükmi şahıs ise ünvanla birlikte onun namına imzaya salahiyetli kimselerin imzaları da notere tasdik ettirilerek sicil memuruna verilir.
Merkezi Türkiye'de bulunan ticari işletmelerin şubeleri de bulundukları yerin ticaret siciline tescil ve ilan olunur
diyor.
 
30.04.2015, 15:02,
#2
RE: ŞUBE AÇILIŞINDA TESCİL ZORUNLULUĞU YOK
Başlık Şube işyeri ve gaz dolum merkezinin ticaret siciline tescilinin ve vergi dairesine yapılacak şube işyeri açılışında tescil belgesi ve ticaret sicil gazetesinin ibrazının gerekli olup olmadığı hk.
Tarih 30/04/2010
Sayı B.07.4.DEF.0.03.10.00-VUK.MUK.358-1
Kapsam

T.C.
AFYONKARAHİSAR VALİLİĞİ
Defterdarlık Gelir Müdürlüğü


Sayı : B.07.4.DEF.0.03.10.00-VUK.MUK.358-1 30/04/2010
Konu : Şube İşyeri Bildirimleri.

İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden, ... vergi kimlik numarası ile ... Vergi Dairesinin mükellefi olduğunuz, ... ili sınırları içerisinde şube işyeri ve Organize Sanayi Bölgesinde gaz dolum merkezi açmak istediğiniz, şube işyeri ve gaz dolum merkezinin ticaret siciline tescilinin ve vergi dairesine yapılacak şube işyeri açılışında tescil belgesi ve ticaret sicil gazetesinin ibrazının gerekli olup olmadığı hususunda görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.
Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 159 uncu maddesinde; "Aynı teşebbüs veya işletmeye dahil bulunan iş yerlerinin sayısında vukua gelen artış veya azalışları mükellefler vergi dairelerine bildirmeye mecburdurlar." hükmüne yer verilmiş ve aynı Kanunun 168 inci maddesinde de, değişiklik bildirimlerinin bildirilecek olayın vukuu tarihinden itibaren bir ay içerisinde mükellef tarafından vergi dairesine yapılacağı hüküm altına alınmıştır.
Diğer taraftan, anılan kanunda ticari işletmelere ait şubelerin ticaret siciline tescil edilmesine dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.
Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, ilave işyeri açılışına ilişkin olarak yapılacak bildirimlerde, ilave işyeri açılışına dair tescil belgesi ve Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinin vergi dairesine ibraz zorunluluğu bulunmamaktadır.
Diğer taraftan, söz konusu şube işyerinin ve gaz dolum merkezinin Türk Ticaret Kanununun amir hükümleri gereğince ticaret siciline tescil edilmesinin zorunlu olup olmadığı hususunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan bilgi alınması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.

Defterdar Yardımcısı

(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Başlık Şube İşyeri için tescil aranmayacağı hk.
Tarih 19/03/2011
Sayı B.07.1.GİB.4.38.15.02-VUK-21-180-17
Kapsam

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
KAYSERİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)


Sayı : B.07.1.GİB.4.38.15.02-VUK-21-180-17 19/03/2011
Konu : Şube İşyeri için tescil aranıp aranmayacağı hk.

İlgide kayıtlı özelge talep formu ile; ................ Vergi Dairesinin ...................... vergi kimlik numarasında kurumlar vergisi yönünden kayıtlı mükellef olduğunuz belirtilerek, aynı il sınırları içerisinde şube işyeri açabilmek için Ticaret Siciline tescil yaptırmanız gerekip gerekmediği konusunda Başkanlığımızdan görüş talep ettiğiniz anlaşılmıştır.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 159 uncu maddesinde, "Aynı teşebbüs veya işletmeye dahil bulunan iş yerlerinin sayısında vukua gelen artış veya azalışları mükellefler vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar." hükmü yer almakta ve aynı Kanunun 168 inci maddesinde de, değişiklik bildirimlerinin bildirilecek olayın vukuu tarihinden itibaren bir ay içerisinde mükellef tarafından vergi dairesine yapılacağı belirtilmektedir.
Ancak, anılan Kanunda ticari işletmelere ait şubelerin ticaret siciline tescil edilmesine dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.
Bu nedenle, mükelleflerin mükellefiyeti devam ederken bu iş nevine dair iş yeri sayısında bir artış söz konusu olduğunda, değişiklik bildirimi olarak mütalaa edilerek bir ay içinde ilgili vergi dairesine bildirilmesi ve bu bildirimi alan vergi dairesince de mükellefiyetin tesis edilmesi gerekmektedir.
Buna göre, farklı vergi daireleri yetki alanı içinde ilave işyeri açılması durumu nedeniyle yeni mükellefiyet tesisinde, gerçek kişilerde konu ile ilgili yazılı bildirimin, tüzel kişilerde de ilave iş yeri açılması ile ilgili yönetim kurulu kararının noter tasdikli bir örneğinin vergi dairesine verilmesi yeterlidir.
Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, şube açılışlarına ilişkin olarak yapılacak bildirimlerde, şube açılışına dair tescil belgesi ve Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinin vergi dairesine ibraz zorunluluğu bulunmamaktadır.
Öte yandan, söz konusu şube işyerinin Türk Ticaret Kanununun amir hükümleri gereğince ticaret siciline tescil edilmesinin zorunlu olup olmadığı hususunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan bilgi alınması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.

Vergi Dairesi Başkanı
 
30.04.2015, 15:04,
#3
RE: ŞUBE AÇILIŞINDA TESCİL ZORUNLULUĞU YOK
Başlık Şube işyeri bildirimlerinde Ticaret Sicil Belgesi ibraz zorunluluğu olup olmadığı hk.
Tarih 26/02/2013
Sayı 64597866-105[159-2013]-39
Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü







Sayı

:

64597866-105[159-2013]-39

26/02/2013

Konu

:

Şube işyeri bildirimlerinde Ticaret Sicil Belgesi ibraz zorunluluğu olup olmadığı.





İlgide kayıtlı özelge talep formu ile; Başkanlığımız ... vergi kimlik numarasında kayıtlı mükellefimiz olan şirketinizin, aynı ve / veya ayrı il sınırları içerisinde şube işyerleri açacağından bahisle Vergi Dairesine şube işyeri bildirimi yapılması durumunda Ticaret Siciline tescil yaptırmanız gerekip gerekmediği konusunda Başkanlığımızdan görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 159 uncu maddesinde, "Aynı teşebbüs veya işletmeye dahil bulunan iş yerlerinin sayısında vukua gelen artış veya azalışları mükellefler vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar." hükmü yer almakta ve aynı Kanunun 168 inci maddesinde de, değişiklik bildirimlerinin bildirilecek olayın vukuu tarihinden itibaren bir ay içerisinde mükellef tarafından vergi dairesine yapılacağı belirtilmektedir.

Ancak, anılan Kanunda ticari işletmelere ait şubelerin ticaret siciline tescil edilmesine dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.

Bu nedenle, mükelleflerin mükellefiyeti devam ederken bu iş nevine dair iş yeri sayısında bir artış söz konusu olduğunda, değişiklik bildirimi olarak mütalaa edilerek bir ay içinde ilgili vergi dairesine bildirilmesi ve bu bildirimi alan vergi dairesince de mükellefiyetin tesis edilmesi gerekmektedir.

Buna göre, farklı vergi daireleri yetki alanı içinde ilave işyeri açılması durumu nedeniyle yeni mükellefiyet tesisinde, gerçek kişilerde konu ile ilgili yazılı bildirimin, tüzel kişilerde de ilave iş yeri açılması ile ilgili yönetim kurulu kararının noter tasdikli bir örneğinin veya yönetim kurulu kararının vergi dairesi tarafından aslına uygunluğu kontrol edilmek suretiyle bu belgenin fotokopisinin vergi dairesine verilmesi yeterlidir.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, aynı ve / veya ayrı il sınırları içerisinde şube açılışlarına ilişkin olarak yapılacak bildirimlerde, şube açılışına dair tescil belgesi ve Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinin vergi dairesine ibraz zorunluluğu bulunmamaktadır.

Ancak, söz konusu şube işyerlerinin Türk Ticaret Kanununun amir hükümleri gereğince ticaret siciline tescil edilmesinin zorunlu olup olmadığı hususunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığından bilgi alınması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.





(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.  
 
01.11.2019, 11:40,
#4
RE: ŞUBE AÇILIŞINDA TESCİL ZORUNLULUĞU YOK
Şube açılışı tecil edilmek zorunda mıdır?
Şube tescili konusunda Yeni TTK ile Eski TTK arasındaki fark nedir ve şube tescili zorunlu mudur?

Yeni Ticaret Kanununun 40/3 Maddesine göre, merkezi Türkiye’de bulunan ticari işletmelerin şubeleri de bulundukları yerin ticaret siciline tescil ve ilan olunur.

Bu düzenlemenin Eski TTK’ daki karşılığı ise 42/3 düzenlemesi idi. Buna göre de, merkezi Türkiye’de bulunan ticari işletmelerin şubeleri de bulundukları yerin ticaret siciline tescil ve ilan olunacağı düzenlenmişti. Görüleceği üzere şube tesciline yönelik olarak eski TTK ile Yeni TTK düzenlemesi arasında fark bulunmamaktadır.

Yeni TTK 40/4’e göre de, merkezleri Türkiye dışında bulunan ticari işletmelerin Türkiye’deki şubeleri, kendi ülkelerinin kanunlarının ticaret unvanına ilişkin hükümleri saklı kalmak şartıyla, yerli ticari işletmeler gibi tescil olunur. Bu şubeler için yerleşim yeri Türkiye’de bulunan tam yetkili bir ticari mümessil atanır. Ticari işletmenin birden çok şubesi varsa, ilk şubenin tescilinden sonra açılacak şubeler yerli ticari işletmelerin şubeleri gibi tescil olunur.

Yeni TTK’ nın 48/1 maddesi uyarıncada, her şube, kendi merkezinin ticaret unvanını, şube olduğunu belirterek kullanmak zorundadır. Aynı düzenleme eski TTK’nın 50/1 maddesinde yer almakta idi.

Yeni Ticaret Kanununun 354’üncü maddesi “şirketin tescili ve ilanı” başlığını taşımaktadır ve düzenlemeye göre, “Şubeler, merkezin sicil kaydına gönderme yapılarak bulundukları yer ticaret siciline tescil olunurlar.”

Tescil başlıklı 455’inci maddeye göre de, esas sözleşmenin değiştirilmesine ilişkin genel kurul kararı, yönetim kurulu tarafından, şirket merkezinin ve şubelerinin bulunduğu yerin ticaret siciline tescil edilir.

Sonuç olarak hem Eski TTK’da hem de Yeni TTK’da şube tescili zorunludur.

Şubenin tescil edilmemesi halinde bunun cezai bir yaptırımı var mıdır?
Yeni Ticaret Kanununun 51’inci maddesine göre, bütün mahkemeler, memurlar, ticaret ve sanayi odaları, noterler ve Türk Patent Enstitüsü görevlerini yaparlarken bir ticaret unvanının tescil edilmediğini, kanun hükümlerine aykırı olarak tescil edildiğini veya kullanıldığını öğrenirlerse durumu yetkili makamlara bildirmek zorundadırlar.

39 ilâ 45 (39, 40, 41, 42, 43, 44 ve 45)inci veya 48 inci maddeleri ihlal edenler, ikibin Türk Lirası idari para cezasıyla cezalandırılır.
Yani şube açılışını bildirmemenin cezası 2.000.-TL idari para cezasıdır.

Eski TTK’da şube açılışını bildirmemenin cezası 40/1’de düzenlenmişti ve bu düzenleme “Tescil ve kayıt için suiniyetle hakikata aykırı beyanda bulunanlar ceza mahkemesi tarafından iki milyon liradan kırk milyon liraya kadar adli para cezasına veya bir aydan altı aya kadar hapis cezasına yahut bu cezaların ikisine birden mahkum edilirler ve ayrıca bir yıldan beş yıla kadar ticaret ve sanayi odalarına aza olabilmek ve borsada muamele yapabilmek haklarından mahrumiyetlerine veya borsalardan muvakkat olarak çıkarılmalarına karar verilir. Hakikata aykırı tescilden dolayı zarar görenlerin tazminat hakları mahfuzdur” şeklinde idi.

Mevcut şubeler tescil edilmemiş ise tescil edilmek zorunda mıdır?

Hem Eski TTK uyarınca hem de Yeni TTK uyarınca bunun cezası bulunmaktadır. Mevcut şubelerin de tecil edilmemesi halinde Yeni TTK uyarınca kesilecek ceza 2.000.-TL’dir.

Vergi dairelerince şube açılışı yapmak için tescil şartı aranmakta mıdır?

Gelir İdaresi Başkanlığı Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü’nün vermiş olduğu 26.02.2013 tarih ve 64597866-105[159-2013]-39 sayılı Özelgede de belirtildiği üzere, “…farklı vergi daireleri yetki alanı içinde ilave işyeri açılması durumu nedeniyle yeni mükellefiyet tesisinde, gerçek kişilerde konu ile ilgili yazılı bildirimin, tüzel kişilerde de ilave iş yeri açılması ile ilgili yönetim kurulu kararının noter tasdikli bir örneğinin veya yönetim kurulu kararının vergi dairesi tarafından aslına uygunluğu kontrol edilmek suretiyle bu belgenin fotokopisinin vergi dairesine verilmesi yeterlidir.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, aynı ve / veya ayrı il sınırları içerisinde şube açılışlarına ilişkin olarak yapılacak bildirimlerde, şube açılışına dair tescil belgesi ve Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinin vergi dairesine ibraz zorunluluğu bulunmamaktadır…”

Yani vergi daireleri şubelerin tescil belgesini ve Türkiye Ticaret Sicil Gazetesini talep etmemektedirler. Ekrem Öncü

http://www.thelira.com/yazar/31/ekrem-oncu/2785/sube-acilisi-tecil-edilmek-zorunda-midir


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  FERDİ İŞLETMENİN NEVİ DEĞİŞİKLİĞİ İLE A.Ş. OLMASI E-DEFTER ZORUNLULUĞU Ahmet Barlak 2 3,377 26.02.2024, 12:20
Son Yorum: Ahmet Barlak
  gayrimenkul taşınmaz alımında gider pusulası düzenleme zorunluluğu ba bildirimi Ahmet Barlak 0 866 21.02.2024, 19:31
Son Yorum: Ahmet Barlak
  Emeklilik dilekçesi vermek için işten çıkma zorunluluğu Ahmet Barlak 0 3,969 26.03.2021, 08:05
Son Yorum: Ahmet Barlak
  ŞUBE AÇILIŞINDA merkezin kaydının onaylı örneğinin alınmasına gerek bulunmamaktadır Ahmet Barlak 0 4,853 06.12.2020, 14:37
Son Yorum: Ahmet Barlak
  HUZUR HAKKI ALAN 4/b (Bağ-Kur) kapsamındaki KİŞİLERİN BES zorunluluğu Ahmet Barlak 0 7,419 01.02.2019, 13:55
Son Yorum: Ahmet Barlak

Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi

MyBB SQL Error

MyBB has experienced an internal SQL error and cannot continue.

SQL Error:
1017 - Can't find file: 'mybb_threadviews' (errno: 2)
Query:
INSERT INTO mybb_threadviews (tid) VALUES('214')