ADİ ORTAKLIK İŞLEMLERİ

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Bu konuyu Sosyal Medyada Paylaşabilirsiniz: Facebook Twitter
ADİ ORTAKLIK İŞLEMLERİ
01.05.2015, 09:04,
#2
RE: ADİ ORTAKLIK İŞLEMLERİ
Soru: Adi ortaklık tarafından yapılan bir işin diğer adi ortaklığa devri



Cevap: 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde, Gelir Vergisi Kanununda belirtilen esaslara göre birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işleri ile uğraşan kurumlara bu işleri ile ilgili olarak yapılan hak ediş ödemeleri üzerinden istihkak sahiplerinin kurumlar vergisine mahsuben vergi kesintisi yapmak zorunda oldukları hükme bağlanmıştır.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun uygulanmasına ilişkin açıklamaların yer aldığı 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin; "2.5.3.İşin bitiminde ortaya çıkan zararların durumu" başlıklı bölümünde; kurumların, dilerlerse Borçlar Kanununa göre adi ortaklık veya Kurumlar Vergisi Kanununa göre iş ortaklığı şeklinde ortaklıklar oluşturarak faaliyet gösterebilecekleri, adi ortaklıkların, kurumlar vergisi mükellefi olmamalarına rağmen katma değer vergisi mükellefi olmaları nedeniyle ayrı defter tutabilmekte oldukları, ortakların ise dönem sonlarında ortaya çıkan kâr veya zararı, ortaklıktaki hisseleri oranında paylaşarak kendi hesaplarına dahil edecekleri açıklamalarına yer verilmiştir.

Adi ortaklıklarda hisse devri yapmaksızın veya ortaklıktan ayrılmaksızın söz konusu bir işin yeni kurulan bir adi ortaklığa devredilmesi nedeniyle, devir tarihi itibariyle eski ortaklık açısından işin bittiği, yeni ortaklık açısından ise işe başlandığı kabul edilecektir.

Bu nedenle, söz konusu işin devredildiği tarihin iş bitim tarihi olarak kabul edilmesi ve bu tarih itibariyle Gelir Vergisi Kanununun 42 ve 44 üncü maddelerine göre kar/zarar tespit edilerek, ortaklar tarafından ortaklık hisseleri oranında ilgili yıl kazancı sayılarak 1-25 Nisan tarihleri arasında beyan edilmesi gerekmektedir. Bu işe ait ortaklık adına devir tarihine kadar istihkaklardan yapılan kesintilerin de ortaklık hisseleri oranında ilgili yıl beyannamesinde mahsup edileceği unutulmamalıdır.

Koray ATEŞ
E. Öğretim Görevlisi
korayates@muhasebetr.com




Kaynak: http://www.MuhasebeTR.com
(Bu makale yazılı veya elektronik ortamda kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.) 


http://www.muhasebetr.com/sorucevap/haber_oku.php?haber_id=1629  
 


Bu Konudaki Yorumlar
RE: ADİ ORTAKLIK İŞLEMLERİ - Muradiye Karabulut - 01.05.2015, 09:04

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  TASFİYE İŞLEMLERİ Ahmet Barlak 10 75,846 01.09.2020, 09:41
Son Yorum: Ahmet Barlak
  Vergi Hatalarında Düzeltme İşlemleri Ahmet Barlak 1 8,865 01.10.2019, 21:08
Son Yorum: Ahmet Barlak
  aracılık sözleşmesi defter bilgi girişi işlemleri Muradiye Karabulut 0 10,547 07.05.2015, 12:28
Son Yorum: Muradiye Karabulut
  İŞE BAŞLAMA, MÜKELLEFİYET TESİSİ, YOKLAMA VE MÜKELLEFİYET TERKİNİ İŞLEMLERİ Muradiye Karabulut 0 10,461 07.05.2015, 11:00
Son Yorum: Muradiye Karabulut

Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi

MyBB SQL Error

MyBB has experienced an internal SQL error and cannot continue.

SQL Error:
1017 - Can't find file: 'mybb_threadviews' (errno: 2)
Query:
INSERT INTO mybb_threadviews (tid) VALUES('272')