·
İHRACAT KAYITLI TESLİMLER
o
Soru 1) Zirai üretim yapanlar imalatçı sayılırlar mı?
Cevap 1) Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından alınmış çiftçi kayıt belgesi, gıda işletmesi kayıt belgesi ve işletme onay belgelerinden (üretici belgesi) herhangi birine sahip zirai üreticiler 01/05/2014 tarihinden itibaren imalatçı sayılacaktır.
Soru 2) İmalatçı vasfını haiz olmayan firmalardan ihraç kaydıyla teslimde bulunma hakkına sahip olanlar var mı?
Cevap 2) 01/05/2014 tarihinden önce Dış Ticaret Sermaye Şirketlerine ve Sektörel Dış Ticaret Şirketlerine imalatçı olmayanlar ihraç kayıtlı teslimde bulunabiliyorlardı.
Ancak, yeni Tebliğ bu uygulamaya son verdi.
Soru 3) İhraç kaydıyla mal tesliminde iade talep edilen dönemde sanayi sicil belgesinin olmaması iadeye engel teşkil eder mi?
Cevap 3) Diğer şartları taşımakla birlikte, sadece imalatçı belgesine sahip olmayan mükelleflerden, ilgili Kuruma başvuran ve bu Kurumdan söz konusu belgenin verileceğine ilişkin olumlu görüş alanlar, bu belgelerin verilmesi beklenilmeden olumlu görüş yazısının verildiği tarihten önceki (ilgili kuruma başvuru tarihinden sonraki) teslimlerinde tecil-terkin uygulamasından yararlanabileceklerdir.
Soru 4) İmalatçı belgesindeki üretim konusu malların fason olarak ürettirilmiş olması ihraç kayıtlı teslim kapsamında işlem yapmaya teşkil eder mi?
Cevap 4) Daha önce ancak bir kısmının fason ürettirilmesine imkan veriliyordu, yeni düzenleme uyarınca, imalatçı belgesindeki üretim konusu malların tamamının fason olarak imal ettirilmesi, ihraç kaydıyla teslime engel olmayacak.
Soru 5) Geçici ihracat yapanlara, hariçte işleme rejimine göre malı yurt dışı edecek olanlara ve bedelsiz ihracat yapacaklara imalatçılarca yapılan teslimlerde tecil-terkin uygulanması mümkün mü?
Cevap 5) Geçici ihracat veya hariçte işleme rejimleri çerçevesinde malların yurt dışı edilmesi, kesin ihracata dönmediği sürece, ihraç kaydıyla teslimler açısından ihracat olarak kabul edilmez.
Bedelsiz olarak yurt dışına gönderilen malların imalatçıları tarafından ihracatçılara tesliminde ise 11/1-c kapsamında tecil-terkin uygulanması mümkündür.
Soru 6) İhraç kaydıyla mal teslimine ilişkin ihracatçı firmadan alınan gümrük (çıkış) beyannamesinde imalatçı firma adı yazdığı halde gümrük beyannamesi fotokopisinin yanı sıra ihracatçı firmadan (ihraç kaydıyla teslim alınan malların ihraç edildiğine dair) bir yazı alınarak vergi dairesine verilmesi zorunlu mudur?
Cevap 6)Gümrük beyannamesi üzerinde imalatçı firma bilgilerine ilişkin kayıt bulunması halinde, imalatçıların ihraç kaydıyla teslim ettikleri malların ihraç edildiğine dair ihracatçı firmadan bir yazı alarak gümrük beyannamesi veya listesine ekleme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Gümrük beyannamesi üzerinde imalatçı firma bilgilerine ilişkin kayıt bulunmaması halinde ise ihracatçı firmadan bir yazı alarak gümrük beyannamesi veya listesine eklenmesi gerekmektedir.
Soru 7) Türkiye’de ikamet etmeyenlere özel fatura ile satış yapanlara ihraç kaydıyla teslimde bulunan imalatçılar bu teslimlerinden dolayı nakden iade talebinde bulunabilirler mi?
Cevap7) Eskiden Türkiye'de ikamet etmeyenlere döviz karşılığı özel fatura ile satış yapanlara ihraç kaydıyla teslimde bulunanların iade talepleri mülga 84 Seri No’lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği uyarınca münhasıran mahsup yoluyla yerine getiriliyor, nakden iade yapılmıyordu.
Yeni Tebliğ’de imalatçıların iade taleplerini mahsuben iadeyle sınırlayan bir düzenleme yer almamaktadır. Dolayısıyla özel fatura ile satış yapanlara ihraç kayıtlı teslimde bulunanlar tecil edemedikleri verginin nakden iadesini talep edebilirler.