BİR GÜN İZİNSİZ GELMEYENDEN İKİ GÜN KESMEK

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Bu konuyu Sosyal Medyada Paylaşabilirsiniz: Facebook Twitter
BİR GÜN İZİNSİZ GELMEYENDEN İKİ GÜN KESMEK
07.05.2015, 16:12,
#3
RE: BİR GÜN İZİNSİZ GELMEYENDEN İKİ GÜN KESMEK
SGK’da eksik çalışmalı aylar parmak hesabıyla yapılır



Sosyal Güvenlik Mevzuatımız gereğince normalde aylar 30 gün yıllar 360 gün olarak dikkate alınır. Ancak, eksik çalışma günü olan aylarda çalışma gün sayısını parmak hesabıyla yapacaksınız…

E-bildirge sisteminde yeni başlayan uygulama ile eksik çalışma gününü o ay kaç çekiyorsa parmak hesabı yapılıp bildirge edilecektir…



1 Temmuz 2010 tarihinden itibarin aylık SGK bildirgelerinde eksik gün bildirmemiz gerekiyor. Ancak temmuz ayı için bakacak olursak bir personel 30 gün çalışmış 1 gün izinsiz işe gelmediyse bu personeli çalışma günü 30 gün üzerinden hesaplandığı için 1 gününü kesmiyoruz. Yani gelmeyen personeli ödüllendirmiş oluyoruz. Öyle değil mi? Bir de SGK çalışma günü neden ay kaç çekiyorsa onun üzerinden hesaplanmaz bilgi verirseniz sevinirim. Yusuf Şengönül



Yusuf bey, 1 Temmuz 2010 gününden itibaren e-bildirge sisteminde de eksik gün sayıları SGK’ya bildirge edilmeye başlandı ve sizin de bahsettiğiniz sorun ortaya çıktı. Bu esasen Sosyal Güvenlik Kurumu’nun İş Hukukuna çok fazla hakim olmamasından kaynaklanıyor. Normal şartlarda işçi çalışır ve ücretleri de İş Kanunu gereğince hesaplanır, bordro edilir sonrasında da bordro edilen ücret ve çalışma gün sayısı da SGK’ya bildirge edilir. Ancak, SGK bu durumu bilmediği için yeni uygulamasında hatalar ve haksızlıklar meydana getirdi.

***Hafta içi eksik çalışan pazar ücretini alamaz

4857 sayılı İş Kanunu’nun 46 ıncı maddesine göre, “…işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verilir.

Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir…”

Yani, işçi Pazar gününden önceki günlerde tam çalışmış ise Pazar günü ücretini çalışmadığı halde alır. Ancak, işçi Pazar gününden önceki çalışma günlerinin birinde izinsiz işe gelmemişse hem işe gelmediği günün ücretini hem de Pazar günü ücretini alamaz.

Kanun böyle diyor ama bu ayrımı SGK’nın başında bulunanlar bilmediği için o ay bir gün işe gelmeyeni SGK’ya e-bildirge sistemi ile bildirirken 1 gün eksik bildireceksiniz der. Eksik işe gelinen ayda da çalışma günlerini parmak hesabıyla yapılmasını ister.

***SGK’da eksik aylar parmak hesabıyla

SGK uygulamasına (genelgelerine) göre, ay / dönem içindeki çalışmaları tam olan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, ay / dönemin kaç gün olduğuna bakılmaksızın (ay / dönemin 28, 29, 30 veya 31 gün çektiği üzerinde durulmaksızın) 30 gün olarak sisteme girilecektir. Yani, ayın ilk gününde işe giren veya ay sonunda işten ayrılan sigortalılar, ay kaç gün olursa olsun 30 gün üzerinden SGK'na bildirilmektedir.

Ay / dönem içinde işe giren sigortalılar ile ay içinde işten ayrılan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, işe giriş ve işten çıkış tarihleri ay/dönemin kaç gün olduğuna bakılarak parmak hesabı yapılmak suretiyle hesaplanacaktır.

Ay / dönem içinde işe girişi veya işten çıkışı bulunmayan, çeşitli nedenlerle (istirahat, ücretsiz izin, disiplin cezası gibi) ay / dönemin bazı günlerinde çalışmayan ve çalışmadığı günler için de ücret almayan sigortalıların ilgili ay/dönemdeki prim ödeme gün sayıları, ilgili ay / dönemdeki gün sayısından, ücret almaya hak kazanılmamış gün sayısı çıkartılmak suretiyle hesaplanacaktır.

***Mazeretsiz bir gün gelmeyenin Pazar gününü de düşmelisiniz 

Mesela, 31 gün olan Ağustos ayı içinde hafta içindeki bir gün işe gelmeyen birisini e-bildirge sisteminde eksik gün olarak 1 gün diye girerseniz hem tam çalışanları hem de eksik çalışanı 30 gün olarak bildirmek zorundasınız. Zira, parmak hesabıyla 31 çeken aylarda bir gün işe gelmeyen de 30 gün olarak bildirilir. Ancak, yukarıda verdiğim İş Kanunu’nun 46 ıncı maddesine göre esasen 2 gün yazmalısınız. İşte o zaman e-bildirgede bir gün yerine 2 eksik gün yazarsanız eksik gelen kişiyi 29 gün olarak bildirmiş olursunuz.

***SGK’ya bunu anlatmak zordur ama birileri anlatmalı

Fakat, e-bildirge sonrasında ayın 23’üne kadar SGK’ya eksik sebeplerini içeren ek-10 formunu da göndermek zorundasınız, ek-10 formunda bir günlük mazeretsiz izin yazarken, siz 2 gün eksik bildirdiniz diye size hem ceza uygularlar hem de idari para cezası verirler. Ancak, SGK’nın bu uygulaması yasal değil ve birilerinin bunu onlara anlatması şart. Uğraşır mısınız yoksa boşver alemin delisi ben miyim dersiniz bilmem ama sorun SGK’da İş Hukukunu bilenlerin olmamasından kaynaklanıyor. 


Kaynak:Ali TEZEL
http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=3975


Bu Konudaki Yorumlar
RE: BİR GÜN İZİNSİZ GELMEYENDEN İKİ GÜN KESMEK - Muradiye Karabulut - 07.05.2015, 16:12

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  MAZERETSİZ VEYA İZİNSİZ İŞE BİR GÜN GELMEYEN İŞÇİDEN İKİ GÜN KESİLMESİ YASAL DEĞİLDİR Muradiye Karabulut 0 9,215 07.05.2015, 16:15
Son Yorum: Muradiye Karabulut

Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi

MyBB SQL Error

MyBB has experienced an internal SQL error and cannot continue.

SQL Error:
1017 - Can't find file: 'mybb_threadviews' (errno: 2)
Query:
INSERT INTO mybb_threadviews (tid) VALUES('519')