GEÇİCİ VERGİ HESABINDA TAHAKKUK VE DÖNEMSELLİK İLKESİ GEÇERLİ
Başlık Geçici vergi matrahının belirlenmesinde, peşin tahsil edilen bir yıllık kira bedelinden sadece ilgili geçici vergi dönemine isabet eden tutar dikkate alınması hk.
Tarih 15/07/2011
Sayı B.07.1.GİB.4.35.16.01-176200-321
Kapsam
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
Sayı : .4.35.16.01-176200-321 15/07/2011
Konu : Geçici Vergi Beyanı Hakkında
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, açık hava reklamcılığı faaliyeti ile iştigal ettiğiniz, bir binanın dış cephesini 01.05.2010 tarihinden itibaren bir yıl süre ile 400.000,00-TL bedelle kiraya verdiğiniz, söz konusu bedeli bir adet peşin fatura tanzim ederek tahsil ettiğiniz belirtilerek, dönemsellik ilkesi çerçevesinde geçici vergi beyanınızın ne şekilde olacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinin birinci fıkrasında, her türlü ticari ve sınai faaliyetten doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtilmiş ve ticari kazançlarda vergiyi doğuran olay tahakkuk esasına bağlanmıştır. Tahakkuk ise, gelirin miktar ve mahiyet itibariyle kesinleşmesi ve hukuken talep edilebilir duruma gelmesini ifade eder.
Anılan Kanunun mükerrer 120 nci maddesinde ise, gerçek usulde gelir vergisine tabi ticari kazanç sahipleri ile serbest meslek erbabının, cari vergilendirme döneminin gelir vergisine mahsup edilmek üzere geçici vergi ödeyecekleri hükme bağlanmıştır.
Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 283 üncü maddesinde, gelecek bir hesap dönemine ait olarak peşin ödenen giderler ile cari hesap dönemine ait olup da henüz tahsil edilmemiş olan hasılatın mukayyet değerleri üzerinden aktifleştirilmek suretiyle değerleneceği; 287 nci maddesinde ise, gelecek hesap dönemlerine ait olarak peşin tahsil olunan hasılat ile cari hesap dönemine ait olup henüz ödenmemiş olan giderlerin mukayyet değerleri üzerinden pasifleştirilmek suretiyle değerleneceği hüküm altına alınmıştır.
Öte yandan, 217 Seri Numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliğinin "Geçici Vergiye Esas Kazancın Tespiti" başlıklı 3 üncü bölümünde; mükelleflerin, vergilendirme dönemleri itibariyle geçici vergiye tabi kazançlarının belirlenmesinde, ticari kazancın tespitine ilişkin olarak Gelir Vergisi Kanununda yer alan hükümlere uymak zorunda oldukları ve geçici vergiye ilişkin kazançlarının hesaplanmasında dönemsellik esasına uyulacağı belirtilmiştir.
Bu açıklamalar çerçevesinde, ticari kazançta tahakkuk esası ile birlikte dönemsellik kavramının da dikkate alınması gerekeceğinden, geçici vergi matrahının belirlenmesinde, peşin tahsil edilen bir yıllık kira bedelinden sadece ilgili geçici vergi dönemine isabet eden tutar dikkate alınacaktır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
Başlık Geçici vergi matrahının belirlenmesinde peşin tahsil edilen bir yıllık abone bedelinin, sadece beyan edilen geçici vergi dönemine isabet eden kısmı dikkate alınacak olup mükellefin faaliyetinin mamul üretimi veya hizmet üretimi olmasının geçici vergiye ilişkin beyanını etkilemeyeceği tabiidir.
Tarih 22/01/2002
Sayı B.07.0.GEL.0.40/4035-289/3163
Kapsam
İlgide kayıtlı yazınız ekinde alınan, İliniz ..... Vergi Dairesi Müdürlüğü mükelleflerinden ..... tarafından Defterdarlığınıza hitaben verilen dilekçe incelenmiş olup, konu ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamaların yapılmasına gerek duyulmuştur.
Bilindiği üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 37 inci maddesinin birinci fıkrasında, her türlü ticari ve sınai faaliyetten doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtilmiş ve ticari kazançlarda vergiyi doğuran olay tahakkuk esasına bağlanmıştır. ''Tahakkuk'' ise, gelirin miktar ve mahiyet itibariyle kesinleşmesi ve hukuken talep edilebilir duruma gelmesini ifade eder.
Ayrıca, aynı Kanunun mükerrer 120 inci maddesinde geçici vergiye ilişkin düzenlemelere yer verilmiş ve 217 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde de konuya ilişkin açıklamalara yer verilmiştir. Söz konusu Tebliğin ''Geçici Vergiye Esas Kazancın Tespiti'' başlıklı 3 üncü Bölümünde; mükelleflerin, vergilendirme dönemleri itibariyle geçici vergiye tabi kazançlarının belirlenmesinde, ticari kazancın tespitine ilişkin olarak Gelir Vergisi Kanununda yer alan hükümlere uymak zorunda oldukları ve geçici vergiye ilişkin kazançlarının hesaplanmasında dönemsellik esasına uyulacağı belirtilmiştir.
Bu açıklamalar çerçevesinde, ticari kazançta tahakkuk esası ile dönemsellik kavramının dikkate alınması gerekmekte olup, geçici vergi matrahının belirlenmesinde peşin tahsil edilen bir yıllık abone bedelinin, sadece beyan edilen geçici vergi dönemine isabet eden kısmı dikkate alınacaktır.
Öte yandan, söz konusu faaliyetin mamul üretimi veya hizmet üretimi olmasının mükellefin geçici vergiye ilişkin beyanını etkilemeyeceği tabiidir.
Bilgi edinilmesini ve durumun adı geçen mükellefe de bildirilmesini rica ederim.
|