RE: BASİT USULDEN GERÇEK USULE GEÇİŞTE YAPILMASI GEREK
Basit usulden gerçek usule geçişte yapılacak olan işlemler
1- Esnaf sanatkarlar odasına gidilecek ve kullandıkları fatura ve perakende satış fişlerinin iptal işlemi yapılacak tutanak tutulacak.
2- DEFTER TASTİKİ YAPILACAK (işe başlama tarihinden önce)
3- Dilekçe yazılacak. (Yazar kasa kullanımı zorunlu ise yazarkasa alım izini yazısı verilmesi istenecek.)
4- İşe başlama bırakma formu doldurulacak.
5- İmza beyannamesi çıkarttırılacak,
6- İkametgah ilmaberi alınacak
7- Kira kontratı yapılacak. (Belediyeden adres tesbiti ve emlak vergi dereği tesibiti yazıları alınacak.)
8- Nüfus cüzdan fotokopisi
9- Smmm sözleşmesi hazırlacancak
10- Aracılık sözleşmesi hazırlanacak
11- Gider pusulası yaptırılacak (demirbaşlar ve araçlar bu suretle satın alınacak)( 193 s. Gvk. 215 seri nl. Tebliğ 32. Madde)
12- Esnaf ve sanatkarlar odasının çıkardığı hesap özetindeki dönem sonu stoklarına ait faturalardan Envanter dökümü yapılıp 1 ay içinde dilekçe ile vergi dairesine bildirilecek. Bu listedeki kdv indirim konusu yapılabilecek. (23 seri nl. Kdv genel tebliği H. Bölümü)3065 sayılı kdv kanunu 29/1-c
13- İşe başlama tarihinden itibaren 15 gün içinde yazarkasa alımı yapılacak, 30 gün içinde de kullanılmaya başlanacak. Fatura irsaliye perakende satış fişi işe başlama tarihinden itibaren 30 gün içinde yapılacak.
Basit usulde amortismana tabi iktisadi kıymetlere ilişkin belge düzeni
AMORTİSMANA TABİ İKTİSADİ KIYMETLERİN SATIŞINDA BELGE DÜZENİ Gelir Vergisi Kanununun 46 ncı maddesinin ikinci paragrafında; basit usulde ticari kazancın, bir hesap dönemi içinde elde edilen hasılat ile giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki müspet fark olduğu ve bu farkın faaliyet ile ilgili olarak alınması ve verilmesi mecburi olan alış ve giderler ile hasılatlara ilişkin belgelerde yazılı tutarlara göre hesaplanacağı hükme bağlanmıştır.
215 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin 32 nci paragrafında ise, basit usulde vergilendirilen mükelleflerin kullandıkları sabit kıymetleri gider yazamayacakları ve amortismana tabi tutamayacakları belirtilmiştir. 72 Seri No’lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinde ise; basit usule tabi mükelleflerin amortismana tabi iktisadi kıymetlere ait fatura ve benzeri belgelerde gösterilen katma değer vergisini indirim konusu yapamayacakları ve bu kıymetlerin teslimlerinin katma değer vergisine tabi bulunmadığı açıklanmıştır.
Bu sebeple; basit usulde vergilendirilen mükelleflerin taşıt ve diğer sabit kıymetlerini satmaları dolayısıyla fatura düzenleme yükümlülükleri de bulunmamaktadır.
Öte yandan, bu mükelleflerce yapılan taşıt satışının noter satış sözleşmesi ile, diğer sabit kıymet satışlarının ise gider pusulası düzenlenerek tevsik edilmesi mümkün bulunmaktadır.
215 sayılı gelir vergisi genel tebliği 32. Madde
4. BASİT USULDE TİCARİ KAZANCIN TESPİTİ
30. Basit usulde ticari kazanç, bir hesap dönemi içinde elde edilen hasılat ile giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki müspet farktır. Bu fark, faaliyetle ilgili olarak alınması ve verilmesi mecburi olan alış ve giderler ve hasılatlara ilişkin belgelerde yazılı tutarlara göre hesaplanacaktır.
31. Kazancın bu şekilde tespiti sırasında emtia ticareti ile uğraşanlarca;
_ Hesap dönemi sonundaki emtia mevcudunun değeri hasılata,
_ Hesap dönemi başındaki emtia mevcudunun değeri giderlere,
ilave edilecektir.
32. Ancak, kullanılan sabit kıymetler gider yazılmayacak ve üzerlerinden amortisman hesaplanmayacaktır.
|